Ποιός θα μιλήσει για τη «Χρυσή Αυγή»;

ΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Απόψεις • 20 Ιανουαρίου 2015

Διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις και ακούγοντας τις προεκλογικές συζητήσεις,  διαπιστώνει κανείς, εκτός των άλλων, το υψηλό ποσοστό της φασιστικής «Χρυσής Αυγής», αλλά και την απουσία του θέματος από την αντιπαράθεση των κομμάτων. Με ενδεχόμενη την κατάληψη της τρίτης θέσης από τη ΧΑ, οι εκπρόσωποι των κομμάτων (μηδενός εξαιρουμένου) δείχνουν να αγνοούν, ή να αποσιωπούν τη σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης. Πολύ φοβόμαστε ότι το βράδυ των εκλογών θα «ανακαλύψουμε» και πάλι το πρόβλημα και την απειλή που συνιστά αυτό το φασιστικό μόρφωμα.

Επειδή το περιεχόμενο και ο τόνος της προεκλογικής συζήτησης καθορίζονται εν πολλοίς από την αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το συγκεκριμένο θέμα απουσιάζει από την ημερήσια διάταξη.

Η μεν Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν επιθυμεί να ανοίξει μέτωπο κατά της ΧΑ, αλλά φροντίζει με κάθε τρόπο να προβάλει τον κοινό τόπο με την ακροδεξιά, ελπίζοντας σε «επαναπατρισμό» κάποιων ψήφων που έχασε το 2012. Αυτή η τακτική του κυβερνώντος κόμματος επιβεβαιώνεται από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τους μετανάστες, για την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, αλλά και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος (όπως του κ. Βορίδη), που αναβιώνουν το χουντικό τρίπτυχο «Πατρίς- Θρησκεία- Οικογένεια»…

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να θέσει προς συζήτηση το θέμα της ΧΑ, επειδή υπολογίζει ότι μια τέτοια συζήτηση μπορεί να προκαλέσει τα φοβικά ανακλαστικά των μεσαίων στρωμάτων, των γνωστών «νοικοκυραίων», που υπό την απειλή των «άκρων», στρέφονται προς την «ασφάλεια» της κεντροδεξιάς.

Η αντοχή, όπως όλα δείχνουν, της ΧΑ αποδεικνύει ότι παρά τα όσα μεσολάβησαν (δολοφονία Φύσσα, αποκάλυψη του εγκληματικού χαρακτήρα της, συλλήψεις και προφυλακίσεις στελεχών) παραμένουν όλοι εκείνοι οι λόγοι που οδήγησαν στην εντυπωσιακή άνοδο της στις εκλογές του 2012. Μόνον που τώρα προστίθεται ένας επιπλέον σοβαρός λόγος, ότι δηλαδή όσοι ψηφίζουν (ή δηλώνουν ότι ψηφίζουν) τη ΧΑ γνωρίζουν τα όσα μεσολάβησαν και τα οποία δεν ήταν ικανά να τους αποτρέψουν από μια τέτοια επιλογή.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η επανάκαμψη της ΧΑ θα σηματοδοτεί μια νέα, πιο ισχυρή απειλή, αφού η ηγεσία της δεν κρύβει την πρόθεση της να αξιοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα ως ανοιχτή επιδοκιμασία της φασιστικής, εγκληματικής της δραστηριότητας, από ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος…

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email