ΣΥΡΙΖΑ: Αλλος ένας και … φύγαμε!

ΕΥΗ ΛΑΜΠΟΥ ΕΥΗ ΛΑΜΠΟΥ Πολιτική • 27 Ιουνίου 2014

Αποφασισμένος να συσπειρώσει γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου (πλην Χρυσής Αυγής) δείχνει ο Αλέξης Τσίπρας. Απώτερος στόχος του να διαμορφώσει έναν διακριτό δίπολο μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, όπου στη μία πλευρά θα είναι όσοι αντιτίθεται στα μνημόνια και τις πολιτικές που υλοποιεί η κυβέρνηση και από την άλλη το δίδυμο των «συνεταίρων» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Κεντρική επιδίωξη η διαμόρφωση ενός μετώπου που σταδιακά θα ενισχυθεί, και  το οποίο όσον αφορά το πολιτικό του σκέλος θα εστιάζει καταρχάς στην αποτροπή της συγκέντρωσης 180 βουλευτών από τον Σαμαρά, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Με επίκεντρο μέτωπα κρίσιμης εθνικής και κοινωνικής σημασίας όπως η ΔΕΗ, οι παραλίες, τα νερά, το ασφαλιστικό, κ.λπ. επιχειρεί να συσπειρώσει δυνάμεις  πέρα και πάνω από ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες.

Από το βήμα της χθεσινής εκδήλωσης στο ΤΙΤΑΝΙΑ με αντικείμενο τη ΔΕΗ και την προστασία του δημόσιου και στρατηγικού για τη χώρα χαρακτήρα της, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου «να διαλέξουν πλευρά» ξεκαθαρίζοντας τους στόχους του, κι  επιχειρώντας παράλληλα να ασκήσει πίεση σε όσους στα αριστερά και στα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να πάρουν θέση, προτάσσονταςτις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές.

Στην εκδήλωση του ΤΙΤΑΝΙΑ το «παρών» έδωσαν πρόσωπα και δυνάμεις που ήδη έχουν συνεργαστεί το προηγούμενο διάστημα με τον ΣΥΡΙΖΑ ή διάκεινται φιλικά απέναντί του. Ήταν εκεί η Λούκα Κατσέλη, που μέσω της κίνησής της «Κοινωνική Συμφωνία» συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ίδια φέρεται νε είναι μεταξύ των ατύπων συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα, η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, η βουλευτής των ΑΝΕΛΛ Ραχήλ Μακρή, ο προερχόμενος από τη ΝΔ ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος (Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα), ο πρώην πρύτανης ΕΜΠ Νίκος Μαρκάτος, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης, Θόδωρος Παραστατίδης και Πάρης Μουτσινάς, ο Γιάννης Τσιρώνης από τους Οικολόγους Πράσινους, κ.ά. Το «παρών» έδωσε επίσης πλήθος συνδικαλιστικών εκπροσώπων μεταξύ των οποίων ο Νίκος Φωτόπουλος από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης από την ΠΟΣΠΕΡΤ, ο Θάνος Βασιλόπουλος από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, κ.ά.

Δεν προσήλθαν πάντως εκπρόσωποι του ΚΚΕ(το οποίο διαχωρίζεται πλήρως από οποιαδήποτε μορφή συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ) ή της ΔΗΜΑΡ ή ακόμη πολιτικά πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ που το τελευταίο διάστημα ζητούν την αλλαγή προσανατολισμού του με κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πτοείται. Η αρχή έγινε, είπε προσθέτοντας πως «η ευρεία κοινωνική πλειοψηφία χτίζεται βήμα-βήμα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε πως αυτό που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συσπείρωση σε έναν ελάχιστο στόχο. Σε έναν ελάχιστο, άλλα τόσο μεγάλο και σημαντικό για το τόπο μας στόχο. Να αποτρέψουμε την εκποίηση της ΔΕΗ, μιας στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και την ασφάλεια της χώρας επιχείρησης». Αλλά και για να αποτραπεί το «πλιάτσικο» στον ορυκτό πλούτο της χώρας, να προστατευτούν οι πολίτες από νέα επιδρομή στα τιμολόγια, να αποτραπούν συνθήκες ενεργειακής μιζέριας. «Για να τα πετύχουμε όλα αυτά», κατέληξε, «είναι αυτονόητο ότι απαιτείται να αφήσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν. Συγκροτώντας ένα πλατύ ανοιχτό παλλαϊκό μέτωπο με στόχο να μη περάσει το νομοσχέδιο για την λεγόμενη μικρή ΔΕΗ, από τις μικρές σε απήχηση στον ελληνικό λαό, όπως απέδειξε η τελευταία εκλογική αναμέτρηση, δυνάμεις που συγκροτούν το κυβερνητικό συνασπισμό».

 

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email