Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Θερίζει» ακόμη η φυματίωση – Αιτίες η υποχρηματοδότηση ερευνών και η κατάρρευση της ΕΣΣΔ

Περίπου 10 εκατομμύρια κρούσματα κάθε χρόνο. Εντυπωσιακά τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η υποχρηματοδότηση ερευνών στην «δύση» και η κατάρρευση της ΕΣΣΔ οι λόγοι που «θερίζει» ακόμη η φυματίωση στον πλανήτη. Ξεπέρασαν..

Η υποχρηματοδότηση ερευνών στην «δύση» και η κατάρρευση της ΕΣΣΔ οι λόγοι που «θερίζει» ακόμη η φυματίωση στον πλανήτη.

Ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια παγκοσμίως τα κρούσματα φυματίωσης για το 2015 σύμφωνα με επίσημη έρευνα. Μία ασθένεια που θα έπρεπε κανονικά να έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη συνεχίζει να υπάρχει και μάλιστα με νέες μορφές. Βασικές αιτίες; Η υποχρηματοδότηση των ερευνών κυρίως στην Αμερική αλλά και η κατάρρευση των υγειονομικών συστημάτων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Την εκτίμηση αυτή κατέθεσε πριν λίγες ημέρες, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Μιχάλης Τουμπής, Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Συντονιστής Διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Η Σωτηρία». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «υπάρχει μία παγκόσμια αναφορά για τη φυματίωση, η οποία επαναλαμβάνεται, κατ’ έτος. Για το 2015, έχει υπολογιστεί ότι υπήρξαν 10.400.000 νέες περιπτώσεις φυματίωσης παγκοσμίως. Από αυτές, το 1 εκατ. ήταν παιδιά και 1,2 εκατ. ήταν άτομα που ζούσαν σε περιβάλλον HIV και αυτό είναι το πρώτο καινούργιο πρόσωπο της φυματίωσης κατά τη σύγχρονη εποχή».

Ως βασική αιτία για την επανεμφάνιση της φυματίωσης στον πλανήτη ο Μ.Τουμπής ανέφερε το θέμα της υποχρηματοδότησης των σχετικών ερευνών στον λεγόμενο «δυτικό κόσμο» και ειδικά στην Αμερική. Όπως είπε «πολλοί πίστεψαν, ότι το πρόβλημα της φυματίωσης θα λυνόταν με το τέλος του 20ου αιώνα. Αυτό οδήγησε σε χαλάρωση των μέτρων ελέγχου της φυματίωσης και σε υποχρηματοδότηση των διαφόρων ερευνών γύρω από το συγκεκριμένο νόσημα. Φανταστείτε, ότι καινούργια αντιφυματικά φάρμακα έχουμε να δούμε από τη δεκαετία του ΄60. Από τότε, καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της φυματίωσης κι΄ αυτό, όμως, δεν έχει γίνει κατορθωτό. Με αυτή τη χαλάρωση και την υποχρηματοδότηση, κατά τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, επανεμφανίστηκε το πρόβλημα της φυματίωσης, πρώτα στην Αμερική και στη συνέχεια σε όλη την Ευρώπη».

Ο Μ.Τουμπής όμως πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις που υπήρξαν στην ΕΣΣΔ μετά το 1990 είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για την εξάπλωση της νόσου. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «ένα μεγάλο πρόβλημα επανεμφάνισης της φυματίωσης ήταν και η κατάρρευση υγειονομικών συστημάτων. Για παράδειγμα, η πρώην Σοβιετική Ένωση με τη διάλυση της είχε και κατάρρευση του υγειονομικού της συστήματος και, εν συνέχεια, χιλιάδες κόσμου από τις χώρες αυτές όδευσε προς την Ευρώπη, κουβαλώντας μαζί και το πρόβλημα της φυματίωσης». Μάλιστα αναφέρθηκε και στην πλέον επιθετική και επικίνδυνη μορφή της νόσου τονίζοντας πως  «για την πολυανθεκτική φυματίωση θα ήθελα να κάνω ακόμη μια μικρή αναφορά. Είναι πρόβλημα που αφορά και στην Ευρώπη, με υψηλά ποσοστά στην Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία και στη Βουλγαρία».

Απόψεις