Προσκλήσεις εκλογικής σκοπιμότητας από το ΣΥΡΙΖΑ

ΕΥΗ ΛΑΜΠΟΥ ΕΥΗ ΛΑΜΠΟΥ Πολιτική • 25 Ιουνίου 2014

Το σχέδιο «κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες» βάζει σε εφαρμογή ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να επιστρέψει στην εξωστρέφεια και κυρίως να προετοιμαστεί για τις εθνικές εκλογές, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα διεξαγωγής τους το φθινόπωρο.

Έτσι, την  Πέμπτη  26 Ιουνίου πραγματοποιεί μεγάλη εκδήλωση για τη ΔΕΗ στο ΤΙΤΑΝΙΑ (5μ.μ.) με κοινωνικούς φορείς, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης,  συλλογικότητες, πολιτικές δυνάμεις, βουλευτές. Όπως αναφέρει η σχετική πρόσκληση σκοπός είναι «να συγκροτηθεί ένα πλατύ παλλαϊκό κοινωνικό μέτωπο για την αποτροπή της περαιτέρω διάσπασης, διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και της δυνατότητας πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας σε όλους τους πολίτες».

Πρώτος άμεσος στόχος τίθεται η μη ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για τη «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας» και να υπάρξει λαϊκή κινητοποίηση τέτοια που «να αποτρέψει τη ψήφιση και την υλοποίηση ενός εγκλήματος σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της εθνικής οικονομίας».

Η ΔΕΗ, το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και το ασφαλιστικό θα αποτελέσουν για τον ΣΥΡΙΖΑ τα βασικά μέτωπα του καλοκαιριού με αιχμή τα οποία θα επιχειρηθεί η επιδιωκόμενη συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων εν όψει εκλογών.   Η ΠΓ σε συνεδρίαση το απόγευμα της Τρίτης συζήτησε και εξειδίκευσε τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν το επόμενο διάστημα με αιχμή τα παραπάνω μέτωπα, μέσα κι έξω από τη Βουλή. Ουσιαστικά συμφωνήθηκε το κόμμα να τεθεί σε διάταξη μάχης ως το φθινόπωρο στηρίζοντας κινήματα που αναπτύσσονται ανά την επικράτεια είτε για τη ΔΕΗ και όπου υπάρχουν παραγωγικές μονάδες, είτε για τον αιγιαλό. Όσον αφορά το ασφαλιστικό αναμένεται να υπάρξει πρόταση νόμου για τα αποθεματικά των ταμείων.   Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι μέσα από την πολύπλευρη δράση, όπως αυτή αποφασίστηκε και στο βαθμό που δεν θα χαλαρώσει στην πράξη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να συσπειρώσει γύρω από την αξιωματική αντιπολίτευση πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα ώστε να ματαιωθεί το «σχέδιο 180» της κυβέρνησης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Προσεγγίσεις εν όψει εκλογών

Απώτερος στόχος είναι η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εθνικών εκλογών. Το ποιες θα είναι αυτές οι δυνάμεις δίχασε την πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή καθώς στις όποιες βλέψεις για συνεργασία με πρόσωπα της «μνημονιακής Κεντροαριστεράς» δεν αντιδρά μόνο η εσωκομματική μειοψηφία της Αριστερής Πλατφόρμας αλλά και σεβαστό κομμάτι της πλειοψηφίας όπως η σύμπραξη μερίδας της προεδρικής τάσης «Αριστερή Ενότητα» με την ΑΝΑΣΑ.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λυμένα τα χέρια να προχωρήσει αδιακρίτως σε συμμαχίες με πρόσωπα του κατεστημένου, καθώς η σχετική τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας απορρίφθηκε μεν αλλά πλησιάζοντας επικίνδυνα το ποσοστό της πλειοψηφίας (έλαβε 45% έναντι 55% ή 59 ψήφους υπέρ έναντι 84 κατά, 4 λευκά και 7 αποχές), ψηφίστηκε δε και από πρόσωπα που υπογράφουν το κείμενο των 53 ή την ΚΟΕ που ανήκουν στην πλειοψηφία.

Η τροπολογία της ΑΠ δέχεται συνεργασία με «δυνάμεις και πρόσωπα που προέρχονται από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο και ευρύτερα» υπό τον όρο όμως ότι «δεν έχουν εμπλακεί με ευθύνες στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μνημονιακών επιλογών».   Ο όρος αυτός δεν περιλαμβάνεται στην κεντρική απόφαση της ΚΕ η οποία ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία (και από τα στελέχη της ΑΠ).

Εκεί, πέρα από το προσκλητήριο προς ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Οικολόγους Πράσινους ή ακόμα και στους ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά και προς χώρους όπως η «Κοινωνική Συμφωνία» της Λούκας Κατσέλη, η κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά ή η «Κοινωνία πρώτα» του Οδυσσέα Βουδούρη, υπάρχει ευρύ άνοιγμα προς δυνάμεις όπως η ΔΗΜΑΡ ή κομμάτια που αποκολλώνται από το ΠΑΣΟΚ.

Είναι ενδεικτικό το σχετικό απόσπασμα της απόφασης της ΚΕ:   «Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις και τα πρόσωπα που απεγκλωβίζονται από τις μνημονιακές πολιτικές και τους καλούμε να συναντηθούμε στους κοινωνικούς αγώνες και τις πολιτικές διεργασίες της Αριστεράς.   Απευθυνόμαστε σε όλους τους παραπάνω συνολικά και στον καθένα ξεχωριστά. Χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς, αλλά και με την αποφασιστικότητα που μας επιβάλει η κρίσιμη ιστορική συγκυρία να προχωρήσουμε μπροστά. Και τους καλούμε όλους, χωρίς συνδιαλλαγές και υποσχέσεις, να κάνουν το αυτονόητο βήμα, να αναλάβουν το μερίδιο της ιστορικής ευθύνης που τους αναλογεί».

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email