Ιστορία

1925: Ο Πάγκαλος κλείνει τον «Ριζοσπάστη»

Στις 8 Αυγούστου 1925 το δικτατορικό καθεστώς του Πάγκαλου κλείνει το «Ρίζοσπάστη» και την ίδια μέρα συλλαμβάνεται ο υπεύθυνος της εφημερίδας, Τάκης Φίτσιος.  Είχε προηγηθεί, στις 25 Ιούνη 1925, το πραξικόπημα, με επικεφαλής τον στρατηγό Θ. Πάγκαλο, με το οποίο ανετράπη η κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου.

Λίγες μέρες πριν από το πραξικόπημα, στις 18 Ιούνη του 1925, ο «Ριζοσπάστης» έγραφε για τις κινήσεις της αντίδρασης και κατήγγειλε την ασυδοσία των ξένων μονοπωλίων στην Ελλάδα.

Το 1925 , παρά τα μέτρα που είχε πάρει η κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου ενάντια στο λαϊκό κίνημα, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα για την άρχουσα τάξη, και καθώς οξύνθηκαν οι κοινωνικές αντιθέσεις και οι αντιθέσεις στο ίδιο το στρατόπεδο της άρχουσας τάξης, ορισμένες πολιτικές και στρατιωτικές ομάδες προσανατολίστηκαν στην οργάνωση στρατιωτικού πραξικοπήματος για την επιβολή δικτατορίας.

Τη νύχτα της 25ης προς την 26η Ιούνη 1925 , ο στρατηγός Θ. Πάγκαλος , ανέτρεψε την κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου και σχημάτισε δική του, στην οποία εκδήλωσαν την εμπιστοσύνη τους όλα τα αστικά πολιτικά κόμματα, μαζί και η «Δημοκρατική Ενωση» του Α. Παπαναστασίου.

Στις 30 Σεπτέμβρη του 1925 ο Θ. Πάγκαλος διέλυσε τη Βουλή και εξαπέλυσε άγρια τρομοκρατία κατά του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος. Απαγόρευσε την έκδοση του «Ριζοσπάστη », της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» και της «Νεολαίας» (οργάνου της ΟΚΝΕ). Δυνάμωσε τους διωγμούς και πολλαπλασίασε τις συλλήψεις. 

 

 

(Επισκέψεις: 254 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend