Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ
Μια Συνθήκη που δεν εφαρμόστηκε ποτέ…

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Ιστορία • 10 Αυγούστου 2015

Στις 10 του Αυγούστου 1920, στην πόλη Σέβρες υπογράφεται η Συνθήκη μεταξύ των κρατών-νικητών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και της σουλτανικής κυβέρνησης της Τουρκίας. Η Συνθήκη των Σεβρών είναι η τελευταία απ’ τις συνθήκες του συστήματος των Βερσαλλιών μεταξύ των νικητών και των ηττημένων του πολέμου.

Την περίοδο αυτή η κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή δεν έμοιαζε καθόλου με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί αμέσως μετά το τέλος του πολέμου. Οι νίκες της Σοβιετικής Ρωσίας στον αγώνα κατά της αντεπανάστασης και της ξένης ένοπλης επέμβασης, οι επιτυχίες του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος στην Τουρκία και στις αραβικές χώρες και οι διαμάχες ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη ματαίωσαν την εφαρμογή των πρωταρχικών σχεδίων για το μοίρασμα των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ανάμεσα στα κράτη-νικητές. Ωστόσο, οι ιμπεριαλιστές της Αντάντ αποφάσισαν να κατοχυρώσουν με τη Συνθήκη των Σεβρών τους όρους που είχαν επεξεργαστεί ύστερα από μακροχρόνιες συζητήσεις.

Η Συνθήκη των Σεβρών προέβλεπε την απόσπαση από την Τουρκία της Συρίας, του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και του Ιράκ, που με τη μορφή εδαφών υπό εντολή μετατρέπονταν σε αποικίες της Αγγλίας και της Γαλλίας (η Αγγλία έπαιρνε το Ιράκ και την Παλαιστίνη και η Γαλλία τη Συρία και το Λίβανο).

Με την ίδια Συνθήκη δινόταν στην Ελλάδα η Σμύρνη με την ενδοχώρα της και το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας, εκτός της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων της. Η Γαλλία έπαιρνε ακόμη την Κιλικία και τις γειτονικές της περιοχές στη Νότια Ανατολία. Κομμάτια της Ανατολίας δόθηκαν στην Αρμενία και το Κουρδιστάν. Στην Ανατολία επίσης καθορίστηκαν σφαίρες επιρροής της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ακόμη, η ζώνη των Στενών υποτασσόταν απόλυτα στους συμμάχους και προπάντων στους Αγγλους.

Η Συνθήκη των Σεβρών χαιρετίστηκε απ’ την πλειοψηφία στην Ελλάδα ως εθνική νίκη και προσωπικός θρίαμβος του Βενιζέλου, η κυβέρνηση του οποίου στις 15 Μάη 1919 με την απόβαση στρατού στη Σμύρνη άνοιξε μια κατακτητική πολεμική επιχείρηση στα πλαίσια των σχεδιασμών του αγγλογαλλικού ιμπεριαλισμού. Τελικά, με τη Μικρασιατική Καταστροφή τέθηκε τέρμα στη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Ετικέττες: , ,

Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο - "Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ
Μια Συνθήκη που δεν εφαρμόστηκε ποτέ…"

 1. Ο/Η Νίκος Μπινιχάκης λέει:

  Υποτιμάτε το γεγονός ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε σκλαβωμένους δεκάδες λαούς και ήταν ότι πιο αντιδραστικό υπήρχε σε κρατική μορφή εκείνη την περίοδο. Η Τουρκία σαν κράτος δημιουργήθηκε το 1923. Στην Δυτική Μικρά Ασία και τον Πόντο κατοικούσαν περίπου 2.500 000 Έλληνες.
  Το αίτημα για την απελευθέρωση τους, που είχε τεθεί με την επανάσταση του 1821, είχε από μόνο του επαναστατικό χαρακτήρα (β. Ρόζα Λουξεμπουργκ το ανατολικό ζήτημα και τα καθήκοντα μας).
  Κατηγορούμε τον Βενιζέλο ότι συμμάχησε με το διάβολο (Ανταντ) για την ολοκλήρωση της εθνικής απελευθέρωσης, ενώ αυτό το δικαίωμα το αναγνωρίζουμε στο Λένιν σε παρόμοιες περιπτώσεις.
  Και τέλος. αποσιωπάται το γεγονός ότι η εκστρατεία οδηγήθηκε σε καταστροφή από τον μικροελλαδισμό της παλιάς Ελλάδας, που σηκώθηκε συσσωμη σαν πατημένη οχια για να ματαιωσει την κρατική ολοκλήρωση της χώρας και του λαού της.
  Ευχαριστώ.

Άποστολή άρθρου μέσο Email