Ας μιλήσουμε για γελοιογραφίες κύριε πρωθυπουργέ

ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Πολιτική • 18 Φεβρουαρίου 2015

Δεν ξεκινήσαμε καλά σύντροφε Αλέξη. Και ας μου επιτραπεί να σου μιλάω στον ενικό, μιας και αρκετά χρόνια τώρα νιώθω αρκετά…φίλος σου (όχι πολιτικά) αλλά γελοιογραφικά.

Κάναμε αρκετή παρέα βλέπεις, εσύ να μου ποζάρεις με τις πολιτικές επιλογές του κόμματός σου κι εγώ να σε κριτικάρω πολιτικά πάντα και μόνο πολιτικά.Όμως μιλώντας στην Κ.Ο. στη βουλή εκτός των άλλων που είπες αναφέρθηκες και σε ένα σκίτσο του Τάσου Αναστασίου, γελοιογράφου της Αυγής, στο οποίο άσκησες κριτική.

Η γελοιογραφία είχε σαν κεντρικό ήρωά της τον Β.Σόιμπλε. Η κοφτή ματιά του Τάσου είδε έτσι όπως αυτός πίστεψε, το τι πρεσβεύει πολιτικά ο κος Σόιμπλε και έκανε αυτό που αυτός έκρινε, προφανώς χωρίς να περάσει από το μυαλό του στιγμή η αυτολογοκρισία και ο πολιτικός καθωσπρεπισμός.

Αυτό το φύλλο συκής που φορούν πολλοί και σημειολογεί το “ μα τι θα πει ο κόσμος”;. Ενοχλημένη πρώτη και καλύτερη η Ισραηλιτική κοινότητα, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην εφημερίδα Αυγή.

“Μας προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη η γελοιογραφία του Τάσου Αναστασίου στη χθεσινή διαδικτυακή Αυγή είπαν”.

Ίσως να ενοχλήθηκε κι άλλος κόσμος, αλλά σκασίλα μας Αλέξη.

Ίσως να ενοχλήθηκε και η Γερμανική πλευρά που τυγχάνει να είναι και τα μεγάλα αφεντικά Αλέξη, αλλά και πάλι σκασίλα μας.

Και καλά όλοι αυτοί, εσύ Αλέξη γιατί ενοχλήθηκες και άσκησες ούτε λίγο ούτε πολύ λογοκρισία σε μια γελοιογραφία λέγοντας: «Δεν μας χωρίζει τίποτα με τον γερμανικό λαό και δεν βοηθά ένα εκατέρωθεν κλίμα αντιπαράθεσης που κάποιοι διαμορφώνουν. Όπως δεν βοηθά και δεν μας εκφράζει το προκλητικό πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε μια ατυχής γελοιογραφία που απεικόνιζε τον Σόιμπλε με στολή ναζί. Ήταν μια ατυχέστατη στιγμή που δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό».

Ας μην αναφερθούμε σε αυτήν την μεγάλη κουβέντα περί ορίων της σάτυρας και που αρχίζει και που τελειώνει το πρέπον.

Στην χώρα του Αριστοφάνη δεν μιλάνε για…σχοινί.

Ας μην μιλήσουμε για το ρόλο των γελοιογράφων που καθήκον τους είναι να στέκονται απέναντι σε κάθε εξουσία.

Ίσως να τα ξέχασες για αυτό και σου τα θυμίζω, έχεις κι εσύ τόσα στο κεφάλι σου…

Ξέρουμε σε διαβεβαιώνω επίσης Αλέξη, όλοι εμείς οι πολιτικοί γελοιογράφοι το τι σημαίνει σάτυρα και πως πρέπει να τηρούμε τους κανόνες και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μιας και τυγχάνει να είμαστε και δημοσιογράφοι αν δεν το γνωρίζεις(ελπίζω να μην μας τιμωρήσεις για αυτήν μας τη διπλοθεσία).

Απλά κάνουμε με τα σκίτσα μας “εικαστικό ρεπορτάζ”.

Εσύ θα ήθελα σύντροφε Αλέξη να μου πεις αν έχεις την καλοσύνη γιατί θέλησες να δείξεις καλό παιδί και σε ποιούς;

Μήπως σε αυτούς που εγώ ονομάζω ταξικούς αντιπάλους;

Θέλω να μου πεις, γιατί ήταν μια ατυχέστατη στιγμή που δεν εκφράζει το Ελληνικό λαό η κριτική προς τον Σόιμπλε και ότι αυτός κουβαλά με την πολιτική του τάξη;

Πριν μιλήσεις σύντροφε Αλέξη εξ ονόματος του Ελληνικού λαού για να ρίξεις το ανάθεμα σου σε μια γελοιογραφία,φοβούμενος το τι θα πουν οι άλλοι,ξέρεις εσύ ποιοί άλλοι… να τον ρωτάς τον Ελληνικό λαό.

Δεν ξεκινήσαμε καλά σύντροφε Αλέξη,τουλάχιστον με τις γελοιογραφίες και του γελοιογράφους.

 

 

kapsimi

kapsimi

kapsimi

13 Σχόλια - "Ας μιλήσουμε για γελοιογραφίες κύριε πρωθυπουργέ"

 1. Ο/Η Antrikos λέει:

  Πρωτοδιατυπώθηκε από τον Κλεόβουλο τον Λίνδιο το «μέτρον άριστον», που σημαίνει ότι το καλύτερο είναι να αποφεύγουμε τις ακρότητες και να τηρούμε το μέτρο σε κάθε έκφανση του δημοσίου και ιδιωτικού μας βίου.

 2. Ο/Η Π.Α. λέει:

  «Mια γελοιογραφία του Τάσου Αναστασίου στη διαδικτυακή «Αυγή» έγινε αφορμή για μια οργισμένη και υπερβολική αντίδραση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών (ΙΚΑ), η οποία κατήγγειλε το συγκεκριμένο σκίτσο «ως αισχρό και προσβλητικό». Είναι αλήθεια ότι η ΙΚΑ θεώρησε ότι ο σκιτσογράφος γελοιοποιούσε το Ολοκαύτωμα, γιατί είχε ως δεδομένο ότι όντως οι Ναζί κατασκεύαζαν σαπούνι από το λίπος των θυμάτων τους….

  …Το παράδοξο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η απάντηση στην υπόθεση περί της κατασκευής σαπουνιών από το λίπος των θυμάτων είχε δοθεί πριν από δύο χρόνια. Τότε ο Εβραίος σκηνοθέτης, ο Eyal Ballas, απέδειξε με την ταινία του «Soaps» ότι αυτή ήταν απλώς μια φήμη, η οποία μετατράπηκε σε άλλον έναν κυρίαρχο μύθο…. »

  http://www.enetpress.gr/el/politiki/arthra-1/o-mythos-gia-ta-sapoynia-apo-to-lipos-ton-evraion.html

 3. Ο/Η βασιλης λέει:

  Γιατί αρνείστε σε κάποιον το δικαίωμα να διαφωνεί με τη δική σας άποψη όπως αυτή εκφράζεται από τις γελοιογραφίες σας? Και εμένα δε μου άρεσε η συγκεκριμένη γελοιογραφία. Και η φασολάδα δεν μου αρέσει. Και παρεμπιπτόντως διορθώστε αυτή τη ΣΑΤΥΡΑ. Μας πονάνε τα μάτια μας κάθε φορά που τη βλέπουμε.

 4. Ο/Η Tasos λέει:

  Να καταλάβω δηλαδή, το να πεις ότι δεν σε εκφράζει κάτι ισοδυναμεί με λογοκρισία; Καταλαβαίνετε τι λέτε; Μήπως το ότι η Αυγή δημοσιεύει ελεύθερα σκίτσα που δεν εκφράζουν τον αρχηγό του πολιτικού κόμματος το οποίο στηρίζει, αποτελεί την καλύτερη απάντηση;

 5. Ο/Η gian λέει:

  Αν το σκίτσο της Αύγης είχε δημοσιευτεί επί Σαμαρά και ο πρώην τότε πρωθύ έλεγε αυτά που είπε ο Αλέξης, πως θα χαρακτηριζόνταν από το Σύριζα και τον σημερινό πρωθυπουργό?

 6. Ο/Η Ονόμαρχος λέει:

  Ο Τσίπρας, τόνισε ιδιαίτερα ότι σέβεται την ελευθερία της γνώμης… Είπε ότι η γελοιογραφία αυτή δεν τον εκφράζει κλπ… Και είναι δικαίωμά του, δεν είναι; Επομένως, πού είναι το πρόβλημά σας; Μερικοί ψάχνουν ευκαιρία να την πέσουν στον Τσίπρα, απ’ ότι καταλαβαίνω…

 7. Ο/Η Μιχάλης Πυρουνάκης λέει:

  – Τα πενάκια, ούτε χαϊδεύουν ούτε κυριολεκτούν· απλά, διακωμωδούν με τον τρόπο τους
  υγ.:
  …και βέβαια, όμως, άλλο διπλωματία κι άλλο καυτηριασμός ενοχλητικής πολιτικής

 8. Ο/Η ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΛΑΚΑΣ λέει:

  Την Ελληνική κυβέρνηση δεν την εκφράζει,η γελοιογραφία,τους ψηφοφόρους της τους εκφράζει;

 9. Ο/Η Σολωνας λέει:

  Ολοι ειναι-je suis Charlie-αν συμφερει τα ντοπια και ξενα κεντρα εξουσιας.
  Αν οχι οι κατα τα αλλα αξιοπρεπεις νεοτευκτοι κανουν κυβιστησεις..

 10. Ο/Η tolis λέει:

  etsi akrivos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άποστολή άρθρου μέσο Email