Πύρινος εφιάλτης στην ανατολική Αττική

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Κοινωνία • 14 Αυγούστου 2017

Τεράστιες καταστροφές έχουν προκαλέσει οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις της πύρινης λαίλαπας, που ξεκίνησε χθες από τον Κάλαμο Αττικής, επεκτάθηκε στο Βαρνάβα και κινείται μέχρι την παραλία σε Αγίους Αποστόλους και Σέσι Γραμματικού.

Η μεγάλη περίμετρος της φωτιάς περιλαμβάνει τις περιοχές Μετόχι, Μικροχώρι, Καπανδρίτι και Γραμματικό, όπου εκκενώνονται παιδικές κατασκηνώσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής.

Απίστευτη και πολύωρη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ επιχειρούν 120 πυροσβέστες, με 50 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Αντιπυρικές ζώνες φτιάχνουν 13 οχήματα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ, και 3 χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους.

Από την πύρινη κόλαση στον Κάλαμο κάηκαν σπίτια, με πάνω από 20 κτίσματα να έχουν υποστεί ζημίες, και κινδύνευσαν κάτοικοι, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις.

«Θρίλερ» στο Βαρνάβα

Η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, δήλωσε ότι ένα σπίτι έπιασε φωτιά και έκανε έκκληση για επιπλέον χερσαίες δυνάμεις και υδροφόρες, καθώς έχουν καεί τα αντλιοστάσια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικέντρωσαν και στο στρατόπεδο στο Βαρνάβα από όπου μετακινήθηκαν πύραυλοι και το έργο της κατάσβεσης συνεχίζεται με τη συνδρομή του στρατού. Ρίψεις νερού γίνονται μέσα και έξω από το χώρο του στρατοπέδου.

Το πύρινο μέτωπο εξελίσσεται με αναζωπυρώσεις. Η γρήγορα και συνεχής αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων δημιουργεί σοβαρές δυσχέρειες στο έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι λόγω και της μεγάλης φλόγας και της πυκνής καύσιμης ύλης λόγω του πευκοδάσους δεν μπορούν να ελέγξουν τη φωτιά.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα στο ρεύμα προς παραλία και στην είσοδο του Καπανδριτίου διακόπηκε.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη διασταύρωση της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την οδό Αγίων Αποστόλων, που είχε σταματήσει χθες.

Χάρτης

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, δήλωσε ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, η οποία είχε φτάσει σχεδόν στην παραλία αλλά τώρα έχει αλλάξει κατεύθυνση και πλησιάζει τα σπίτια των Αγίων Αναργύρων.

Ο ίδιος συνέστησε στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το μέτωπο της πυρκαγιάς μέχρι να μπορέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία του.

Και στον Ωρωπό οι κάτοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια, ενώ ο Δήμος Ωρωπού κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες, κόντρα και στους δυνατούς ανέμους στην περιοχή δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις περιοχές Καραβάδο, Δοριζάτα και Σβορωνάτα στην Κεφαλονιά, αλλά και στην παλιό χωριό του δήμου Αρτεμισίου στη Ζάκυνθο.

Για τέταρτη μέρα καίγεται το δεύτερο νησί, όπου τις τελευταίες τέσσερις μέρες εκδηλώθηκαν 15 πυρκαγιές, ενώ από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου μέχρι σήμερα, έχουν εκδηλωθεί στο νησί 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Μόνο στην περιοχή των Βολιμών ξέσπασαν 7 διαφορετικές πυρκαγιές μέσα σε λίγες ώρες, την ίδια στιγμή που οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν στα δύο μεγάλα μέτωπα φωτιάς, σε Καταστάρι και Κοιλιωμένο, υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες.

Για «σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα» έκαναν λόγο στελέχη του υπ. Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, καθώς οι πυρκαγιές εκδηλώνονταν σχεδόν ταυτόχρονα σε πολλαπλά σημεία και σε περιοχές που ο χάρτης πρόληψης κινδύνου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προειδοποιούσε για πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4).

Συνολικά τα τελευταία 24ωρα η πυροσβεστική αντιμετώπισε 91 δασικές φωτιές και 37 αστικές.

Πηγή: efsyn.gr – Η ενημέρωση ανανεώνεται εδώ

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email