Ενας γιατρός για …1.200.000 κατοίκους!

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας οι γιατροί του ΕΣΥ αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας από την προηγούμενη εβδομάδα γιατί εδώ και 14 μήνες παραμένουν απλήρωτοι από εφημερίες . Ταυτόχρονα διαμαρτύρονται για τη γενική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο από τις ελλείψεις σε προσωπικό και ιατρικά – αναλώσιμα υλικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γαστρεντερολογική κλινική, η οποία είναι μοναδική στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, σε ένα μεγάλο τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας και ουσιαστικά καλύπτει πληθυσμιακά 1.200.000 κατοίκους, στην εφημερία λειτουργεί με μόλις ένα (1) γιατρό! Το όριο ασφαλείας προβλέπει τουλάχιστον έναν ειδικευμένο γιατρό και δύο ειδικευόμενους για να λειτουργήσει στοιχειωδώς.

Την ίδια στιγμή, χωρίς τις αναγκαίες, προγραμματισμένες, χειρουργικές επεμβάσεις κινδυνεύουν να μείνουν εκατοντάδες ασθενείς λόγω έλλειψης γιατρών αναισθησιολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να καλυφτούν οι τωρινές ανάγκες, το Νοσοκομείο θα έπρεπε να διαθέτει 25 με 30 αναισθησιολόγους. Το Οργανόγραμμα προβλέπει 15, σήμερα εργάζονται μόνο 8 (μια ακόμη γιατρός βρίσκεται σε άδεια κύησης), ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η θητεία 3 επικουρικών ιατρών και άρα θα μείνουν 5!

Το υπουργείο Υγείας απέρριψε αρχικά το αίτημα της διοίκησης του Νοσοκομείου για πρόσληψη τριών επικουρικών αναισθησιολόγων, εγκρίνοντας μόνο τη μία θέση. Στη συνέχεια δέχτηκε το αίτημα αλλά καθυστερεί πολύ να προχωρήσει στις προσλήψεις. Λόγω των θερινών αδειών, οι εργαζόμενοι προβλέπουν ότι από τα μέσα Ιούλη το Νοσοκομείο θα διαθέτει αναισθησιολόγους μόνο για ένα χειρουργικό τραπέζι, το οποίο θα «μοιράζεται» σε δέκα χειρουργικές ειδικότητες!

Δε σηκώνουν το …τηλέφωνο

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Θανάσης Μητσιός, αναγνώρισε ενώπιον των γιατρών τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κυρίως της μη πληρωμής των εφημεριών για 14 μήνες. Ωστόσο, φρόντισε να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών από πάνω του λέγοντας πως δεν είναι δική του υποχρέωση η καταβολή των εφημεριών αλλά της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, της οποίας προϊσταται ο Λάζαρος Μακρής. Το «αστείο» της υπόθεσης είναι πως ο κ. Μητσιός ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους γιατί – παρότι προφανώς ο ίδιος σχηματίζει τον αριθμό στο …καντράν – η Υγειονομική Περιφέρεια δεν σηκώνει το …τηλέφωνο!;

Στο μεταξύ, όσο ο κ. Μακρής δεν σηκώνει το …τηλέφωνο, τόσο δίνει συνεντεύξεις στον τοπικό τύπο – σχεδόν σε καθημερινή βάση. Σε αυτές τις συνεντεύξεις ο κ. Μακρής επαίρεται για το θαύμα που έχει πραγματοποιηθεί στο θέμα της εξοικονόμησης πόρων γνωστοποιώντας πως υπάρχουν χρήματα στην άκρη. Μάλιστα για τα κακώς κείμενα – μέρος των οποίων είναι και αυτός υπεύθυνος – κάνει λόγο για κακή διαχείριση(;) και …γραφειοκρατικά φαινόμενα!

Οι γιατροί του Νοσοκομείου, παρότι κάνουν ότι είναι δυνατό για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και τους συνοδούς τους, ανησυχούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς, πλέον οι σωρευτικές αυτές ελλείψεις, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Το κακό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή είτε από την έλλειψη προσωπικού και υλικών – είτε από το ξεπέρασμα των ορίων της ανθρώπινης αντοχής των γιατρών.

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email