Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΤΑΣΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
Χυμώδης προσωπικότητα ανυποχώρητου ήθους

Με 150 έργα, αντιπροσωπευτικά της δουλειάς του ως σκηνογράφου-ενδυματολόγου στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς και της ζωγραφικής..

Με 150 έργα, αντιπροσωπευτικά της δουλειάς του ως σκηνογράφου-ενδυματολόγου στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς και της ζωγραφικής διαδρομής του Τάσου Ζωγράφου, που έφυγε από τη ζωή το 2011, θα έχει την ευκαιρία να «συναντηθεί» το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας. Η επί 60 χρόνια γόνιμη και δημιουργική πορεία του σκηνογράφου-εικαστικού καλλιτέχνη Τάσου Ζωγράφου παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, μέχρι τις 30 Ιουνίου. 
Ο σημαντικός ζωγράφος και σκηνογράφος, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο Mακρονησιώτης, ο ακούραστος, σεμνότατος, ουσιαστικός «εργάτη» της τέχνης, έχει στο ενεργητικό του ένα πλούσιο έργο: 200 ταινίες, 150 θεατρικά έργα, περισσότερες από 70 τηλεοπτικές σειρές, 10 ατομικές εκθέσεις και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές παρουσιάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τάσος Ζωγράφος 2
Η ζωγραφική του Τάσου Ζωγράφου διακρίνεται από το θεατρικό στήσιμο των θεμάτων του. Η αγάπη και ο θαυμασμός του για τη λαϊκή τέχνη, τον ωθούν να κινηθεί στην κατεύθυνση της έντεχνης προέκτασης αυτής. Ζωγραφίζει γοργόνες, καραβάκια, ακρογιάλια, παλιά νεοκλασικά σπίτια με περίτεχνα κάγκελα, φτερωτές μορφές, νέες και νέους, έφιππους ήρωες ολόκληρου του ιστορικού φάσματος, σημαιάκια, δέντρα με πολύχρωμους καρπούς, λουλούδια, πουλιά, αγέρωχα άλογα, σκιάχτρα και βοτσαλωτά δάπεδα. Ενσωματώνει γιρλάντες με τους τίτλους ή με σχολιασμούς των έργων του. Παντρεύει με τόλμη και ευρηματικότητα στοιχεία από διαφορετικές χρονικές στιγμές και λογικά πλαίσια και με τον τρόπο αυτό δομεί αναπάντεχα τις προσωπικές του ιστορίες, όπου οι μνήμες και η φαντασία του μπολιάζουν την πραγματικότητα. Με την παράθεση φαινομενικά ετερόκλητων και άσχετων μεταξύ τους στοιχείων περιγράφει, σχολιάζει κριτικά κι εν τέλει διορθώνει την πραγματικότητα από την ασχήμια και την πεζότητά της.
Αφηγείται τις σκηνές του με πολλές λεπτομέρειες και με μορφές που διακρίνονται από τις δραματικές και παγωμένες κινήσεις τους. Επιλέγει τη μετωπικότητα και το στιλιζάρισμα. Χρησιμοποιεί έντονα ζωηρά χρώματα, τονικά αδιαβάθμητα, χωρίς καθόλου φωτοσκιάσεις που ενισχύουν την επιπεδότητα του εικαστικού αποτελέσματος. Μεγεθύνει ή μικραίνει τις μορφές του και παραμορφώνει συνειδητά τις αναλογίες τους με καθαρά συναισθηματικά κριτήρια κι ανάλογα πάντοτε με τη σημασία που θέλει να τους προσδώσει. Η συνειδητή υπαγωγή του κάτω από τα πρότυπα της λαϊκής τέχνης, αλλά και μαζί ο έντεχνος – και την ίδια στιγμή πεισματικά και εσκεμμένα απλοϊκός – μετασχηματισμός αυτών των προτύπων τον τοποθετούν στα πλαίσια της ναΐφ ζωγραφικής. Ολα αυτά μαζί – στοιχεία του προσωπικού ζωγραφικού του κώδικα – λειτουργούν ως όχημα που μας ταξιδεύει στα όνειρά του.
Ιδιαίτερη θέση στην έκθεση κατέχουν τα σχέδια συγκρατουμένων του από τη Μακρόνησο, όπου, εκτοπισμένος τα χρόνια 1948-1950, ξεκίνησε, με την ενθάρρυνση του Νίκου Κούνδουρου να δημιουργεί, με ανύπαρκτα σχεδόν μέσα, σκηνικά και κοστούμια για παραστάσεις στο θέατρο της εξορίας.
Την έκθεση πλαισιώνει κατάλογος 156 σελίδων με έργα και κείμενα του Τ. Ζωγράφου, καθώς και με κείμενα που έγραψαν γι’ αυτόν στο παρελθόν,αλλά και με αφορμή την έκθεση, η Νέλλη Κυριαζή, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, η Εφη Ζωγράφου, ο Δημήτρης Κακουλίδης, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Μποστ, ο Χρήστος Σιάφκος, η Αγγέλα Ταμβάκη.
Την έκθεση διοργανώνει η σύζυγος του καλλιτέχνη, Εφη Ζωγράφου, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου έχει η Νέλλη Κυριαζή, τη φωτογράφιση των έργων έκανε ο Νίκος Ζερβός και η καλλιτεχνική επιμέλεια του καταλόγου ανήκει στη Σαλώμη Παπαδοπούλου

Απόψεις