Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Όταν ο Κουτεντάκης …μεταφράζει Μοσχοβισί

«Μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, θα υπάρξει εποπτεία, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Πόσο..

«Μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, θα υπάρξει εποπτεία, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Πόσο στενή θα είναι αυτή η εποπτεία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη Γερμανία. Αυτό, όμως, δεν θα είναι ένα νέο πρόγραμμα με όρους, αλλά αφορά σε μια αξιολόγηση, όπως για κάθε μέλος της ευρωζώνης, με τα αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις». Τα παραπάνω δήλωσε  ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung.

Την εποπτεία που θα επιβληθεί στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος, την μετάφρασε με όρους μέτρων σε βάρος του λαού, ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης. 

«Το κύριο ζήτημα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η χώρα μας θα πρέπει στο εφεξής να τηρεί αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία», επισήμανε ο Φρ. Κουτεντάκης σε συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Με άλλα λόγια συνέχιση της λιτότητας, ώστε να διασφαλιστούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των δανειστών με τον ελληνικό λαό να καλείται να πληρώσει για μια ακόμα φορά. Μέχρι το 2020 η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη, πρέπει να πληρώσει: «Λήξεις ομολόγων περίπου 22 δισ., τόκους κοντά στα 18 δισ. και εκκαθάριση ληξιπροθέσμων (με τη μεθοδολογία των θεσμών) περίπου 4 δισ., σύνολο 44 δισ.». Από αυτά τα 20 δισ. θα προέλθουν από τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, της επόμενης τριετίας, μέσω της «σφαγής» των συντάξεων, της μείωσης του αφορολόγητου και των περικοπών σε τομείς της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας. Μέρος των υπολοίπων θα καλυφθούν με νέα δανεικά τα οποία θα κληθεί στο μέλλον να τα ξαναπληρώσει ο ελληνικός λαός.

Ο κ. Κουτεντάκης, παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η χώρα έχει αναλάβει νέες δεσμεύσεις για το επόμενο διάστημα με την προώθηση νέων διαρθρθωτικών μεταρρυθμίσεων και συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, σημείωσε : «Φυσικά και θα υπάρχουν. Η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωζώνης και οφείλει να εφαρμόζει τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη. Πλέον αυτών έχει συμφωνήσει και νομοθετήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν στο επόμενο διάστημα».  Θα είναι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», συνέχισε, «που εκσυγχρονίζουν το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και συνεισφέρουν θετικά στους ρυθμούς μεγέθυνσης». 

Στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, οι μεταρρυθμίσεις που …συνεισφέρουν στους «ρυθμούς μεγέθυνσης» της οικονομίας, από τη μια πλευρά εξασφαλίζουν νέα προνόμια στο κεφάλαιο και από την άλλη ισοπεδώνουν ακόμα παραπέρα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα της εργατικής τάξης.  Η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, δημοσιονομικής πειθαρχίας και επιβολής μεταρρυθμίσεων που θα μειώνουν σταθερά την τιμή της εργατικής δύναμης, είναι ακριβώς οι συνιστώσες που διασφαλίζουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Την έξοδος από τα μνημόνια λοιπόν, θα την ακολουθήσει η εποπτεία, μέχρι να έρθει η επόμενη κρίση στον κύκλο της οικονομίας και να απαιτηθεί εκ νέου από τον εργαζόμενο λαό να δώσει «αίμα» για τη διάσωση της χώρας…

 

 

 

 

Απόψεις