Τουριστικό Νομοσχέδιο καθ υπαγόρευση των μεγαλοξενοδόχων

Την ώρα που «ανθεί» το δουλεμπόριο και στον τουρισμό, η κυβέρνηση κατέθεσε στο θερινό τμήμα της Βουλής ένα ακόμη τουριστικό νομοσχέδιο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων και των άλλων επιχειρηματιών του τουρισμού, που ουσιαστικά υπαγόρευσαν τις διατάξεις του.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Τουρισμού με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις», μεταξύ των άλλων, προβλέπει διαδικασίες αδειοδότησης – εξπρές για τις τουριστικές επιχειρήσεις, την πώληση τουριστικών βιλών από τα …σχέδια, νομιμοποίηση αυθαιρέτων τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και φοροαπαλλαγές τουριστικών χορηγών! Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

  • Η διαδικασία ελέγχων, γνωμοδοτήσεων και χορήγησης του ειδικού σήματος λειτουργίας για τα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και άλλες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων προβλέπεται ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο εντός 50 ημερών!
  • Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας θα είναι ο αρμόδιος φορέας που θα αναλάβει την ευθύνη κατάταξης των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων σε κατηγορίες. Δηλαδή «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»…
  • Το σχέδιο νόμου τροποποιεί διατάξεις που ψηφίστηκαν μόλις πριν δέκα μήνες και αφορούν στη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, που συμπεριλαμβάνουν υποχρεωτικά ξενοδοχείο 5 αστέρων, ειδική τουριστική υποδομή (γκολφ, συνεδριακό, μαρίνα, θαλασσοθεραπεία, μονάδα ιαματικού τουρισμού, κέντρα αναζωογόνησης κ.λπ.) και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, οι οποίες μπορούν να μισθωθούν μακροχρόνια ή να πωληθούν. Το διαφιλονικούμενο αυτών των επιχειρήσεων είναι οι πολυτελείς κατοικίες που μπορούν να παραχωρούνται για πολλά χρόνια ή να πωλούνται. Όμως, μετά τις αντιδράσεις και πιέσεις μεγάλων επενδυτών του τουρισμού, που είναι συνηθισμένοι στις …τζάμπα επενδύσεις, η κυβέρνηση αλλάζει άρδην την προηγούμενη διάταξη που προέβλεπε ότι για να παραχωρηθούν ή πωληθούν θα έπρεπε προηγούμενα να έχει ολοκληρωθεί η επένδυση και το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα να έχει εξασφαλίσει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας. Τώρα θα μπορεί, πρακτικά, να πωλούνται οι πολυτελείς κατοικίες ακόμα και από τα σχέδια!
  • Αλλάζει η διαδικασία χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και κάμπινγκ. Συγκεκριμένα καταργείται η απαίτηση να υπάρχει προηγούμενη έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης καθώς και της καταλληλότητας οικοπέδου ή γηπέδου οι οποίες, πλέον, ενσωματώνονται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), όπου όμως αυτή απαιτείται.
  • Με άλλη διάταξη αλλάζει ο νόμος ο ν. 4002/2011, ο οποίος προέβλεπε την υποχρέωση κατεδάφισης των τμημάτων των υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων, που αντιστοιχούσαν σε υπέρβαση του συντελεστή δόμησης άνω του 0,20, δηλαδή ήταν αυθαίρετα, κατά την διαδικασία μετατροπής τους σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα.  Πλέον τα καταλύματα αυτά θα υπάγονται στις ειδικές ρυθμίσεις των νόμων 4014/2011 ή 4178/2013 περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων και δεν θα κατεδαφίζονται!
  • Άδεια στο εξής να δημιουργούν εξέδρες για πρόσδεση σκαφών ή τη διευκόλυνση των λουομένων θα έχουν όχι μόνο τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών αλλά και τα μικρότερα.
  • Δίνεται η δυνατότητα να παραχωρούνται για εκμετάλλευση σε ιδιωτικές Τουριστικές σχολές τα ακίνητα του πρώην Οργανισμού Τουριστικής εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) τα οποία, μετά την κατάργησή του, περιήλθαν στο Υπουργείο Τουρισμού.
  • Σύμφωνα με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα σε εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Τουρισμού όπως ο ΕΟΤ να λαμβάνουν χρηματικές δωρεές με τη μορφή χορηγιών με σκοπό την τουριστική προβολή της χώρας. Η ρύθμιση μάλιστα δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις να προσφέρουν με τη μορφή χορηγίας και στη συνέχεια να εκπίπτουν από φόρους ποσά που μπορούν να φθάνουν «το 10% του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος ή των καθαρών κερδών που προκύπτουν από τα βιβλία της επιχείρησης που προσέφερε τη χορηγία»!
  • Προβλέπεται ότι τα υδροπλάνα θα μπορούν να χρησιμοποιούν χώρους μαρινών με στόχο να εξυπηρετηθεί η εποχικά αυξημένη για μετακινήσεις με αυτό το μέσο, σε προσφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
  • Τέλος, με το νομοσχέδιο επιλύονται θέματα οριοθέτησης των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας, προφανώς για να διευκολυνθεί το ξεπούλημά τους.

 

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email