Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το «Ludlow» στην ΕΡΤ2

Οι ένοπλες εξεγέρσεις των μεταναστών ανθρακωρύχων στα ορυχεία του Ροκφέλερ στο Κολοράντο, «Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα», μια..

Οι ένοπλες εξεγέρσεις των μεταναστών ανθρακωρύχων στα ορυχεία του Ροκφέλερ στο Κολοράντο, «Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα», μια αξιόλογη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού η οποία τιμήθηκε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το βραβείο της Βουλής «Ανθρώπινες Αξίες» στην ενότητα «Καταγραφή της Μνήμης», προβάλλεται από την τηλεόραση της ΕΡΤ2 την Κυριακή 30 Απρίλη, στις 20.15.

Πόλεμοι του Άνθρακα ήταν ένοπλες ταξικές αναμετρήσεις στα ορυχεία της Αμερικής στην περίοδο 1890-1930. Αιτία τους ήταν οι άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας των ανθρακωρύχων.  Οι Έλληνες ανθρακωρύχοι, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους από την σκληρή πραγματικότητα μιας χρεωκοπημένης Ελλάδας και με τις ψεύτικες υποσχέσεις των  δουλεμπόρων της εποχής,  είχαν καταλήξει στο μακρινό Κολοράντο να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία του Ροκφέλερ και του συναφιού του.

Πορεία Απεργών με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους (η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση της State Historical Society of Colorado)

Η Δευτέρα 20 Απρίλη του 1914 έμεινε στην ιστορία τους αμερικάνικου εργατικού κινήματος σαν «η Σφαγή του Λάντλοου». Ηταν Δευτέρα του Πάσχα. Στον καταυλισμό των απεργών οι περισσότεροι κοιμούνταν αφού την προηγούμενη γιόρτασαν το ελληνικό Πάσχα. Οι ένοπλοι της εταιρίας απαίτησαν να τους παραδοθούν δυο Ιταλοί συνδικαλιστές. Οι απεργοί αρνήθηκαν. Τότε η πολιτειακή Εθνοφρουρά μαζί με τους ένοπλους φρουρούς της εταιρίας, επιτέθηκε στον καταυλισμό και ακολούθησε σφαγή. 20 γυναικόπαιδα και δυο συνδικαλιστές πέφτουν νεκροί. Ο ηγέτης των απεργών Λουίς Τίκας (ο Ελληνας Ηλίας Σπαντιδάκης από το Ρέθυμνο της Κρήτης) δολοφονείται άγρια από τον λοχαγό επικεφαλής της Εθνοφρουράς.

Μετά τη Σφαγή ξέσπασε η μεγάλη ένοπλη εξέγερση, που αποκαλέστηκε «Πόλεμος των Δέκα Ημερών». Μέσα σε λίγες μέρες, ο αντάρτικος στρατός του συνδικάτου, κυρίως Έλληνες και Ιταλοί απεργοί, έτρεψε σε φυγή την Εθνοφρουρά και κατέλαβε ολόκληρο το Νότιο Κολοράντο. Όλες οι πηγές της εποχής μαρτυρούν πως οι Έλληνες, στην πλειοψηφία τους ετοιμοπόλεμοι Κρητικοί, με εμπειρία στον ανταρτοπόλεμο, ήταν η κύρια αιτία της στρατιωτικής υπεροχής των απεργών. Για να αποκατασταθεί η εξουσία του Κυβερνήτη του Κολοράντο μέσα στην ίδια του την πολιτεία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγκάστηκε να στείλει τον Ομοσπονδιακό Στρατό σαν ειρηνευτική δύναμη.

Ένοπλοι απεργοί 1914 – (Η φωτογραφία είανι ευγενικήπαραχώρησητης State Historical Society of Colorado

Για το «Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα» είχαμε αναφερθεί εδώ . Εμείς ανεπιφύλαχτα σας προτείνουμε να μην το χάσετε.

Η ταινία είναι μια πετυχημένη παραγωγή της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αποστόλης Μπερδεμπές». Μια εταιρεία που συστάθηκε από μια παρέα ανθρώπους, ανάμεσά τους η Φρόσω Τσούκα, που έκανε την έρευνα για το ντοκιμαντέρ, η Λίνα Γουσίου, ο Στέφανος Πλάκας που μαζί με τη Φρόσω συμμετείχαν στη Διεύθυνση της Παραγωγής, και άλλους, που, στα χρόνια της χούντας, βρέθηκαν φοιτητές στη Νέα Υόρκη και θέλησαν, με πολιτιστικές παρεμβάσεις, να αναδείξουν το ελληνικό ριζοσπαστικό κίνημα της Αμερικής. Στην εταιρεία έδωσαν το όνομα «Αποστόλης Μπερδεμπές» τιμώντας τη μνήμη του δραστήριου συντρόφου τους, κομμουνιστή φοιτητή που «έφυγε» πολύ πρόωρα από τη ζωή, σε ηλικία 31 χρόνων.

Πολύ καλή η δουλειά και των άλλων συντελεστών της ταινίας, του Προκόπη Δάφνου στη φωτογραφία, του Ξενοφώντα Βαρδαρού στο μοντάζ και τις μουσικές επιλογές, του Αντρέα Γκόβα στον ήχο και του Ρήγα Αξελού στην αφήγηση.

Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη δουλειά έχει κάνει το μουσικό σύνολο Ρωμιοσύνη που ηχογράφησε, για πρώτη φορά, τον λησμονημένο «Υμνο των Ανθρακωρύχων του Κολοράντο» (The Union Forever – Το Συνδικάτο για πάντα), σε ενορχήστρωση Τεό Λαζάρου. Ρεπορτάζ από την επίσημη πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ στην Αλκυονίδα και το  The Union Forever, όπως το ηχογράφησε το μουσικό σχήμα Ρωμιοσύνη παρουσιάσαμε εδώ

Τα αγόρια δούλευαν σε βοηθητικές δουλειές για να μπορεί η οικογένεια να παραμείνει στο σπίτι της σε περίπτωση ατυχήματος ή θανάτου του πατέρα. Αν δεν υπήρχε ενεργός εργαζόμενος, γινόταν έξωση ολόκληρης της οικογένειας από τον εταιρικό οικισμό. Ευγενική παραχώρηση της State Historical Society of Colorado

\

Σχετικά θέματα

Απόψεις