Στη γκρίζα ζώνη της ΝΑΤΟικής κυριαρχίας

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Πολιτική • 12 Φεβρουαρίου 2016

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χθες και επισήμως την εμπλοκή του στο Αιγαίο εν ονόματι της αντιμετώπισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί άμεσα στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα η μόνιμη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2), με αποστολή τη διεξαγωγή αναγνώρισης, επιτήρησης και ανάσχεσης «παρανόμων διάπλων», σε «συνεργασία» με τις αντίστοιχες αρχές Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση των «δικτύων διακινητών».

Στη ΝΑΤΟική δύναμη SNMG2, εκτός από την ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς», είναι ενταγμένη και επιχειρεί και η τουρκική «Barbaros». Επομένως, με όποιο σχήμα κι αν παρουσιαστεί η όλη υπόθεση, τουρκικό πλοίο θα αναλαμβάνει επιχείρηση στο Αιγαίο υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα και με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης…

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε κατόπιν κοινού σχετικού αιτήματος Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ που αναλαμβάνει ανάλογη αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης, επιβεβαιώνοντας ότι το «προσφυγικό» είναι το πρόσχημα που θα αξιοποιηθεί ως μοχλός προώθησης μιας σειράς επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Αυτή η επικίνδυνη εξέλιξη συνιστά βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, ανοίγοντας δρόμο για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα. Και όλα αυτά με την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός, Φ. Μπρίντλαβ, «δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη μόνιμη ναυτική δύναμη να αναπτυχθεί στο Αιγαίον Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης» πρόσθεσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, συμπληρώνοντας ότι τα ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία θα παράσχουν «σημαντικές πληροφορίες» στην ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή και άλλες αρχές.

Τυπικά, οι Ένοπλες Δυνάμεις κάθε πλευράς θα επιχειρούν αποκλειστικά στα δικά τους εθνικά ύδατα και όχι στα διεθνή. Κάτι που, στην πράξη, δε λέει τίποτε, εφόσον η Τουρκία γκριζάρει συστηματικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, όπως επιβεβαίωσε χθες κιόλας μέρας η τουρκική αντίδραση στις ελληνικές έρευνες εντοπισμού του ελικόπτερου του ΠΝ που συνετρίβη χτες στην Κίναρο.

Κόντρα στην πραγματικότητα, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, δήλωσε χτες ότι «σε συνεργασία με τη Γερμανία, αλλά και με άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ καταφέραμε να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ σε μία συμφωνία που θα λύσει οριστικά το θέμα της μετανάστευσης (…)!

Ετικέττες: , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email