Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αρνητικές εξελίξεις στο ΥΠΠΟΑ Συνάντηση του Ενιαίου Συλλόγου με τον Αν. Υπουργό Ν. Ξυδάκη

Μετά από αίτημα που είχε υποβληθεί από τον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής, Στερεάς και Νήσων αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων..

Μετά από αίτημα που είχε υποβληθεί από τον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής, Στερεάς και Νήσων αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Μαρτίου συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου με τον Αν. Υπουργό ΥΠΟΠΑΙΘ κ. Ν. Ξυδάκη, παρουσία και του διευθυντή του γραφείου του κ. Π. Δούρου.

Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου μετέφερε στον κ. Ξυδάκη την έντονη ανησυχία και την πλήρη αντίθεση των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ για τις κυβερνητικές επιλογές που οδηγούν προς περαιτέρω υποβάθμιση του έργου του (πρώην) ΥΠΠΟΑ, μέσα από την ενοποίηση του με το Υπουργείο Παιδείας. Η ενοποίηση αυτή φαίνεται πως δεν θα παραμείνει σε ένα συμβολικό επίπεδο. Τούτο προκύπτει τόσο από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού (προγραμματικές δηλώσεις) περί σχεδιασμού «συμπαγών και συνεκτικών» ενιαίων οργανογραμμάτων για 10 ενοποιημένα Υπουργεία όσο και από την «επιστολή Βαρουφάκη» προς τους «θεσμούς», στην οποία δεσμεύεται πως η σχετική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί εντός 4μήνου.

Η κατεύθυνση που θα λάβει η ενοποίηση αυτή σε ό,τι αφορά το (πρώην) ΥΠΠΟΑ γίνεται εμφανής από την πράξη Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νικόλαο Ξυδάκη (ΦΕΚ τ. Β΄/299/27.2.2015). Από τον τομέα του Πολιτισμού αφαιρούνται κρίσιμες αρμοδιότητες χάραξης και υλοποίησης πολιτικής, εκπροσώπησης σε διεθνείς οργανισμούς αλλά και η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, καθώς οι αρμοδιότητες Διοικητικού και Οικονομικού υπάγονται απευθείας στον Υπουργό ΠΟΠΑΙΘ. Πρόκειται για μια απολύτως αρνητική εξέλιξη που διαψεύδει ελπίδες και προσδοκίες για μια νέα «Άνοιξη» στον πολιτισμό.

Θυμίσαμε στον Αν. Υπουργό πως βασικός στόχος της μνημονιακής πολιτικής στον Πολιτισμό, την οποία επί χρόνια αντιπαλέψαμε, ήταν η υποβάθμιση του Πολιτισμού ως δημόσιου αγαθού και η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ σε τρίτους. Σε αυτήν την κατεύθυνση είχε κινηθεί και η υποβάθμισή του ΥΠΠΟΑ το 2012 σε Γενική Γραμματεία του (ενοποιημένου και τότε) Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού. Η εξέλιξη αυτή είχε ανατραπεί μετά από σκληρό αγώνα των εργαζομένων στον πολιτισμό, με την συμπαράσταση και των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό.

Τονίσαμε πως η εκ νέου ενοποίηση με το Υπουργείο Παιδείας, από τη σημερινή κυβέρνηση, θα λειτουργήσει βλαπτικά και υπονομευτικά για το αντικείμενο των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και, ως εκ τούτου, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους. Ο κ. Ξυδάκης αν και φάνηκε να συμμερίζεται τους προβληματισμούς μας, περιορίστηκε να παραπέμψει σε κεντρικές πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον πρωθυπουργό.

Ως προς το φλέγον ζήτημα του Οργανισμού (ΠΔ 104/2014) που εισήγαγε με αυταρχικό τρόπο η προηγούμενη κυβέρνηση και ο οποίος έχει καταγγελθεί από τον Ενιαίο Σύλλογο ως Οργανισμός συρρίκνωσης και διάλυσης του ΥΠΠΟΑ, ο Αν. Υπουργός δεν θέλησε να μπει σε καμία συζήτηση θεωρώντας την ανώφελη, στο βαθμό που δρομολογείται άμεσα η ενοποίηση με το Υπ. Παιδείας…

Στην ωριαία περίπου συνάντηση έγινε εφικτό να συζητηθούν λίγα μόνο από τα υπόλοιπα θέματα που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα του Συλλόγου το οποίο επιδόθηκε στον Αν. Υπουργό και περιλαμβάνει κωδικοποιημένες τις βασικές θέσεις και διεκδικήσεις του Ενιαίου Συλλόγου, όπως έχουν αποφασιστεί στις Γενικές Συνελεύσεις του και έχουν επικαιροποιηθεί με απόφαση του ΔΣ (επισυνάπτεται). Η συζήτηση για τα υπόλοιπα θέματα παραπέμφθηκε σε επόμενες συνεργασίες με τον διευθυντή του γραφείου του Αν. Υπουργού και τους νομικούς του συνεργάτες. Για όσα ζητήματα μας δηλώθηκε η αναρμοδιότητα του Αν. Υπουργού, το ΔΣ του Συλλόγου θα αναζητήσει λύσεις σε συναντήσεις και με άλλα συναρμόδια στελέχη της κυβέρνησης (Α. Μπαλτά, Γ. Κατρούγκαλο κλπ.). Σημειώνουμε τα συμπεράσματα από όσα θέματα συζητήθηκαν:

  • Για την επιστροφή στις θέσεις εργασίας τους όλων των συναδέλφων που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και την πρόσληψη των 187 συναδέλφων, των οποίων οι οργανικές θέσεις ΙΔΑΧ έχουν συσταθεί ήδη από το 2010 αλλά λόγω της μνημονιακής νομοθεσίας δεν έχουν ακόμη καταταγεί σε αυτές, μας δηλώθηκε πως υπάρχει θετική πολιτική βούληση και έχει δρομολογηθεί σχετική συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία. Ας σημειωθεί, πάντως, πως η επαναπρόσληψη των «διαθεσίμων» δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά πως θα επιστρέψουν στις θέσεις τους στο ΥΠΠΟΑ.

  • Ο Αν. Υπουργός δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις ανησυχίες μας για το ζήτημα της εμπλοκής ιδιωτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, δεσμεύτηκε, ωστόσο, να επανεξετάσει τη λειτουργία της επιτροπής για την «αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων», με πιλοτική εφαρμογή τον Κεραμεικό και την Βραυρώνα.

  • Ο Αν. Υπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική στενότητα ως ανασχετικό παράγοντα στην υλοποίηση πολιτικών, ενώ δεν τοποθετήθηκε στο αν θα διεκδικηθεί η επιστροφή των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ από το ΤΑΙΠΕΔ.

Με τις γνώσεις και την εμπειρία του, το ανθρώπινο δυναμικό του ΥΠΠΟΑ, μπορεί να συμβάλει στην αναδιατύπωση ενός συνεκτικού, σύγχρονου και κοινωνικά προσανατολισμένου οράματος για τον πολιτισμό. Καλούμε την πολιτική ηγεσία να συνεργαστεί με τους εργαζόμενους για τη χάραξη και την εφαρμογή μιας άλλης πολιτιστικής πολιτικής, που θα υπερβαίνει τη διαλυτική στασιμότητα και τη μιζέρια των μνημονιακών δεσμεύσεων και θα ανοίγει μια ελπιδοφόρα προοπτική δημιουργικής ανασυγκρότησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ενιαίος Σύλλογος, όπως και όλη την προηγούμενη περίοδο, θα επιμείνει με όλες του τις δυνάμεις και με κάθε πρόσφορο μέσο στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα και του έργου των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ. Όχι για λόγους συμβολικούς ή συντεχνιακούς αλλά για λόγους ουσίας: γιατί οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα πως η άσκηση δημόσιας πολιτικής για τον πολιτισμό είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα, γιατί ξέρουμε καλά πως οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ εκτελούν πολύπλευρο και σύνθετο έργο που άπτεται διαφορετικών τομέων άσκησης πολιτικής (εκπαιδευτικής, επικοινωνιακής, οικονομικής, αναπτυξιακής, χωροταξικής, περιβαλλοντικής, διεθνών σχέσεων κοκ.) και ακριβώς αυτή η πολυπλοκότητα συνηγορεί στην ανάγκη αυτοτελούς λειτουργίας ανεξάρτητου Υπουργείου.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε δυναμικά την άμεση κατάργηση του Οργανισμού και την κατάρτιση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος ενός νέου Οργανισμού αυτόνομου ΥΠΠΟΑ που θα υπηρετεί την πολιτιστική κληρονομιά ως δημόσιο αγαθό και θα ενισχύει τις δομές υποστήριξης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου

Απόψεις