Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μπαρ και ξαπλώστρες σε παραλίες και αρχαία

Στον Πειραιά συμβαίνει το εξής. Ο Δήμος παραχωρεί σε ιδιώτες τις παραλίες, τις δύο και μοναδικές παραλίες της πόλης,  τα..

Στον Πειραιά συμβαίνει το εξής. Ο Δήμος παραχωρεί σε ιδιώτες τις παραλίες, τις δύο και μοναδικές παραλίες της πόλης,  τα Βοτσαλάκια και tη Φρεαττύδα.  Οι ιδιώτες που αναλαμβάνουν την «αξιοποίηση»  με ξαπλώστρες, ομπρέλες και μπαρ επεκτείνονται μη λαμβάνοντας κανέναν μέτρο  που τυχόν έχει τεθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (και στις δύο παραλίες υπάρχουν ορατά  λείψανα του Κονώνειου Τείχους) και  τελικά το ΚΑΣ απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις τις οποίες έρχεται εκ των υστέρων επικυρώσει.

Με λίγα λόγια η Δημοτική Αρχή στον Πειραιά κάνει ό, τι θέλει και όπως ακριβώς το θέλει.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για άλλη μια φορά προχθες (22 Ιουλίου) άκουσε, χωρίς μάλιστα να αντιδράσει, τους τρόπους  με τους οποίους οι αποφάσεις του απλώς αγνοούνται. Καλούμενο να γνωμοδοτήσει σχετικά με το αν θα επιτρέψει τη δημιουργία αναψυκτηρίου 74 τ.μ. στην παραλία Βοτσαλάκια στην Καστέλλα,  κατόπιν αιτήματος του Δήμου Πειραιά, την οποία και τελικά επέτρεψε, άκουσε από τους  εκπροσώπους των κατοίκων οι οποίοι αντιδρούν στην εκχώρηση των παραλιών στους ιδιώτες τις παρακάτω καταγγελίες:

–          Το ΚΑΣ το 2013 αποφάσισε ότι στην εν λόγω παραλία θα λειτουργήσει ένα θερινό σινεμά, ένα κέτερινγ στον όροφο του υπάρχοντος κολυμβητηρίου και το κυλικείο του σινεμά. Το υφιστάμενο τότε αναψυκτήριο έλαβε άδεια να λειτουργήσει μόνο για ένα χρόνο και μετά να κατεδαφιστεί. Αλλά για το συγκεκριμένο υπήρχαν ήδη από το 2005 πρωτόκολλα κατεδάφισης, καταγγέλουν οι κάτοικοι. Δεν κατεδαφίστηκε ποτέ. Θα κατεδαφιστεί τώρα, όχι για να απελευθερωθεί ο χώρος, αλλά για να χτιστεί νέο αναψυκτήριο. Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ, το νέο αναψυκτήριο θα χτιστεί πίσω από το όριο του αιγιαλού. Αλλά αυτό δεν μεταβάλει καθόλου την πραγματικότητα της πλήρους διάβρωσης και αλλοίωσης ενός ανοιχτού, δημόσιου  αρχαιολογικού χώρου. Διότι η παραλία είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1962 προκειμένου να προστατεύεται το Κονώνειο Τείχος. Αυτή τη στιγμή η προστασία συνίσταται σε ξαπλώστρες που καταλαμβάνουν 500 τμ για τις οποίες είχε δοθεί άδεια από πέρυσι και σε ένα νέο αναψυκτήριο που έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε μπάρ. Όπως, δε, καταγγέλουν οι κάτοικοι όλες οι παραπάνω παραχωρήσεις έχουν γίνει προς έναν ιδιώτη.

–          Οι κάτοικοι κατάγγειλαν επίσης ότι έγιναν παρανομίες ακόμα και στην κατασκευή του θερινού σινεμά.

–          Οσο για τη παραλία της  Φρεαττύδας , εκεί βλέπουμε το αποκορύφωμα της αδιαφορίας απέναντι σε κάθε περιορισμό που τυχόν έχει τεθεί. Το αναψυκτήριο να λειτουργεί ως τη δύση του ηλίου, είχε ορίσει το ΚΑΣ σε απόφαση του 2013. Το αναψυκτήριο είναι ένα κανονικό κλαμπ που λειτουργεί ως τις 3 τα ξημερώματα, καταγγέλουν οι κάτοικοι, χωρίς καμία άδεια.  Και το χειρότερο; Η επιχείρηση έχει κάνει και διαφήμιση στην οποία αναφέρεται η λειτουργία μέχρι…πρωίας Καταγγέλουν επίσης πως όταν ο Δήμος το εκμίσθωσε δεν έβαλε καν ως όρο στο μισθωτήριο τη λειτουργία αποκλειστικά ως τη δύση του ηλίου. Για το θέμα  οι κάτοικοι έχουν κάνει προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο.  Ας σημειωθεί ότι στο παρακείμενο Κονώνειο Τείχος η Εφορεία Αρχαιοτήτων εκτελεί έργα ανάδειξης και προστασίας. Ποια ήταν η αντίδραση του ΚΑΣ απέναντι σε αυτή την πληροφορία;  Το ωράριο είναι θέμα της αστυνομίας!

 

Βέβαια , ποιος πραγματικά πίστευε ότι ένα αναψυκτήριο στον Πειραιά δεν θα εξελισσόταν σε μπαρ; Ποιος πραγματικά θεωρεί ότι επιτρέποντας τέτοιες  χρήσεις δίπλα σε αρχαιολογικούς  χώρους και στις μοναδικές ελεύθερες παραλίες  του Πειραιά, οι ιδιώτες δεν θα επεκτείνονταν και δε θα καταστρατηγούσαν κάθε συμφωνία και περιορισμό και μάλιστα σε ταχύτητες fast truck;

 

 

 

 

 

 

Απόψεις