Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μόνοι με τους πρόσφυγες

Οι αριθμοί, η κατάσταση στην περιοχή και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι βασικός κανόνας των φίλων και εταίρων είναι «ο καθένας..

Οι αριθμοί, η κατάσταση στην περιοχή και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι βασικός κανόνας των φίλων και εταίρων είναι «ο καθένας για την πάρτη του» ενισχύουν τις εκτιμήσεις των απαισιόδοξων σε σχέση με το προσφυγικό πρόβλημα, οι οποίες συνοψίζονται σε δύο λέξεις: τη βάψαμε…
 
Οι αριθμοί είναι θηριώδεις και περιγράφουν τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη Γερμανία μόνο έχουν φτάσει ήδη κοντά στο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, των οποίων η πλειονότητα πέρασε στην Ευρώπη διασχίζοντας το Αιγαίο. 
 
Οι κάτοικοι των νησιών (Λέσβος, Χίος, Κως, κατά κύριο λόγο) απέδειξαν την ανοχή και την κατανόηση του ελληνικού λαού απέναντι σε ένα πρόβλημα, που το μέγεθός του, ωστόσο, είναι αδύνατο να το σηκώσει μία μόνο χώρα, ειδικά μια χώρα κατεστραμμένη οικονομικά, όπως η Ελλάδα. Και το πρόβλημα άρχισε να αποκτά για την Ελλάδα την πραγματική του διάσταση από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι εταίροι αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους και να περιορίσουν δραματικά τον αριθμό των προσφύγων που μπορούν να φιλοξενήσουν.
 
Η πρώτη και σαφής αποτύπωση της νέας ασφυκτικής για την Ελλάδα πραγματικότητας άρχισε να γίνεται αντιληπτή μετά τη διάλυση του καταυλισμού που είχαν δημιουργήσει οι εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στην Ειδομένη. Μάλιστα, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στη Frontex για τον έλεγχο της ροής εξόδου των προσφύγων από την Ειδομένη, έγινε καθαρό πως η χώρα είχε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να γίνει αποθήκη ανθρώπων. Και έχουμε την εντύπωση πως αυτό θα συμβεί όσο η ροή των μεταναστών και προσφύγων συνεχίζεται παράλληλα με τα ολοένα και πιο αυστηρά κριτήρια χορήγησης ασύλου που υιοθετούν οι Ευρωπαίοι εταίροι.
 
Τόπος κυκλωμάτων
 
Η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας με φόντο τις διευθετήσεις που έχουν δρομολογηθεί στη Συρία οδηγούν στη βάσιμη εκτίμηση πως οι πολεμικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας θα συνεχιστούν, αυξάνοντας την πίεση των προσφυγικών ροών. Μάλιστα, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι και την ενεργότερη εμπλοκή της Γαλλίας και της Γερμανίας η ένταση του πολέμου αυξάνεται οδηγώντας ακόμη περισσότερους ανθρώπους στον δρόμο της προσφυγιάς προς την Ευρώπη, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα.
 
Από την πλευρά της η Τουρκία, χώρα πρώτης υποδοχής των προσφύγων από την εμπόλεμη Συρία, έχει ήδη μετατραπεί σε τόπο – θερμοκήπιο κυκλωμάτων λαθρομετανάστευσης, τα οποία χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη από χώρες όπως το Πακιστάν, το Μαρόκο, η Λιβύη κ.λπ. Αυτά τα κυκλώματα φαίνεται πως ώς έναν μεγάλο βαθμό είναι σε θέση να ελέγξει μέσα από τις υπηρεσίες του το τουρκικό κράτος και να είναι σε θέση να αυξομειώνει τη μεταναστευτική ροή, παζαρεύοντας και εκβιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το παζάρι της Άγκυρας είναι σκληρό, καθώς έχει κυρίως να κάνει με γεωπολιτικά ανταλλάγματα στο υπό διαμόρφωση νέο τοπίο στην περιοχή.
 
Καταγραφή
 
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ελέγχου των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη η λύση είναι απλή και προφανής: Η καταγραφή και ο έλεγχος θα μπορούσε πιο εύκολα να γίνεται στην Τουρκία. Έχουν, μάλιστα, υπάρξει και οι σχετικές συνομιλίες μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς και έχουν προσφερθεί μάλιστα και ισχυρά οικονομικά ανταλλάγματα στην τουρκική κυβέρνηση, που φτάνουν το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. 
 
Αυτήν ακριβώς τη λύση υποστηρίζει ένθερμα και η Αθήνα, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να εκτονώσει την πίεση που δημιουργούν οι συνεχείς αφίξεις στα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, όπως είπαμε, άλλα είναι τα ανταλλάγματα που επιδιώκει η Άγκυρα (έναν διάδρομο υπό τον έλεγχο των τουρκικών όπλων στο βόρειο τμήμα της Συρίας, έτσι ώστε να αποτραπεί η δημιουργία κουρδικού κράτους) και όσο αυτά τα ανταλλάγματα δεν προσφέρονται τόσο οι τουρκικές αρχές κάνουν τα στραβά μάτια στη χρυσοφόρο παράνομη διακίνηση ανθρώπων.
 
Σύνοδος κορυφής
 
Προκειμένου να διερευνήσει τις (ελάχιστες) πιθανότητες συνεργασίας με την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την πραγματοποίηση μιας Συνόδου Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας στη Χίο. Την πρωτοβουλία αυτή ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο από τηλεοράσεως ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. «Εμείς θα πάρουμε μια πρωτοβουλία, την έχουμε πει, είναι μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού που τη στηρίζουμε πρακτικά ως υπουργείο Εξωτερικών, θα συγκαλέσουμε στη Χίο μια συνάντηση ανάμεσα στη Μέρκελ, τον Ερντογάν και σε εμάς – και μάλιστα σχεδιάζουμε μετά να περάσουμε απέναντι στη Σμύρνη για να δούμε και τις δύο πλευρές. Δεν έχει οριστεί ημερομηνία», πρόσθεσε, αλλά «μπορεί να είναι και στις αρχές του Φλεβάρη».
 
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι «έχουμε ένα ειδικό πρόβλημα με την ‘‘ποιότητα’’ των οικονομικών μεταναστών που έρχονται από το Μαρόκο, υπάρχουν πολλά εγκληματικά στοιχεία. Αυτοί, όπως ξέρετε, πετάνε από Αλγέρι και Μαρόκο με 50 ευρώ μόνο στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί μετακινούνται στα παράλια και περνάνε. Αυτούς δεν έπρεπε να τους αφήνουν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης».
 
Η ροή συνεχίζεται
 
Μέχρι τον Φλεβάρη, λοιπόν, που ίσως γίνει αυτή η σύνοδος με τα αβέβαια αποτελέσματα, η ροή των προσφύγων θα συνεχιστεί όσο ο καιρός το επιτρέπει. Ήδη πάνω από 750.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει από το Αιγαίο στην Ελλάδα και την Ευρώπη από την αρχή του χρόνου. Μέχρι και την προηγούμενη βδομάδα περίπου 2-3 χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούσαν να φτάνουν καθημερινά με φουσκωτά και σαπιοκάραβα στη Λέσβο, υπογραμμίζοντας πια την ανάγκη δημιουργίας χώρων φιλοξενίας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς οι ροές προς τη χώρα μας συνεχίζονται ταυτόχρονα με τη μείωση των εκροών. 
 
Στην Αθήνα έμπειροι διπλωμάτες, οι οποίοι εμπλέκονται ώς έναν βαθμό με το πρόβλημα, ελπίζουν πως η λύση θα δοθεί από τις εξελίξεις στον πόλεμο που εξακολουθεί να μαίνεται στη Συρία. Υποστηρίζουν ότι μέχρι το καλοκαίρι και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι ισχυροί παίκτες σ’ αυτό το αιματηρό παιχνίδι (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιράν, Γαλλία) θα έχουν τεθεί οι βάσεις για το τέλος του πολέμου, γεγονός που – σύμφωνα με την υπεραισιόδοξη άποψη – θα αναστρέψει τις προσφυγικές ροές, καθώς πολλοί θα θελήσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
 
Μέχρι τότε, πάντως, αυτό που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση είναι η πίεση για εποπτεία των ελληνικών συνόρων από ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή με τη συνεργασία της Τουρκίας και η δημιουργία χώρων φιλοξενίας χιλιάδων εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων…
Πηγή: topontiki.gr
 

Σχετικά θέματα

Απόψεις