Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Με αντικαταστάσεις βουλευτών πέρασε το ξεπούλημα της «μικρής ΔΕΗ»

Σε μια διαδικασία παρωδία, με τους εταίρους της συγκυβέρνησης να αντικαθιστούν βουλευτές ως την ύστατη στιγμή, για να υπερβούν οριακά..

Σε μια διαδικασία παρωδία, με τους εταίρους της συγκυβέρνησης να αντικαθιστούν βουλευτές ως την ύστατη στιγμή, για να υπερβούν οριακά τους 50 βουλευτές, ψηφίστηκε την Τετάρτη το απόγευμα από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της «μικρής ΔΕΗ». Τη δημιουργία και την εκποίηση στη συνέχεια της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» μετά τον τεμαχισμό του 30% της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, υπερψήφισαν στην ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε επί του συνόλου του νομοσχεδίου 51 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατά ψήφισαν 46 βουλευτές, ενώ υπήρξε και ένα «παρών» από τον ανεξάρτητο βουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη. Απουσίαζαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος και Ηλίας Κασιδιάρης. Ονομαστική ψηφοφορία, έγινε και στα άρθρα 1, 2, 4, 9 και 10, για τα οποία υπήρξε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα.

Οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει …«ατύχημα» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, φρόντισαν να αντικαταστήσουν από το θερινό τμήμα όλους τους …«επίφοβους» βουλευτές. Η ΝΔ αντικατέστησε το βουλευτή Χατζή Οσμάν με τον Σίμο Κεδίκογλου, καθώς επίσης και άλλους έξι γαλάζιους βουλευτές (Κ. Κόλιας, Ευ. Μπασιάκος, Μ. Σαλμάς, Χρ .Δήμας, Μ. Χαρακόπουλος και Έλ. Ράπτη). Το ΠΑΣΟΚ όμως ήταν ένα βήμα πιο μπροστά, φτάνοντας στο σημείο να αλλάξει βουλευτή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας! Συγκεκριμένα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου η οποία είχε αντικαταστήσει τον βουλευτή του κόμματος Θ.Μωραίτη, απουσίαζε από το κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από τον ίδιο τον υπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτη, προκειμένου να επιτευχθεί η οριακή πλειοψηφία των 51 βουλευτών!

Την ίδια ώρα που εντός του κοινοβουλίου, οι εταίροι της συγκυβέρνησης ενέκριναν την εκποίηση ενεργειακών υποδομών της χώρας, ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με τις αποφάσεις της ΕΕ και τις εντολές της τρόικα, έξω από τη βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη και δυναμική κινητοποίηση εργαζομένων της ΔΕΗ, σωματείων, συνδικάτων και μαζικών φορέων αλλά και πλήθος κόσμου που εξέφραζαν την αντίθεση τους στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ αλλά και στο αντιδημοκρατικό και αυταρχικό μέτρο της επιστράτευσης.

Κατατέθηκαν οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Εξάλλου αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος καταθέτοντας σχετική πρόταση με τις υπογραφές 14 βουλευτών (συμπεριλαμβανομένου και του Νίκου Νικολόπουλου). Την ανακοίνωση έκανε η βουλευτής των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, ωστόσο ο Προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης έσπευσε να κλείσει άρον – άρον την συνεδρίαση.

Ακολούθησε η κατάθεση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που υπογράφουν 72 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία επικαλούνται τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας» που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, και θέτουν το ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο.

Πρόταση κατέθεσαν και οι 14 ανεξάρτητοι βουλευτές που συγκροτούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών». Την πρόταση δεν υπέγραψαν οιΑνδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Αηδόνης και Γιάννης Κουράκος, οι οποίοι ωστόσο παραμένουν στην συγκεκριμένη ΚΟ. Επίσης πρόταση κατέθεσε με υπογραφή 16 βουλευτών, και η Χρυσή Αυγή. Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και η ΚΟ του ΚΚΕ.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι δεν τίθεται θέμα σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να υπάρξει συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν τη συζήτηση. Ωστόσο ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης φέρεται να επιμένει ότι στην περίπτωση που οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την «μικρή ΔΕΗ» είναι ομοειδείς, τότε μπορούν να αθροιστούν και εφόσον συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 120 υπογραφών, τότε πρέπει να συγκληθεί άμεσα Ολομέλεια και να γίνει η σχετική συζήτηση.

Απόψεις