Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά…

Ο πήχης των κυβερνητικών προσδοκιών από το σημερινό Eurogroup

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Πολιτική • 5 Δεκεμβρίου 2016

Μέρες τώρα, πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε ένα επικοινωνιακό μαραθώνιο για τη διαμόρφωση κλίματος προσδοκιών ενόψει της συνεδρίασης. Το μοτίβο αυτής της προπαγανδιστικής εκστρατείας ήταν η διαβόητη μείωση του χρέους, ως αντάλλαγμα για την συνεπή εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά οι δανειστές έσπευσαν να προσγειώσουν τους κυβερνητικούς παράγοντες υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει από το σημερινό Eurogroup κάτι περισσότερο από μια καλή κουβέντα για τις μέχρι τώρα επιδόσεις της στην υλοποίηση του μνημονίου, αλλά και την υπενθύμιση ότι έχει να κάνει ακόμη πολλά για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους. Έτσι, το επιτελείο του Μαξίμου, υποχρεώθηκε να κατεβάσει ακόμα πιο χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, κάνοντας λόγο για μια απόφαση περί «βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους», αποσιωπώντας ότι τα μέτρα αυτά θα συνοδεύονται από πρόσθετα και επαχθέστερα νέα μέτρα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η συνεδρίαση του Eurogroup έχει αρχίσει. Μια γεύση για το «κλίμα» και τις διαθέσεις των εταίρων έδωσαν οι δηλώσεις των αξιωματούχων κατά την προσέλευση τους στη συνεδρίαση.

Προσερχόμενοι οι Πιέρ Μοσκοβισί και Μισέλ Σαπέν δήλωσαν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει πρόοδος, ωστόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένεται να συναφθεί κάποια μεγάλη συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέπεμψε εκ νέου στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος για τη συνεδρίαση δήλωσε ότι δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι σημαντική η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, σημείωσε ο Σόιμπλε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε πεπεισμένος ότι σήμερα μπορεί να επιτευχθεί καλή πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ελλάδα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους» τόνισε ο Σαπέν και πρόσθεσε: «Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα».

«Θα εργασθούμε πολύ σκληρά γι’ αυτό σήμερα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup.

Ετικέττες: , , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email