Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το ανάγνωσμα του νεοφιλελευθερισμού με ανταγωνισμό στην ψευτοπαροχολογία

Ένα ασφαλιστικό του Πινοσέτ, χωρίς να αναφέρει τον Πινοσέτ, που θα παραδίδει την εργασία,  την ασφάλιση και τις συντάξεις των..

Ένα ασφαλιστικό του Πινοσέτ, χωρίς να αναφέρει τον Πινοσέτ, που θα παραδίδει την εργασία,  την ασφάλιση και τις συντάξεις των εργαζομένων στα χέρια και στις ορέξεις των ιδιωτών επενδυτών των ασφαλιστικών εταιρειών παρουσίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ επιδίωξε να ανταγωνιστεί τον πρωθυπουργό σε παροχολογία και ορισμένες ελαφρύνσεις – ψίχουλα και ταυτόχρονα εξήγγειλε στην ουσία πως θα συνεχίσει την οικονομική πολιτική των μνημονίων διαρκείας και… μεταμνημονιακά, όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δηλώνοντας όμως πως η παράταξη του ξέρει να το κάνει καλύτερα, παραδίδοντας τα πάντα στους ιδιώτες

Κατά τα άλλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έταξε 700.000 θέσεις εργασίας σε 5 χρόνια, προφανώς με τον τρόπο που εννοούν την δουλειά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μια θέση εργασίας για 2 και τρία άτομα με μισθούς πείνας που θα ορίζουν οι εργοδότες και καθορίζει η …αγορά.

Επίσης, υποσχέθηκε κέρδη από τη μείωση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις, με μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα, αναφέροντας ότι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα.

Όσον αφορά το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών επέμεινε στο ρόλο του «μακεδονομάχου», υποστηρίζοντας μεν ότι δεν θα την ψηφίσει όποτε και αν έρθει, αλλά δεν είπε εάν θα την εφαρμόσει (υπάρχει και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στην υπόθεση…) ισχυριζόμενος μόνο ότι  άλλη πλευρά (της ΠΓΔΜ) θα πρέπει να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή.

Ασφαλιστικό Πινόσετ

Σχετικά με το ασφαλιστικό, χαρακτήρισε το νόμο Κατρούγκαλου «κακό νόμο» και εξήγγειλε την κατάργηση του. Την ίδια στιγμή πρότεινε την εφαρμογή του συστήματος των «τριών πυλώνων» – του γνωστού και ως ασφαλιστικού του Πινοσέτ – ευθυγραμμιζόμενος πλήρως και με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ. Παράλληλα εξήγγειλε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όπως απαιτούν οι εργοδότες. 

Συγκεκριμένα ανέφερε :

— Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικόΟι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%. Η πρόταση Μητσοτάκη προβλέπει ουσιαστικά μετά από (35 – 40 χρόνια δουλειάς και εισφορών, μια εθνική σύνταξη που δεν θα αποδίδει πάνω από 27% – 30% του μέσου εισοδήματος του εργαζόμενου. Δηλαδή, για έναν μέσο εργατικό μισθό 900 ευρώ κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου, η κύρια σύνταξη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 240 – 270 ευρώ!

— Ο δεύτερος πυλώνας, που πρότεινε, θα αντικαταστήσει τις σημερινές επικουρικές συντάξεις. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία.Θα είναι υποχρεωτικός, θα λειτουργεί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και δεν θα εγγυάται το ύψος της σύνταξης, καθώς αυτό θα καθορίζεται από τις «αποδόσεις» και τις «επενδύσεις» των διαχειριστών. 

— Ο τρίτος πυλώνας θα είναι αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση, για τους εργαζόμενους που θα πληρώνουν πρόσθετη εισφορά, χωρίς βέβαια και εδώ να υπάρχει η παραμικρή εγγύηση για το ύψος της παροχής που θα πάρουν τελικά, να πάρουν και δεν χαθούν τα χρήματα τους σε κάποια ασφαλιστική εταιρεία που θα χρεοκοπήσει. 

Ουσιαστικά η πρόταση του προέδρου της ΝΔ δημιουργεί ένα αμιγώς ιδιωτικοποιημένο σύστημα ασφάλισης προς όφελος των ασφαλιστικών εταιρειών και των εργοδοτών που θα πληρώνουν λιγότερα χρήματα για την ασφάλιση των υπαλλήλων τους. 

Στις ορέξεις των αφεντικών οι …αυξήσεις των μισθών

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε την κατάργηση του «υποκατώτατοι μισθού», ωστόσο φρόντισε να παραδώσει στις ορέξεις των αφεντικών των καθορισμού τους υποστηρίζοντας:  «Ο κατώτατος μισθός θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων». Βέβαια, φρόντισε να …ευχηθεί «ότι πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας».

Υποσχέθηκε θέσεις εργασίας και μείωση των υπερπλεονασμάτων

Στα πλαίσια του εντυπωσιασμού και τις καλλιέργειας κάλπικων προσδοκιών, υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί με μέσο ρυθμό 4% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια και να μειωθεί δραστικά το χρέος.

Ισχυρίστηκε ότι «τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους».

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα σε μια …επαναστατική έπαρση απέναντι στους δανειστές  υποστήριξε ότι θα τελειώσει η πρακτική των υπερπλεονασμάτων.

Σε δεύτερο χρόνο, είπε πως θα διεκδικήσει από τους δανειστές τη μείωση των πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Κρύβοντας βέβαια, ότι κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της τήρηση των συμφωνιών με την τρόικα. 

Φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο 

Κλείνοντας το μάτι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σημείωσε: «Στο επιχειρηματία θα δώσουμε ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις. Με τη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα». Πρόκειται όπως εξήγησε για μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%. Πρόσφερε δηλαδή μείωση στα κέρδη του κεφαλαίου 16 ποσοστιαίες μονάδες που ισοδυναμούν με διπλασιασμό της κερδοφορίας του.

Επιπλέον δεσμεύτηκε πως μέχρι το 2021, θα καταργηθεί σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος.

Δεσμεύτηκε επίσης για δραστική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση άμεσα στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

Πρόκειται για άλλο ένα μεγάλο δώρο στους μεγαλοξενοδόχους, από το οποίο ο λαός δεν θα κερδίσει τίποτα αφού η μείωση στο ΦΠΑ της εστίασης δεν θα μετακυλήσει στη μείωση των τιμών των προϊόντων . 

Ανακοίνωση αναστολή «του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών». 

Ανέφερε ότι θα μειωθεί ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.

Επίσης είπε, πως τα αγροτικά συλλογικά σχήματα θα φορολογούνται με συντελεστή 10%, σε μια προσπάθεια να «χαϊδέψει» τα αυτιά των αγροτών που στενάζουν κάτω από την υπερφορολόγηση. 

Εξήγγειλε την πλήρη κατάργηση των capital controls.

Μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε μόνιμο δημοτικό φόρο!

Ως προς τα ακίνητα, υπογράμμισε πως θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%. «Εμείς θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη», ισχυρίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης.

Δεσμεύτηκε όμως πώς θα μεταφερθεί την αρμοδιότητα είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη μονιμοποίηση του ως δημοτικού φόρου για πάντα! «Είναι μια μεγάλη θεσμική τομή που αλλάζει την αρχιτεκτονική του κράτους στην Ελλάδα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών», ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά. 

Ιδιωτικοποίηση των πάντων

Τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα παραχωρήσει περισσότερες λειτουργίες στον ιδιωτικό τομέα, μέσω ΣΔΙΤ. «Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Όπως τα 24 σχολεία στην Αττική. Όπου χτίστηκαν σύγχρονα, πρότυπα, σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, όπως το Κερατσίνι. Και στη σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται και η απάντηση για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης».

Ανακοίνωσε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και την μαζική είσοδο των ιδιωτών στην καθαριότητα. 

Από τα σχολεία, μέχρι τις συγκοινωνίες και από τα σκουπίδια μέχρι την ανώτατη εκπαίδευση, ο Μητσοτάκης ανοίγει την πόρτα στο ιδιωτικό κεφάλαιο για μεγάλα κέρδη. 

Αυστηρή αξιολόγηση το δημόσιο

Είπε πως δεν θα γίνουν  απολύσεις στον δημόσιο Τομέα και τόνισε πως η κυβέρνησή του θα στηρίξει τους δημόσιους υπάλληλους. Ωστόσο τόνισε, πως θα εφαρμοστεί ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης, στο οποίο όπως είπε, «δεν θα κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση». 

Ένα σύστημα που μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά τον προθάλαμο των απολύσεων στο δημόσιο τομέα. 

Με δόσεις η πληρωμή των χρεών στο δημόσιο

Ο Μητσοτάκης, εξήγγειλε την καθιέρωση μιας «ενιαίας ρύθμισης 120 δόσεων με ελάχιστον ποσό δόσης τα 20 ευρώ το μήνα» για όσους πολίτες έχουν χρέη στο δημόσιο μέχρι 3.000 ευρώ.

Ουσιαστικά πρότεινε τη διαιώνιση του χρέους του λαού που προήλθε από τους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων μηνών και χρόνο με το χρόνο γιγαντώνεται από την συνέχιση της εφαρμογής τους. 

«Δώρο» τους ιδιώτες και τα παιδιά που μένουν εκτός παιδικών σταθμών

Ανακοίνωσε την χορήγηση κουποπιών ύψους 180 ευρώ μηνιαίως «που θα δίνουν στα παιδιά που έμειναν εκτός δημόσιων και δημοτικών δομών «πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς της επιλογής τους. 

Δεν εξήγησε βέβαια που θα βρουν τα υπόλοιπα 200 με 300 ευρώ οι γονείς για να πληρώσουν τα τροφεία των ιδιωτικών παιδικών σταθμών. 

Με επιδόματα αντίδωρο στην …καταπολέμηση της φτώχειας 

Ο Κ. Μητσοτάκης στο διαγωνισμό της ψευτοπαροχολογίας με τον Τσίπρα, πρόσφερε ένα δισ. ευρώ για την στήριξη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) από 760 εκατομμύρια που είναι σήμερα, ώστε να καλύπτει όπως είπε «800.000 συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε «το 0,5% του ΑΕΠ θα δίνεται για την στήριξη του ΕΕΕ». Με στόχο τη διαχείριση της φτώχειας, τον έλεγχο της λαϊκής οργής και την παραίτηση της κοινωνίας από τη διεκδίκηση της κάλυψης ανθρώπινων συνθηκών ζωής.  

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις