Δέκα πέντε χρόνια χωρίς τον Κυριάκο Σιμόπουλο

Εκδήλωση των εκδόσεων «Πιρόγα» την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Πολιτισμός • 9 Οκτωβρίου 2016

Στη μνήμη και το έργο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Κυριάκου Σιμόπουλου είναι αφιερωμένη η εκδήλωση, που διοργανώνουν οι εκδόσεις «Πιρόγα», την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο βιβλιοκαφέ «Έναστρον» (Σόλωνος 101).

Θα μιλήσουν:

  • Γιώργος Δελαστίκ- Δημοσιογράφος

  • Κατερίνα Κορρέ- Καθηγήτρια Λαογραφίας

  • Γιώργος Σταματόπουλος- Δημοσιογράφος

  • Μαριάννα Τζιαντζή- Δημοσιογράφος

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, Λεωνίδας Βατικιώτης.

Λίγα λόγια για τον Κυριάκο Σιμόπουλο

simopouloskΟ δημοσιογράφος, συγγραφέας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Κυριάκος Σιμόπουλος, γεννήθηκε στο Καστανοχώρι του Νομού Ηλείας. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για την αντιστασιακή του δράση την περίοδο της κατοχής εξορίστηκε στη Μακρόνησο την περίοδο 1948-1951, όπου τέσσερις φορές κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του από τα βασανιστήρια.

Εργάστηκε σαν δημοσιογράφος, από το 1951, σε πολλές εφημερίδες, ενώ από το 1961 επιμελούνταν, στο ραδιόφωνο της ΕΙΡ, την εκπομπή «Ο κόσμος του βιβλίου», την οποία σταμάτησε η χούντα το 1967. Επί χούντας διεγράφη από την ΕΣΗΕΑ, στην οποία επανεγράφη με τη μεταπολίτευση «ως μηδέποτε διαγραφείς». Εκτός της δημοσιογραφίας, ο Κ. Σιμόπουλος συνέγραψε πολλά βιβλία, κυρίως ιστορικά, ενώ έκανε και μεταφράσεις. Διετέλεσε διευθυντής Σύνταξης στην Ιστορία και Προϊστορία του ελληνικού έθνους του Χριστόπουλου και, αμέσως, μετά τη δικτατορία παραιτήθηκε.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων τα έργα: «Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα» (1970-1975), «Πώς είδαν οι ξένοι την Ελλάδα του ’21», «Βασανιστήρια και Εξουσία» (1987), «Ξενοκρατία, Μισελληνισμός και Υποτέλεια» (1989), «Η διαφθορά της εξουσίας» (1992), «Η λεηλασία και η καταστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων» (1993), «Διδάγματα κοινωνικοπολιτικά των παροιμιών όλων των εθνών» κ.ά. Στο μεταφραστικό έργο του Κ. Σιμόπουλου περιλαμβάνονται διηγήματα του Αντον Τσέχοφ, το «Δεύτερο φύλο» της Σιμόν ντε Μποβουάρ κ.ά.

Πέθανε στις 14 Οκτωβρίου 2001. 

 

 

Ετικέττες: , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email