Το «Ρ» της τσίπας

Για μια ακόμα φορά έρχονται οι πιστωτές μας, οι δανειστές μας, μαζί με τους εγχώριους συνεργάτες τους, να παραστήσουν τους «σωτήρες» μας.

    Για μια ακόμα φορά ο λόγος στους ποιητές μας: 

     «Ήρθαν

 ντυμένοι “φίλοι”

     αμέτρητες φορές οι εχθροί μου

το παμπάλαιο χώμα πατώντας

     Και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους.

Έφεραν

     το Σοφό, τον Οικιστή και το Γεωμέτρη,

Βίβλους γραμμάτων και άρθρων,

     την πάσα Υποταγή και Δύναμη,

το παμπάλαιο φως εξουσιάζοντας.

     Και το φως δεν έδεσε ποτέ με τη σκέπη τους.

Ούτε μέλισσα καν δεν γελάστηκε το χρυσό ν’ αρχινίσει παιχνίδι

     ούτε ζέφυρος καν, τις λεύκες να φουσκώσει ποδιές.

Έστησαν και θεμέλιωσαν

     στις κορφές, στις κοιλάδες, στα πόρτα

πύργους κραταιούς κι επαύλεις

     ξύλα και άλλα πλεούμενα,

τους Νόμους, τους θεσπίζοντας τα καλά και συμφέροντα,

     στο παμπάλαιο μέτρο εφαρμόζοντας.

Και το μέτρο δεν έδεσε ποτέ με την σκέψη τους.

     Ούτε καν ένα χνάρι θεού στην ψυχή τους σημάδι δεν άφησε

ούτε καν ένα βλέμμα ξωθιάς τη μιλιά τους δεν είπε να πάρει.

     Έφτασαν

ντυμένοι “φίλοι”

     αμέτρητες φορές οι εχθροί μου

τα παμπάλαια δώρα προσφέροντας.

     Και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε

παρά μόνο σίδερο και φωτιά.

     Στ’ ανοιχτά που καρτέραγαν δάχτυλα

μόνον όπλα και σίδερο και φωτιά.

     Μόνον όπλα και σίδερο και φωτιά»

Οδυσσέας Ελύτης – Άξιον Εστί

***

     Επί προσωπικού:

    Τις τελευταίες μέρες κάποιοι που υποδύονται τους «αριστερούς» επιτίθενται στη στήλη με ύφος που ξεσκεπάζει την καταγωγή τους. Και την πολιτική και την ιδεολογική και την κοινωνική τους καταγωγή.

    Πρόκειται για κάτι όψιμους «Αριστερούς», σαλταδόρους και κάπηλους μιας έννοιας και μιας λέξης που υπήρξε πάντα το αντίθετο των καταγωγίων από τα οποία προέρχονται – και παραμένουν.

    Αυτοί οι συγκεκριμένοι, οι λίγοι και ολίγιστοι, που μαγαρίζουν το ύφος και το ήθος της Αριστεράς, εμφανίζονται σαν υποστηρικτές του Τσίπρα – δεν νομίζουμε να χαίρεται ο κ.Τσίπρας με τέτοιους υποστηρικτές, αλλά αυτό είναι δικό του θέμα.

    Φαινομενικά η διαφορά μας με αυτούς τους δήθεν «αριστερούς» είναι μικρή. Ένα μόλις «ρ» είναι που μας χωρίζει.

    Αυτοί – λένε ότι – είναι με τον Τσίπρα. Δεν θέλει πολύ μυαλό να αντιληφθείς ότι εκείνο που τους ενοχλεί δεν είναι ότι η στήλη ασκεί κριτική στον κ.Τσίπρα. Εκείνο που τους ενοχλεί είναι ότι η στήλη υπεραμύνεται της τσίπας.  

    Η διαφορά μας μαζί τους είναι μικρή. Ένα μόλις «ρ» είναι που μας χωρίζει. Μικρή διαφορά; Τεράστια διαφορά. Αυτοί θα κρατούν πάντα το μικρό «ρ». Που σήμερα το βρίσκουν στον Τσίπ”ρ”α, χτες μπορεί να το έβρισκαν στον Παπανδ”ρ”έου, προχτές ακόμα και στον Σαμα”ρ”ά, αύριο – φευ – σε τίποτα φασιστα”ρ”ιά.

    Δικαίωμά τους. Όπως και δικαίωμα των άλλων να πορεύονται με πυξίδα το «ρ» της τσίπας. Και μην πιστεύετε ότι δεν έχει “ρ” η τσίπα. Έχει και παραέχει. Μεγάλο «Ρ». Τόσο μεγάλο όσο εκείνο της «Ρωμιοσύνης». 

Πηγή: enikos.gr  

Ετικέττες: , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

9 Σχόλια - "Το «Ρ» της τσίπας"

 1. Ο/Η Κωστας Τσαπρούνης λέει:

  Δυνατό το άρθρο….
  Εφτασε ο καιρός που πρεπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα….
  Η λέξη κλειδί στο άθρο ειναι το “αριστερό ήθος” με άλλα λόγια είναι το ποίημα του Λειβαδίτης “Την Πόρτα ανοίγω το βράδυ”….Μετα από 50 χρόνια καταφέρανε να έχουμε διασταλτικές ερμηνείες στους βασικούς όρους της ζωής μας…..Θα συνέβαινε και αυτό ….οτι πνευματικότερο είχαμε ή το διώξαμε με το Ματαρόα η το στείλαμε στα ξερονήσια η το στήσαμε στον τοίχο.
  Έτσι φτάσαμε στα χρόνια που το δίκαιο έχει απόσταση από το νόμιμο και ο όρος αριστερά έγινε κοινής και εύκολης χρήσης για να ρίξεις καμιά γκόμενα σε χαζό κουλτουριάρικα μπαράκια…..Έτσι κάπως μεσα απο αυτό τον ευτελισμό προκύψανε Μπίστηδες , Ψαριανοί και λοιπά λιμά που λέμε και στην πρέφα….Έφτασε ο καιρός όμως που καταλάβαμε ότι δεν μπορούμε να βάζουμε νερό στο κρασί μας….Δεν παίρνει συμβιβασμό το όνειρο…..και το όνειρο είναι το χαμόγελο του δίπλα μας….είναι το καθήκον σε αυτούς που φύγανε και σε αυτούς που έρχονται….είναι το αριστερό ήθος…είναι το ήθος που προκύπτει από την βαθιά γνώση ότι λαός μορφωμένος και δυνατός στήνει κοινωνίες προόδου και ευτυχίας….
  Κατά συνέπεια….ΤΕΛΕΙΟ ΑΡΘΡΟ …..καιρός να ξεχωρίσει ή ήρα από το στάρι μήπως και αρχίσουμε ξανά να βάζουμε λιθαράκια για το όνειρο και παραδώσουμε κάτι που να αξίζει στα παιδιά μας , κάτι που να έχει αναλλοίωτο αξιακό κωδικα όπως και να το δείς και να μην χρειάζεται σοφούς να το ερμηνεύσουν….

 2. Ο/Η G.T. λέει:

  Μαριάννα, εκείνο το ανέκδοτο με το περίφημο «πλένω και….» θα μπορούσε να μετατραπεί ως «αριστερά και……» Πολλά Φιλιά……

 3. Ο/Η G.T. λέει:

  Αγαπητέ Νίκο Μπογιόπουλε η επίθεση δεν αφορά μόνο το άτομό σου με τα κακοήθη σχόλια άνευ επιχειρημάτων. Υπάρχει και μια απίστευτη επίθεση, υπό μορφή αποκλεισμού σχολίων, από τις υποτίθεται φιλικές ιστοσελίδες, όπως η iskra. Σελίδες σχολίων προς τα αναρτημένα άρθρα, όχι μόνο τα δικά σου, δε βρήκαν ποτέ το δρόμο της δημοσίευσης, παρ’ όλες τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις. Φαίνεται ότι εκτός από την «αριστερά» υπάρχουν και χειρότερα! όπως είναι η «««αριστερά»»» της «αριστεράς». Τώρα έχουμε αρχίσει να παρακολουθούμε το νέο «αφήγημα» που αφορά την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και μάλιστα προτάσσοντας το επιχείρημα της ανάκτησης της εθνικής μας κυριαρχίας και της ανάκτησης των απωλειών!!!!! Στο νέο αυτό «αφήγημα» απ’ ότι φαίνεται δε χωρά αντίλογος από την iskra. Προσωπικά θα μπορούσα να το δεχτώ, αν δεν υπήρχε καν η δυνατότητα σχολιασμού των άρθρων. Την στιγμή που υπάρχει το δέχομαι ως λογοκρισία.

 4. Ο/Η KOK λέει:

  Ταχω παρει χαμπαρι τα φασισταρια και ταχω ΠΑΡΕΙ.

 5. Ο/Η ΑΝΝΑ ΚΑΙΣΑΡΗ λέει:

  Πόση απογοήτευση όταν διαπιστώνεις ότι οι ποιητές και πάλι είναι οι μόνοι που μπορεί να σου δώσουν το άλλοθι για να ελπίζεις! Όταν διαπιστώνεις ότι οι μόνοι αληθινοί επαναστάτες είναι αυτοί. Οι υπόλοιποι, που περνάνε στη δράση, συνεχίζουν στην πολιτική και ακυρώνονται αυτόματα. Είμαι απ’ αυτούς που αγωνίζομαι πια λυσσαλέα να επαναφέρω στη σκέψη μου στίχους για να συνέλθω από την απογοήτευση. Σ’ ευχαριστώ που με βοήθησες .

 6. Ο/Η ΣΠΥΡΟΣ λέει:

  Με εντολή Βερολίνου δίνουν ασυλία και : στο μάγειρα του «χρέους» http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500012880

 7. Ο/Η Βαρδούλη Μαριάνα λέει:

  Καλημέρα Νικολή, Τιμή μας και καμάρι μας η δικιά μας λέξη τσίπα με το μεγάλο »Ρ» της ΡΩΜΙΟΣΎΝΗΣ ….σ’ αγαπάμε πολύ ! ! ! !

  • Ο/Η Μαριέττα λέει:

   Μπράβο Μαριανα !!!! Σωστή πολύ σωστή !!! Πολύ ωραία η λέξη «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ»

 8. Ο/Η antivaro λέει:

  Οι οπορτουνιστές … όμορφα καίγονται !! Ο οπορτουνισμός ? … Καλώς τα μας … τα γεννητούρια !!!
  http://antivaro-for-marx-and-lenin.blogspot.gr/2015/07/blog-post_16.html

Άποστολή άρθρου μέσο Email