Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

H Σκωτία ψήφισε, το Λονδίνο ανάσανε

Με νίκη του «όχι» με 55,4% και σχεδόν έντεκα μονάδες διαφορά στις κάλπες του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ενιαίο.

Η επικράτηση του «όχι» δεν είναι απόλυτη ήττα για όσους αισθάνονται άβολα στο Ηνωμένο Βασίλειο: Χάρη στην περιπέτεια, το Εδιμβούργο..

Η επικράτηση του «όχι» δεν είναι απόλυτη ήττα για όσους αισθάνονται άβολα στο Ηνωμένο Βασίλειο: Χάρη στην περιπέτεια, το Εδιμβούργο έχει διασφαλίσει διευρυμένες αρμοδιότητες, με τις ηγεσίες των τριών κομμάτων στο Λονδίνο να δεσμεύονται ότι θα προχωρήσουν σε «φαστ τρακ» πακέτο που θα δίνει στην περιφερειακή ηγεσία μεγαλύτερο λόγο στην διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Το ρεύμα πάντως υπέρ της ανεξαρτησίας καταγράφεται ισχυρό: Στην Γλασκόβη, πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια, οι ψηφοφόροι αποδείχθηκαν πιο τολμηροί και έδωσαν στο «ναι» 53,5%. Το «ναι» επικράτησε σε άλλες τρεις μικρότερες περιφέρειες (το Νορθ Λαναρκσάιρ, το Ντάντι Σίτι και το Γουέστ Ντανμπαρτονσάιρ).

Αντιθέτως, το Εδιμβούργο -η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια με περιπου 380.000 καταγεγραμμένους ψηφοφόρους- είπε αποφασιστικά «όχι» με 61,1%.

Συγκεκριμένα, με ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων και των 32 περιφερειών:

Το «όχι» βρέθηκε στο 55,3% και το «ναι» στο 44,7%

Σε απόλυτους αριθμούς, περίπου 2 εκατομμύρια είπαν «όχι» και 1,6 «ναι»

Η προσέλευση στις κάλπες έφτασε στο 84,6%, επίπεδα ρεκόρ

Το «ναι» προηγήθηκε σε τέσσερις περιφέρειες

«Ναι» είπε η Γλασκόβη με 53,5%, «όχι» το Εδιμβούργο με 61,1%

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όταν στα αποτελέσματα είχε ενσωματωθεί το 60% των ψήφων, το BBC και το Reuters υπολόγισαν ότι η νίκη του «όχι» φαίνεται διασφαλισμένη. Ήδη με την ενσωμάτωση του Εδιμβούργου, το «όχι» έχει επικρατήσει στην πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Δηλώσεις Κάμερον

Δηλώνοντας την ικανοποίησή του για την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο βρετανός πρωθυπουργός έδειξε ότι το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει άμεσα στην παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων όχι μόνο στο Εδιμβούργο αλλά σε όλες τις περιφέρειες.

Υπερασπιζόμενος την απόφασή του να επιτρέψει το δημοψήφισμα, είπε πως «η χώρα έμεινε ενωμένη, και τώρα θα προχωρήσουμε» προς θεσμική αναθεώρηση για εκχώρηση αρμοδιοτήτων.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει κάθε λόγο να επιχαίρει για την έκβαση της μάχης: Δεν θα περάσει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έχασε την Σκωτία και, ουσιαστικά, διέλυσε το Ηνωμένο Βασίλειο των τελευταίων τριών αιώνων. Όπως σχολιάζει ο Guardian, η κρίση αυτή ήταν για τον Κάμερον ό,τι ήταν τα Φώκλαντ για την Θάτσερ και ο πόλεμος στο Ιράκ για τον Μπλαιρ.

«Τώρα είναι μία ευκαιρία για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται το Ηνωμένο Βασίλειο» είπε. «Είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να υπάρξει μία ισορροπημένη διευθέτηση, δίκαιη προς τον λαό της Σκωτίας αλλά και προς το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιαστεί γρήγορα το πακέτο που θα δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στην Σκωτία, στα πεδία του καθορισμού και της νομής της φορολογίας και του συστήματος περίθαλψης.

Το πλαίσιο, είπε, θα έχει παρουσιαστεί τον Νοέμβριο και το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο.

Ο Κάμερον σημείωσε ότι η παραχώρηση ενισχυμένων αρμοδιοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο θα πρέπει να γίνει και για την Ουαλία, την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Όσον αφορά την ίδια τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, είπε πως το αποτέλεσμα ήταν «καθαρό». «Το ζήτημα έκλεισε για μία γενιά, δεν μπορεί να υπάρξουν αμφισβητήσεις, επαναλήψεις, ακούσαμε τη θέληση του λαού της Σκωτίας» τόνισε.

Υπερασπίστηκε δε ως σωστή την απόφαση να στηθεί η κάλπη και τη διατύπωση του ερωτήματος «με ξεκάθαρο τρόπο». «Στη Βρετανία, τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλύονται ειρηνικά, στην κάλπη» τόνισε.

Πηγή: in.gr

Απόψεις