Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πυροβολισμοί στο στήθος και υψηλή διπλωματία…

Είναι μια από τις πολλές «εικόνες» που αποκαλύπτει τι είδους πόλεμος γίνεται. Το περιστατικό αυτό δεν είναι το μοναδικό. Ένας..

Είναι μια από τις πολλές «εικόνες» που αποκαλύπτει τι είδους πόλεμος γίνεται. Το περιστατικό αυτό δεν είναι το μοναδικό. Ένας 32χρονος Παλαιστίνιος, στο χωριό Χουσάν, στη Δυτική Όχθη, έριχνε πέτρες στους Ισραηλινούς, τα ξημερώματα. Τον πυροβόλησαν στο στήθος. Οι «συγκρούσεις» έγιναν μετά από από την έκκληση της Παλαιστινιακής ηγεσίας για συγκέντρωση στη Ραμάλα, για να δηλωθεί η αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Λωρίδα της Γάζας. Από το πρωί δολοφονήθηκαν πέντε Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους και δύο παιδιά,  από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης στο Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σήμερα έφθασε στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,Τζον Κέρι, στο Τελ – Αβίβ, για να συνεχίσει την υψηλή διπλωματία. Εμφανίζεται …ευαισθητοποιημένος, από τα κυρίαρχα διεθνή ΜΜΕ, για τις σφαγές στη Γάζα, αλλά δεν σταματά να μιλά για το δικαίωμα του  Ισραήλ στην «αυτοάμυνα». Ο Κέρι προβλέπεται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν – Κι Μουν, στην Ιερουσαλήμ, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, στη Ραμάλα.

Σε λίγη ώρα θα αρχίσει,  στη Γενεύη, η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τη διεξαγωγή της συνεδρίασης ζήτησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Αιγύπτου εξ ονόματος της αραβικής ομάδας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Πακιστάν εξ ονόματος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, και ο μόνιμος παρατηρητής του Κράτους της Παλαιστίνης. Στη σχετική ανακοίνωση ζητείται «να σταλεί επειγόντως μια ανεξάρτητη διεθνής ερευνητική επιτροπή» για να ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «να ταυτοποιήσουν αυτούς που είναι υπεύθυνοι» ώστε να δικαστούν και να «μπει τέλος στην ατιμωρησία».

 Πάνω από 640 – επίσημα – οι νεκροί στην Παλαιστίνη 

Την ίδια χρονική περίοδο ο κατάλογος των νεκρών στην Παλαιστίνη, από τις 8 Ιουλίου,  έφτασε επίσημα τον αριθμό 644, χωρίς όμως να υπολογίζονται τα πτώματα που βρίσκονται κάπου στη Λωρίδα της Γάζας και δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί.  Οι τραυματίες είναι περίπου 3700 και οι εκτοπισμένοι 100.000. Οι γειτονιές της Γάζας είναι κατεστραμμένες. Η Σατζάγια, τόπος που δολοφονήθηκαν την Κυριακή 70 άνθρωποι, είναι μια περιοχή – ερείπιο. Από την άλλη πλευρά έχουν σκοτωθεί 31 Ισραηλινοί, εκ των οποίων οι 29 ήταν στρατιώτες.

«Θα διωχθούν όλοι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα εναντίον του λαού μας, όσος χρόνος κι αν χρειασθεί» είπε ο  Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, σε τηλεοπτική ομιλία του και τόνισε πως οι ισραηλινές δυνάμεις «παραβίασαν όλους τους διεθνείς νόμους και την ανθρώπινη ηθική». Σε έκτακτη συνεδρίαση της ηγεσίας των Παλαιστινίων ο Αμπάς σημείωσε: «Είμαστε γεμάτοι οργή και δεν θα ξεχάσουμε ούτε θα συγχωρήσουμε ποτέ».

Χθες χτυπήθηκαν,  από προειδοποιητικά πυρά, τα γραφεία του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου  Αλ Τζαζίρα στη Γάζα.

 Υψηλή διπλωματία…

Στο  μεταξύ, κι ενώ κάθε μέρα δολοφονούνται παλαιστίνιοι, τα κυρίαρχα διεθνή δίκτυα ενημέρωσης προσπαθούν να παρουσιάσουν, ακόμα, τη δολοφονική επίθεση στην Παλαιστίνη, σαν έναν πόλεμο Ισραήλ -Χαμάς. Παράλληλα, η υψηλή διπλωματία συνεχίστηκε χτες και προχτές , στην Αίγυπτο, χωρίς, όμως να γίνεται σαφής διαχωρισμός του εγκληματικού κράτους του Ισραήλ με τον λαό της Παλαιστίνης. Και πώς, άλλωστε, να γίνει; Οι δυτικοί έχουν τις συμφωνίες τους με τους Ισραηλινούς…

 

κέρι

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκής Ένωση συνεχίζουν την πολιτική «ίσων αποστάσεων», αλλά η επιθετικότητα του Ισραήλ και η κατακραυγή για τις  άγριες δολοφονίες παιδιών και αμάχων στη Γάζα τους έχουν αναγκάσει σε ορισμένες απαραίτητες …ανθρώπινες δηλώσεις. Άρχισαν οι συνηθισμένες υποσχέσεις για «ανθρωπιστική βοήθεια». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, από το Κάιρο υποσχέθηκε βοήθεια  ύψους 47 εκατομμυρίων δολαρίων στους αμάχους της Γάζας.  Ο Κέρι βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Κάιρο για διπλωματικές επαφές και, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις συνέπειες της νόμιμης προσπάθειας του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Συμπλήρωσε πως «καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει απαθής όταν δέχεται επιθέσεις με πυραύλους. Αλλά πάντα, σε κάθε είδος σύγκρουσης υπάρχει μια ανησυχία για τους πολίτες – για τα παιδιά, τις γυναίκες».  Με λίγα λόγια; Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να δολοφονεί μαζικά, αλλά ας μην το παρακάνει, για να μην τρέχουμε με τη διεθνή κατακραυγή…

Στο ίδιο κλίμα …ευαισθησίας ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς: «Δεν είναι αποδεκτό όταν μια χώρα απειλείται από πυραύλους και ότι το έδαφός της πληττόταν από πυραύλους, αλλά η αντίδραση πρέπει να είναι ανάλογη». Πρόσθεσε πως «όταν μιλάμε για 620 νεκρούς, αυτό είναι προφανώς κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε. Οι σφαγές και οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως». Οι δηλώσεις Φαμπιούς ίσως εξηγούνται και από το γεγονός πως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για υπερβολική στήριξη στο Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν,  μετά από μια επίσκεψη στην Αίγυπτο,  ζήτησε από το Τελ Αβίβ να σταματήσει τις εχθροπραξίες και γενικά στους εμπλεκόμενους  «να σταματήσουν να πολεμούν».

Σταμάτησαν οι πτήσεις για το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ 

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας ( AESA) συνέστησε να μη γίνονται πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, Μπεν Γκουριόν, μέχρι μια νεότερη ανακοίνωση.  Ανάλογη απόφαση έχει λάβει και αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA),  για πτήσεις  προς ή από το Ισραήλ.

Σημειώνεται πως αυτά τα μέτρα ενόχλησαν την κυβέρνηση του Ισραήλ και υπουργός Μεταφορών της χώρας αναγκάστηκε να κάνει δηλώσεις, υποστηρίζοντας πως  δεν υπάρχει «κανένας λόγος» να λαμβάνονται τέτοιου είδους μέτρα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επικοινώνησε για το θέμα με τον  Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ζητώντας να συνεχιστούν οι πτήσεις των αμερικανικών εταιρειών προς το Ισραήλ. Ο Κέρι απάντησε πως τα μέτρα η απαγόρευση έγινε για την προστασία των Αμερικανών πολιτών.

Με πληροφορίες από: ΑΜΕ – ΜΠΕ, liberation.fr, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), Reuters.

Απόψεις