Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μεγαλώνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε η Βαλαβάνη, στα «κάγκελα» η βάση

Αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάθε ώρα που περνάει μεγαλώνει το ρήγμα ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος..

Αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάθε ώρα που περνάει μεγαλώνει το ρήγμα ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης που είτε στηρίζουν είτε διαφωνούν με τη συμφωνία. Οι σημερινές νέες εξελίξεις -τουλάχιστον μέχρι αυτήν την ώρα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ– δείχνουν ότι το ρήγμα φτάνει μέχρι τη «βάση» του κόμματος, ενώ η διάσταση απόψεων διευρύνεται και στην Κεντρική Επιτροπή. 

Οι 109 της ΚΕ που λένε «όχι»

Συνολικά, 107 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για το τρίτο πρόγραμμα δανεισμού και σε κοινή τους δήλωση ζητούν την άμεση σύγκληση του Οργάνου. «Η συμφωνία αυτή δεν είναι συμβατή με τις ιδέες και τις αρχές της αριστεράς, κυρίως, όμως, με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζεται στη σχετική δήλωση.

Στο μεταξύ με νέο άρθρο της στην iskra.gr, η Αριστερή Πλατφόρμα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η συμφωνία έφτασε στη Βουλή την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «απαράδεκτη». Ταυτόχρονα, αναφέρεται και στις διαδικασίες: «Με διάτρητες – απαράδεκτες διαδικασίες εξπρές, που παραβιάζουν τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, εισάγεται την Τέταρτη (15/7) για ψήφιση στη Βουλή το πρώτο πολυνομοσχέδιο του νέου τρίτου μνημονίου, του οποίου η ίδια η ουσία και η δόμηση περιφρονούν τους βουλευτές και κυρίως τη βούληση και τα πιο ζωτικά συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και στη συζήτηση στη Βουλή, των αρμόδιων Επιτροπών, για το νέο μνημόνιο. Ο Θανάσης Πετράκος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι θα πει «ένα μεγάλο όχι» στο εν λόγω νομοσχέδιο. Με δηλώσεις της, νωρίτερα, η Ραχήλ Μακρή, προχώρησε σε «άνοιγμα» προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, λέγοντας ότι «συμφωνώ με τις προτάσεις και τις απόψεις του». Επιπρόσθετα, τόνισε ότι δεν θα παραδώσει τη βουλευτική της έδρα.  

Έντονα επικριτικός, ωστόσο, ως προς τη συμφωνία, εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάνης Βαρουφάκης. «Σήμερα, με το πακέτο που καλούμαστε να εγκρίνουμε, επιβάλλεται η λογική των δύο μνημονίων, χωρίς καν χρηματοδότηση, απλώς και μόνο με μια τοξική υπόσχεση χρηματοδότησης», τόνισε.

Αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την ομιλία της, τόνισε ότι το κοινοβούλιο δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό που υπόκειται η κυβέρνηση. «Κανένα κοινοβούλιο δεν πρέπει να νομοθετεί υπό τέτοιες ασφυκτικές προθεσμίες», τόνισε και συνέχισε: «Αισθάνθηκα πραγματική αγανάκτηση όταν άκουσα τη Μέρκελ να ανακοινώνει τι και πώς θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο σύντομης ψήφισης αν υλοποιηθεί η διαδικασία».

Μπαράζ παραιτήσεων

Στο μεταξύ έχει ανοίξει και ο χορός των παραιτήσεων. Ήδη από τη Δευτέρα, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, παραιτήθηκε από την υπουργική της θέση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει βουλευτής. Στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τονίζει, ανάμεσα στα άλλα: «Είναι άλλο πράγμα να βρεθείς σε μια πραγματικότητα εξαιρετικά δύσκολη, ν΄ αντιμετωπίζεις μια καταστροφή, μ’  ελπίδα ωστόσο σ’ ένα μέλλον αξιοπρέπειας, κυριαρχίας  κι ανεξαρτησίας κι άλλο ν’  αντιμετωπίζεις μια καταστροφή που θα ολοκληρωθεί με ό,τι εθνικό εισόδημα έχει απομείνει να κατευθύνεται στους “έξω”, για την αποπληρωμή ενός χρέους που δεν αποπληρώνεται στους αιώνες των αιώνων και κάνει την ίδια την κοινωνία μη βιώσιμη, και στους “πάνω”». 

Την παραίτησή του, όμως, υπέβαλε σήμερα το πρωί και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Μάνος Μανουσάκης. Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, αναφέρει: «Η κυβερνητική πολιτική όπως αυτή εκφράζεται στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο: “Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης”, καθιστά αδύνατη την παραμονή μου σε αυτή τη θέση».

Σύγκρουση και στη «βάση»

Ταυτόχρονα, όμως, η σύγκρουση μεταφέρεται και στη βάση του κόμματος και της νεολαίας. Συγκεκριμένα, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας, με ανακοίνωσή της, ζητάει να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει: «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ασφυκτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς που ασκήθηκαν στην ελληνική πλευρά, εντούτοις θεωρούμε ότι το μεγαλειώδες παλλαϊκό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποκύψει στα τελεσίγραφα των δανειστών και να αποδεχθεί μέτρα που βρίσκονται στον αντίποδα της προσπάθειας για την ανάκαμψη της κοινωνίας, μέτρα ταπεινωτικά και τιμωρητικά για την αριστερά και το λαό. Απαιτούμε, ως εξάντληση του ελάχιστου δικαιώματος μας, την άμεση σύγκληση της ΚΕ και καλούμε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μας να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος, στη βάση των συλλογικών αποφάσεων των κομματικών μας οργάνων». 

Στο μεταξύ και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της, δείχνει τη διαφωνία της με το Μαξίμου και καλεί στις σημερινές κινητοποιήσεις: «Δεν μπορούμε (…) να πάμε πίσω από τις βαθιές ριζοσπαστικές τομές που έχουμε ανάγκη: τη ρήξη με τις πολιτικές της λιτότητας, την ανάκτηση της εργασίας, την παιδεία στα μέτρα των αναγκών μας κι όχι των κερδών τους, το ριζικό εκδημοκρατισμό του κράτους, την αναδιανομή πλούτου και ισχύος προς τα κάτω. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω από την εμπέδωση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της αλληλεγγύης ως βασικές αρχές της κοινωνίας στην οποία ζούμε. (…) Καλούμε τις νέες και τους νέους, σήμερα στις 19:00 να διαδηλώσουμε ενάντια στο πραξικόπημα της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωζώνης ενάντια στο λαό μας, να μην αφήσουμε το πραξικόπημα αυτό να ολοκληρωθεί».

Σχετικά θέματα

Απόψεις