Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ειδήσεις από τον πλανήτη Γη

Οι σφοδρές διπλωματικές αντιπαραθέσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία κυριαρχούν, αφού μέρα με τη μέρα το κλίμα γίνεται πιο έντονο,..

Οι σφοδρές διπλωματικές αντιπαραθέσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία κυριαρχούν, αφού μέρα με τη μέρα το κλίμα γίνεται πιο έντονο, και η κατάσταση πιο σύνθετη. Ξεκαθαρίζει, πάντως, και για τους πιο δύσπιστους, η θέση των χωρών της Δύσης, που είναι έτοιμες να υποδεχτούν, στο ΝΑΤΟ, την ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουκρανίας, η οποία ζητά όπλα από τη συμμαχία – παγκόσμιο χωροφύλακα.  Οι ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ ,Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας είναι εδώ…

 Ευρώπη-Ρωσία

ΝΑΤΟ

NATO

ΟΥΚΡΑΝΙΑ:  2593 οι νεκροί στις μάχες στην Ουκρανία, μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ρωσόφωνων, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ.  Εάν προστεθούν τα θύματα της κατάρριψης του αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών οι νεκροί φτάνουν τους 3000. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Ανατολική Ουκρανία.

Όπως όλα έδειχναν η ουκρανική κυβέρνηση έρχεται όλο πιο κοντά στην επίσημη «αγκαλιά» της Δύσης, δηλαδή το ΝΑΤΟ. Την πρόθεση της Ουκρανίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, υποστηρίζοντας ότι αυτή η επιλογή έχει σχέση με τη ρωσική επιθετικότητα. Η κυβέρνηση θα υποβάλει σχετικό σχέδιο νόμου. Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι πως η Ουκρανία ζητά όπλα από το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ι. Ντολχόφ, που ήταν ο επικεφαλής της ουκρανικής αποστολής στην έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ.

Το 2008 το ΝΑΤΟ είχε συμφωνήσει να γίνει αίτημα, ώστε να ενταχθεί η Ουκρανία στον οργανισμό – παγκόσμιο χωροφύλακα, αλλά οι συσχετισμοί στο εσωτερικό της Ουκρανίας δεν ευνοούσαν την επιλογή, αφού η τότε κυβέρνηση ήταν κοντά στη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ, εξάλλου, τάσσεται με κάτι παραπάνω από ανοιχτό τρόπο υπέρ της ουκρανικής κυβέρνησης, όπως κάνουν και οι κυβερνήσεις που συμμετέχουν σε αυτό. Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, κατηγόρησε τη Ρωσία πως εμπλέκεται άμεσα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Σημείωσε πως δεν θα κλείσει την πόρτα στην Ουκρανία, για να ακολουθήσουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, που αναφέραμε παραπάνω. Επίσης, η ρουμανική κυβέρνηση, μέσω του προέδρου της Τραϊάν Μπασέσκου, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να προσφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Οι κινήσεις «δένουν» η μία με την άλλη…

Οι ρωσόφωνοι αποφάσισαν τη διάνοιξη «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για να περάσουν ουκρανικά στρατεύματα, που έχουν περικυκλωθεί. «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο», δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Ροσίγια 24, ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ». Είχε προηγηθεί κάλεσμα στις ρωσόφωνες δυνάμεις, από τον πρόεδρο της Ρωσία, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε πως το κάλεσμα του Πούτιν είναι απόδειξη πως οι ρωσόφωνοι είναι υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου. Ομπάμα και Μέρκελ έχουν (ξανα)συμφωνήσει σε τηλεφωνική επικοινωνία πως η συμπεριφορά της Ρωσίας δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες.

ΡΩΣΙΑ: Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε πως δεν θα συρθεί σε μια σύρραξη ευρείας κλίμακας, συμπληρώνοντας πως η Ρωσία θα συνεχίσει την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου, «για να αισθάνεται ασφαλής» και «όχι για να απειλήσει». Κάλεσε την ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουκρανίας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ρωσόφωνους. Το θέμα, σύμφωνα με τον Πούτιν, είναι τα δικαιώματα των κατοίκων στο νοτιοανατολικό τμήμα (Ντονμπάς, Λουχάνσκ κ.α), υποστηρίζοντας πως Ουκρανοί και  Ρώσοι είναι ένας λαός, εντείνοντας κι αυτός με τη σειρά του το κλίμα των διεθνών ανταγωνισμών πάνω από την Ουκρανία. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως είναι εικασίες οι κατηγορίες ότι Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στην Ουκρανία.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Η Πολωνία αρνήθηκε να δώσει άδεια στο αεροπλάνο, που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, να εισέλθει στον εναέριο χώρο της. Η υπηρεσία εναέριου ελέγχου της Πολωνίας ανέφερε πως η άρνηση είχε να κάνει με την αλλαγή κατάστασης του αεροπλάνου από «πολιτικό» σε «στρατιωτικό», ενώ είχε άδεια να περάσει ως πολιτική πτήση.  Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβακίας ανέφερε πως το αεροπλάνο θα αναχωρήσει από τη Μπρατισλάβα για τη Μόσχα, μετά από ανεφοδιασμό.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Από σημαντικό σε «σοβαρό» αυξήθηκε το σήμα συναγερμού για τρομοκρατική επίθεση, στη Βρετανία. Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Τερέσα Μέι η αλλαγή στην κλίμακα συναγερμού (πέντε βαθμών), συνδέεται με την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ. 

 Μέση Ανατολή

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – ΙΣΡΑΗΛ: Ο Χαλέντ Μεσάαλ, ηγέτης της Χαμάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κατάρ, δήλωσε πως δεν θα δεχτεί την απαίτηση του Ισραήλ για αφοπλισμό της οργάνωσης. Το συγκεκριμένο θέμα, είπε, δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων. Μετά την εκεχειρία η κατάσταση είναι εύθραυστη, όπως κάθε φορά στην Παλαιστίνη. Παράλληλα, το Ισραήλ δηλώνει διαρκώς ετοιμοπόλεμο για νέες γενοκτονίες.

ΣΥΡΙΑ: 3 εκατομμύρια οι πρόσφυγες από τη Συρία και 6,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι, από τον Μάρτιο του 2011 έως και σήμερα, λόγω των συγκρούσεων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Οι πρόσφυγες έχουν μεταβεί κυρίως στο Λίβανο (1,14 εκατομμύρια), στην Τουρκία (815 χιλιάδες), στην Ιορδανία (608 χιλιάδες), ενώ υπολογίζεται πως περίπου 100 χιλιάδες Σύροι δεν καταμετρούνται στα επίσημα στοιχεία.

250 Σύρους στρατιώτες εκτέλεσε η οργάνωση Ισλαμικό κράτος. Οι στρατιώτες κρατούνταν από την κατάληψη της αεροπορικής βάσης Τάμπκα.

ΙΡΑΚ: Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι στο Ιράκ. 850.000 είναι οι εκτοπισμένοι και πάνω από 1,6 εκατομμύρια αυτοί που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης. Τα στοιχεία είναι για τους φετινούς μήνες. Οι εκτοπισμένοι πηγαίνουν κυρίως προς το λεγόμενο ιρακινό Κουρδιστάν.

ΗΠΑ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ: Οι διαδηλωτές έξω από τον Λευκό Οίκο απαιτούσαν να τερματιστούν οι απελάσεις. Η απάντηση ήταν 140 διαδηλωτές να συλληφθούν με την κατηγορία της πολιτικής ανυπακοής, αφού δεν αποχώρησαν μετά τις …εκκλήσεις της αστυνομίας…

 Ασία

TOYΡΚΙΑ: Νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι – κι επίσημα- ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Τη θέση του, στο υπουργείο Εξωτερικών, αναλαμβάνει ο Μελβούτ Τσαβούσογλου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν άλλαξε. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα είναι ο Γιαλτσίν Ακντογάν, σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεύτερος αντιπρόεδρος ο Νουμάν Κουρτουλμούς, αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος, πλέον, Ταγίπ Ερντογάν, είπε πως προτεραιότητες της Τουρκίας είναι η ένταξη της στην ΕΕ, οι μεταρρυθμίσεις και το κουρδικό ζήτημα.

ΜΑΛΑΙΣΙΑ: Σχέδιο «αναδιάρθρωσης» της «Malaysia Airlines» (με δύο τραγικά αεροπορικά δυστυχήματα μέσα στο χρόνο, στην Ουκρανία και τον Ινδικό Ωκεανό) με θύμα (ποιους άλλους;) τους εργαζόμενους. Προβλέπονται 6000 απολύσεις, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία που κατέχει την πλειοψηφία του αερομεταφορέα. Θα δημιουργηθεί νέα εταιρεία.

 Επιμέλεια – Κείμενα: Γεράσιμος Χολέβας

Με πληροφορίες από: ΑΜΕ- ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, liberation.fr, reuters.com, bbc.com, cnn.com.  

Απόψεις