Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Θα …«διορθωθούμε» χερ Σόιμπλε!

Πανηγυρικό κλίμα επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, με αφορμή την συνάντηση του πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, την..

Πανηγυρικό κλίμα επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, με αφορμή την συνάντηση του πρωθυπουργού Αν. Σαμαρά με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, την Τρίτη, στην Πορτογαλία, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). 

Κυβερνητικά στελέχη διέρρεαν ότι ο πρωθυπουργός στην 20λέπτη συνάντηση που είχε με τον Β. Σόιμπλε, έθεσε θέμα «διορθώσεων» στο ελληνικό πρόγραμμα προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών, διαβεβαιώνοντας ωστόσο τον Γερμανό αξιωματούχο ότι θα διατηρηθεί η «δημοσιονομική ισορροπία». Σύμφωνα μάλιστα, με τις κυβερνητικές πηγές, που αναπαράχθηκαν από όλα τους τηλεοπτικά δελτία, ο πρωθυπουργός έβαλε στη συζήτηση και το θέμα της «βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους, αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέα δανειακή σύμβαση, ούτε νέο μνημόνιο και ζήτησε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, η ΕΕ να επανεξετάσει το ρόλο της τρόικας και του ΔΝΤ στην «εποπτεία» του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος. Το θέμα της «μείωσης των φόρων», επανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας και στην ημερίδα του ΕΛΚ, με θέμα «Προκλήσεις για την ΕΕ το 2014-2019», σημειώνοντας ωστόσο ότι την ίδια στιγμή «θα ενισχύσουμε τις δημοσιονομικές ισορροπίες».

Πίσω από την επικοινωνιακή καταιγίδα που έστησε η κυβέρνηση, περί της προσπάθειας του πρωθυπουργού να εξασφαλίσει «ελάφρυνση» των φορολογικών βαρών και διευθέτηση του χρέους, χωρίς την παραμονή της χώρας σε καθεστώς μνημονίου, κρύβεται μια άλλη πραγματικότητα.

Πρώτον: Η προσπάθεια «μείωσης» των φόρων που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, αν ποτέ εγκριθεί από την τρόικα και προχωρήσει, θα συνοδευτεί από την επιβολή ισοδύναμων μέτρων ώστε να διαφυλαχτούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και η «δημοσιονομική ισορροπία». Επιπρόσθετα, οι μειώσεις των φόρων θα στοχεύουν  κυρίως στην παροχή νέων φοροαπαλλαγών στο κεφάλαιο, αφού ο πρωθυπουργός τους συνέδεσε ανοιχτά με την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας.

Δεύτερον: Η χρονική συγκυρία που επέλεξε η κυβέρνηση να ανακινήσει το θέμα δεν είναι τυχαία. Μέσα στο επόμενο διάστημα και μέχρι τα τέλη Ιουλίου, στη Βουλή θα έρθουν για ψήφιση πλήθος αντιλαϊκών νόμων, που αποτελούν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δυο δόσεων της τρόικας. Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα είναι η υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ, που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Η απελευθέρωση και άλλων κλειστών επαγγελμάτων, η ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» κ.α, που αναμένεται να προκαλέσουν νέες αντιδράσεις. Η κυβέρνηση, λοιπόν χρησιμοποιεί την προπαγάνδα των φοροελαφρύνσεων, ως αντιπερισπασμό.

Τρίτον: Οι δηλώσεις και υποσχέσεις του πρωθυπουργού, ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και θα υπάρξουν «παρεμβάσεις» για την «ανακούφιση» του λαού, ανατρέπονται από τους ίδιους τους συνομιλητές του, αλλά και από τις εκθέσεις των πιστωτών της χώρας.

Στις αρχές Ιουνίου, σε συνέντευξη του, στο περιοδικό «Focus» ο Β. Σόιμπλε προαναγγέλλοντας τη λήξη νέων σκληρών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση σημείωσε: «Για τον ελληνικό λαό οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση, ακόμη και με δυσχέρειες, αυτό δεν αμφισβητείται. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε και πάρα πολλή κατανόηση. Αλλά αυτό δεν βοηθά σε κάτι: ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει αυτήν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ».

 Την ίδια ώρα το ΔΝΤ και η Κομισιόν στις πρόσφατες Εκθέσεις Αξιολόγησης τους, επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι του Προγράμματος. Ειδικότερα το ΔΝΤαναφέρει πως αθροιστικά την τετραετία 2014 – 2017 το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας θα ανέλθει στα 7,7 δισ. ευρώ και ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα 5,7 δισ. ευρώ για να κλείσει το κενό της διετίας 2015 – 2016. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσεις τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και στο μισθολόγιο του δημοσίου που ισοδυναμούν σε νέες περικοπές, ενώ ζητά την χρονική επέκταση μιας σειράς από φόρων.

Τέταρτον: Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι η συζήτηση για τη «βιωσιμότητα» του χρέους – που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο – δεν θα οδηγήσει στη σύναψη νέας δανειακής συνθήκης, ανατρέπονται από τις ίδιες εκθέσεις των πιστωτών και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Β. Σόιμπλε. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στη συνέντευξη του στο«Focus» σημείωσε: 

«Στα τέλη του 2012 ψηφίσαμε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τότε ήταν σαφές ότι θα διαρκούσε δύο χρόνια και ότι η Ελλάδα και μετά από αυτό δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές. Το χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Τρόικα, θα φτάσει το 2022 σε ένα επίπεδο που θα μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο». Σε οκτώ χρόνια από σήμερα βλέπει «βιώσιμο» το χρέος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές». Από την πλευρά του το ΔΝΤ τοποθετεί στα 12,6 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος μετά τον Μάιο του 2015 και ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει «να στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη δημόσια χρηματοδότηση» για την αποπληρωμή των δανείων της. Δηλαδή με δάνεια που θα προέρχονται από το μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας της ΕΕ και τα κράτη μέλη, τα οποία υπάγονται σε δανειακές συμβάσεις και μνημόνια.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι οι αναφορές του πρωθυπουργού περί «διορθώσεων» και «ελαφρύνσεων» αποτελούν το προπέτασμα καπνού για να κρύψουν την αντιλαϊκή επέλαση που βρίσκεται προ των πυλών.

Οι μόνες …«διορθώσεις» που θα υποστεί το ελληνικό πρόγραμμα, είναι αυτές που θα οδηγήσουν στην επιβολή νέων σκληρών μέτρων για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά και να προωθηθούν νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Κάτι που ομολόγησε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, κατά την πρόσφατη του επίσκεψη του στο Βερολίνο και την συνάντηση του με τον Β. Σόιμπλε. «Το βασικότερο όλων είναι ότι ξαναγυρίσαμε σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, τα οποία σας διαβεβαιώ και από τη νέα μου ιδιότητα, αλλά και επειδή είμαι εξουσιοδοτημένος από τον πρωθυπουργό να το πω, ότι θα τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. (…) Επίσης,συνεχίζουμε τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας, διαβεβαιώνοντας τον Γερμανό αξιωματούχο για την συνέχιση των πολιτικών λιτότητας.

Μπαίνοντας στον πειρασμό να μεταφράσουμε τον πρωθυπουργό και τον τέως υπουργό Οικονομικών μάλλον πρόκειται να …διορθωθούμε χερ Σόιμπλε.

Απόψεις