Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Γ. Λαζαρίδης – ΑΝΕΛ: Να παραδώσει την έδρα

Την ανεξαρτητοποίησή του από το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ανακοίνωσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης.  Από το Γραφείο του Προέδρου..

Την ανεξαρτητοποίησή του από το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ανακοίνωσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης.  Από το Γραφείο του Προέδρου της Βουλής ανακοινώθηκε ότι απέστειλε επιστολή με την οποία γνωστοποιεί στο Σώμα την ανεξαρτητοποίησή του.  Οι βουλευτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πλέον 152.

Ο βουλευτής δημοσιοποίησε την επιστολή στη σελίδα του στο facebook (εδώ): 

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε

Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας δηλώσω, με πολύ λύπη αλλά με την συνείδηση μου καθαρή, την αποχώρηση μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Πριν μερικά χρόνια μια ομάδα ανθρώπων, από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους με κύριο κορμό την κεντροδεξιά και πατριωτικό μας όραμα την έξοδο από τα μνημόνια, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας κάτω από την ηγεσία του Πάνου Καμμένου. Ιδρύσαμε λοιπόν το Κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ένα πατριωτικό κίνημα με διακριτές κόκκινες γραμμές είτε όσον αφορά την πατρίδα είτε την Ορθόδοξη πίστη και τις αρχές μας. Γραμμές και αρχές που τηρήσαμε και σεβαστήκαμε και δεν θα προχωρήσω σε ανάλυση είναι γνωστές οι τοποθετήσεις μας πάνω σε συγκεκριμένα Νομοσχέδια, είτε κατά τις συζητήσεις είτε κατά τις ψηφοφορίες.  Το 2015 μετά τις εκλογές αποφασίσαμε και δώσαμε τα δύο κόμματα, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. , τα χέρια σε μια έντιμη συμφωνία να συμπράξουμε και να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια. Δύο διαφορετικοί πολιτικοί χώροι αλλά με έναν ξεκάθαρο στόχο. Στις 21 Ιουνίου 2018 ανοίξαμε την πόρτα της εξόδου από τα μνημόνια. Ο στόχος τον οποίο βάλαμε, με την βοήθεια του Θεού επετεύχθη.Αφού λοιπόν καταφέραμε τον ένα στόχο τώρα έρχομαι στο άλλο ζήτημα που προέκυψε με την συμφωνία με το γειτονικό κράτος την ΠΓΔΜ. 

Οι ΑΝ.ΕΛ. από την ιδρυτική μας διακήρυξη είμαστε αντίθετοι στην οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία από τους γείτονες. Σε αυτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο θα έρθει στην Βουλή των Ελλήνων προς συζήτηση εάν προηγουμένως περάσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες από την ΠΓΔΜ (επικύρωση της συμφωνίας από την βουλή της ΠΓΔΜ, Δημοψήφισμα και τέλος αναθεώρηση του Συντάγματος και ψήφιση από τα 2/3 της βουλής τους) προς το τέλος του 2018 με αρχές του 2019 υπάρχει ο όρος Μακεδονία επομένως είναι κάτι που δεν μπορώ να το δεχτώ ούτε φυσικά και να το ψηφίσω, όπως το ίδιο θα πράξουν οι ΑΝ.ΕΛ.  Έρχομαι τώρα στον λόγο της αποχώρησης μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. Εγώ αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοι από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα τονίσαμε από το βήμα της Βουλής, αλλά και σε όλα τα ΜΜΕ την θέση μας να καταψηφίσουμε την συμφωνία, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που στήριξαν την πρόταση μομφής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά θα ψηφίσουν την συμφωνία. Επίσης αποφασίσαμε να ζητήσουμε διευρυμένη πλειοψηφία, ψήφιση από τα 3/5 του συνόλου των Βουλευτών δηλαδή 180 ψήφους, όπου θα τεθούμε όλοι μας ενώπιον των ευθυνών μας, βουλευτές αλλά και κόμματα.

Η άποψη αυτή εκφράστηκε και από τους Έλληνες δικηγόρους. « Κρίνοντας το θέμα ως πολύ σοβαρό, οι δικηγόροι προτείνουν η ψήφιση του σχετικού νόμου, που θα κυρώνει τη συμφωνία, να γίνει με πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, κατ εφαρμογή του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος. Η πρόταση αυτή των δικηγόρων συμπεριλαμβάνεται σε ψήφισμα που εξέδωσε η Ολομέλεια. Στα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική συνεννόηση, υπευθυνότητα, υπέρβαση και ανάληψη ευθύνης.»  Στην τοποθέτηση του όμως ο εκπρόσωπος τύπου της Κυβέρνησης το απέκλεισε, γεγονός που με αναγκάζει να διαχωρίσω την θέση μου.

Όταν κατετέθη η πρόταση μομφής, σε λάθος χρόνο κατά την άποψη μου, γιατί από την μια οι Πρέσπες δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, γιατί η κύρωση γίνεται από τα δύο κοινοβούλια και υπογράφεται από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της κάθε χώρας και όχι από τους υπουργούς εξωτερικών, είχα να επιλέξω ανάμεσα σε δύο πράγματα: 
Α) Να ενδώσω στις πιέσεις που δεχόμουν με διάφορες μορφές(απειλές-ύβρειςκλπ) να στηρίξω την πρόταση δυσπιστίας και να γίνω μάλιστα και «ήρωας» παρά το γεγονός ότι στις απειλές και τις πιέσεις λυγίζουν οι δειλοί και να υπονομεύσω έτσι την ολοκλήρωση της Δ αξιολόγησης και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. 
Β)Να στηρίξω την κυβερνητική συνοχή για την ολοκλήρωση της Δ’ αξιολόγησης και την έξοδο από τα μνημόνια και στην συνέχεια να ασχοληθώ με το θέμα της συμφωνίας μη εκθέτοντας έτσι σε κίνδυνο ούτε την έξοδο από τα μνημόνια ούτε τα ζητήματα που προκύπτουν από το σχέδιο της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ το οποίο άλλωστε θα έρθει για συζήτηση στο τέλος του χρόνου.
Έλαβα λοιπόν αυτήν την έντιμη απόφαση , με καθαρή την συνείδηση μου ενώπιον Θεού και Πατρίδας.
Είμαι υπερήφανος γιατί σε αυτήν την μικρή χρονικά πολιτική μου διαδρομή, ως βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. εργάστηκα σκληρά είτε στο κοινοβουλευτικό μου έργο είτε στηρίζοντας τους συνανθρώπους μου στην περιφέρεια μου αλλά και σε όλη την Ελλάδα χωρίς να εξετάσω ποτέ κομματική ή πολιτική ταυτότητα του συνανθρώπου ή της ομάδας ανθρώπων που ζητούσαν την αρωγή μου.  Τώρα από το μετερίζι του Ανεξάρτητου Βουλευτού θα συνεχίσω τον αγώνα μου, τον έντιμο αγώνα για τον οποίο είμαι υπερήφανος, για την πατρίδα, τους συνανθρώπους μας και την κοινωνία». 

ΑΝΕΛ:  Να παραδώσει την έδρα

«Τον δρόμο της ευθύνης και της στήριξης των εθνικών συμφερόντων δεν τον αντέχουν όλοι. Ο κ. Λαζαρίδης δεν άντεξε. Αφού, λοιπόν, δηλώνει αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά του, πρέπει και να παραδώσει την έδρα του, η οποία ανήκει στους Ανεξάρτητους Έλληνες που συνεχίζουν με πατριωτική ευθύνη. Κάθε άλλη απόφασή του θα τον κατατάξει στην κατηγορία των αποστατών» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να διαβάσει την επιστολή ανεξαρτητοποίησής του, όπου ο μόνος ισχυρισμός του έχει καταρρεύσει από τη δήλωση του ιδίου του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σύντομα θα ενημερώσουμε τους ψηφοφόρους του για τις δεσμεύσεις του και τους όρκους πίστης στον Πάνο Καμμένο και στον πρωθυπουργό ενώπιον δύο υπουργών» προσθέτει ο κ. Τοσουνίδης και καταλήγει: «Ελάχιστη εξιλέωση για τον κ. Λαζαρίδη είναι να παραδώσει την έδρα, η οποία δεν του ανήκει και δεν την αντέχει».

Τζανακόπουλος: Χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις από τον κ. Λαζαρίδη

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε δηλώσεις στο  «Κόκκινο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, για το θέμα:

«Η κυβερνητική πλειοψηφία, όχι μόνον δεν απειλείται, αλλά είναι και απολύτως σταθερή. Συνεχίζουμε με απόλυτη ασφάλεια στο δρόμο της οριστικής και αμετάκλητης εξόδου από το μνημόνιο. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος που να μας ανησυχεί.

Ωστόσο, θέλω να κάνω μερικά σχόλια για την παραίτηση του κ. Λαζαρίδη, αλλά και για τα όσα δήλωσε με την επιστολή την οποία απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής. Για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν πρόκειται για παραίτηση, αλλά πρόκειται για ανεξαρτητοποίηση από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Θα σας πω, λοιπόν, το εξής: Μου κάνει πραγματικά εντύπωση η ώρα κατά την οποία έρχεται αυτή η ανεξαρτητοποίηση, όταν η χώρα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα για την έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία, λίγες ημέρες μετά από μια κρισιμότατη και ιστορική απόφαση του Eurogroup. Επομένως, νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις από τον κ. Λαζαρίδη από όσες δίνει με την επιστολή της ανεξαρτητοποίησής του, η οποία μάλιστα, εξ όσων ενημερώθηκα, αναφέρεται και στο πρόσωπό μου και σε μια δήλωση που έχει γίνει στην προηγούμενη επίσημη ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών, σύμφωνα με την οποία δεν τίθεται συνταγματικό ζήτημα για την αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή της συμφωνίας για το Μακεδονικό. Δεν τίθεται ζήτημα πλειοψηφίας 3/5 των βουλευτών. Νομίζω ότι δεν επαρκεί αυτό ως δικαιολογία, δεν επαρκεί ως πολιτικό επιχείρημα, καθώς, όπως γνωρίζετε, η πρόταση του κ. Καμμένου για την αυξημένη πλειοψηφία και των ΑΝΕΛ, έγινε μετά από την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών».

Μαξίμου: Επιχειρηματικά συμφέροντα για λογαριασμό Μητσοτάκη απεργάζονται σχέδιο αποστασίας

«Συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας» αναφέρει σε non paper το Μέγαρο Μαξίμου,με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη. Σημειώνεται, δε, πως ο βουλευτής «καλείται να αποδείξει, με την απόφασή του να παραδώσει την έδρα του, αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού».

ΝΔ: Οι ένοικοι του Μαξίμου βρίσκονται πλέον σε πανικό

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας απαντώντας στο κυβερνητικό non paper αναφέρει: «Οι ένοικοι του Μαξίμου βρίσκονται πλέον σε πανικό γιατί συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις… το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη». 

Κοτζιάς: Οργανωμένο σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας σε εξέλιξη

«Οργανωμένο σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας σε εξέλιξη με τα λεφτά ολιγαρχών και τρίτων παραγόντων. Κάποιοι έχουν σε τέτοια σχέδια μεγάλη παράδοση», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό.

Απόψεις