Ο Λέων Τολστόι της παγκόσμιας λογοτεχνίας

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Στιγμιότυπα • 9 Σεπτεμβρίου 2016

Σαν σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου 1828,  ο Λέων Τολστόι (1828-1910). Το έργο του Τολστόι ήταν μια έκφραση του νέου  σταδίου ανάπτυξης του ρώσικου και του παγκόσμιου ρεαλισμού, συνδέοντας τις παραδόσεις του κλασικού μυθιστορήματος του 19ου αιώνα και στη λογοτεχνία του 20ού αιώνα.  Ο ρεαλισμός του Τολστόι χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ειλικρίνεια τόνου και ευθύτητα και από εδώ απορρέει η συντριπτική δύναμη και δριμύτητα στην αποκάλυψη των κοινωνικών αντιθέσεων.

Έργα του, όπως τα «Πόλεμος και Ειρήνη», «Ανάσταση», «Αννα Καρένινα», «Χατζη Μουράτ», διαβάζονται ακόμα σε ολόκληρο τον κόσμο. 

 «…Κατάφερε να θέσει στις εργασίες του τόσο μεγάλα ζητήματα και να υψωθεί σε τέτοιο καλλιτεχνικό ύψος, ώστε τα έργα του κατέλαβαν μια από τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια λογοτεχνία», έγραφε ο Λένιν για τον Τολστόι το 1910, μετά το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα. Ο Λένιν είχε σημειώσει για το έργο του Τολστόι:  «… οι αντιφάσεις στις απόψεις και στις θεωρίες του Τολστόι δεν είναι τυχαίες, αλλά είναι έκφραση των αντιφατικών συνθηκών που επικρατούσαν στη ρωσική ζωή το τελευταίο τρίτο του 19ου αιώνα… Ο Τολστόι είναι μεγάλος ως εκφραστής εκείνων των ιδεών και εκείνων των διαθέσεων που διαμορφώθηκαν στα εκατομμύρια της ρώσικης αγροτιάς τον καιρό του ερχομού της αστικής επανάστασης στη Ρωσία».

 

Ετικέττες: ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email