Το σχολείο «βλάπτει σοβαρά» την θρησκοληψία!

Ένας επιπλέον χρόνος εκπαίδευσης, 10% λιγότερη θρησκεία και 11% πτώση στις προλήψεις - Τι δείχνουν έρευνες σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, την Τουρκία και τον Καναδά - Αναλυτική σκέψη και θετικές επιστήμες αδυνατίζουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Χωρίς κατηγορία • 16 Οκτωβρίου 2014

Religion-in-School---WEB_1

Είναι μια είδηση των τελευταίων ημερών που δεν έχει παίξει καθόλου στα ελληνικά ΜΜΕ, όμως παρουσιάζει σίγουρα ενδιαφέρον. Αρκεί, λοιπόν, μόνο ένας παραπάνω χρόνος στο σχολείο για να κάνει κάποιον κατά 10% λιγότερο θρησκόληπτο ή θρησκευόμενο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η μελέτη «Compulsory schooling laws and formation of beliefs-education, religion and superstition» του National Bureau of Economic Research, που δημοσιεύθηκε στις 6.10.14.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 11 ευρωπαϊκές χώρες. Κι επικεντρώθηκε στην θρησκευτική πίστη και κατά πόσο αυτή επηρεάστηκε από τις αλλαγές που έγιναν το διάστημα 1960-1985 με την σταδιακή αύξηση της διάρκειας της υποχρεωτικής σχολικής εκπαίδευσης.

Το National Bureau of Economic Research, με έδρα στην Αμερική, εξειδικεύεται στις οικονομικές επιστήμες, ωστόσο οι έρευνές του είναι πολλές φορές ευρύτερου κοινωνικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος. Ιδρύθηκε το 1920 και στις τάξεις των συνεργατών του συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 20 Νομπελίστες, μεταξύ των οποίων και οι Πολ Κρούγκμαν, Τζόζεφ Στίγκλιτς και Μίλτον Φρίντμαν. Είναι ο μεγαλύτερος Οργανισμός οικονομικών μελετών στις ΗΠΑ, με προγράμματα και για την ηλικία, τα παιδιά, την εκπαίδευση, την ενέργεια και το περιβάλλον, την υγεία κ.α.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις απαντήσεις του κόσμου στα ερωτηματολόγια της European Social Survey, ένας μόνο επιπλέον χρόνος υποχρεωτικής εκπαίδευσης καθιστά κατά 10% λιγότερο πιθανό για κάποιον να πηγαίνει σε εκκλησία, τζαμί ή οποιονδήποτε γενικά χώρο θρησκευτικής λατρείας, να προσεύχεται ιδιωτικά ή να περιγράφει τον εαυτό του ως θρησκευόμενο.

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άποστολή άρθρου μέσο Email