Διεθνή

Ποιός θυμάται το Μπεσλάν;

Με καθυστέρηση πολλών ετών η Δύση και η «Διεθνής Κοινότης» ανακάλυψαν τη φρίκη των «τζιχαντιστών», λόγω των αποτρόπαιων αποκεφαλισμών αιχμαλώτων.

Με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την πολύνεκρη επίθεση Τσετσένων ισλαμιστών στο ρωσικό σχολείο Αριθμός 1 του Μπεσλάν το Time δημοσίευσε άρθρο της Katya Cengel με φωτογραφίες της Diana Markosian που επισκέφθηκε ξανά τον τόπο του εγκλήματος. Μίλησε με επιζήσαντες της ομηρείας και κατέγραψε τις οδυνηρές εμπειρίες τους.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2004  Τσετσένοι ένοπλοι – τους οποίους τότε πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσ ης προέβαλαν σαν «αγωνιστές της ελευθερίας» – εισέβαλαν στο σχολείο του Μπεσλάν στη Βόρειο Οσετία και συνέλαβαν 1.200 ομήρους. Μετά από 3 μέρες εκτελέσεων ομήρων και εκρήξεων εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας αλλά οι τρομοκράτες πρόλαβαν και σκότωσαν 334 ανθρώπους εκ των οποίων 185 παιδιά.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης, Τσετσένος «πολέμαρχος» (έτσι τον αποκαλούσαν τότε τα διεθνή πρακτορεία) Σαμίλ Μπασάγεφ διέφυγε αλλά σκοτώθηκε πριν συμπληρωθούν 2 χρόνια στη διάρκεια επιχείρησης επίλεκτων δυνάμεων στην Ινγκουσετία.

Katya Cengel είναι freelancer δημοσιογράφος και Diana Markosian φωτογράφος με έδρα την Τσετσενία. Οι 12 σύγχρονες φωτογραφίες είναι της Markosian, εκτός από τις 2  ειδησεογραφικές που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2004).

(Visited 8 times, 1 visits today)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend