«Μαχαίρι» τουλάχιστον 20% στις κατώτερες συντάξεις

Εκδόθηκαν οι εγκύκλιοι από το υπουργείο Εργασίας που ενεργοποιούν αντιασφαλιστικές διατάξεις προηγούμενων νόμων

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Κοινωνία • 18 Αυγούστου 2015

Από το «Ριζοσπάστη»

 

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάτω από το 3ο μνημόνιο, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έσπευσε να θέσει σε εφαρμογή προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, με τους οποίους η κατώτερη σύνταξη μειώνεται από φέτος τουλάχιστον κατά 100 ευρώ, στα 392,7 από 486 ευρώ (ΙΚΑ).

Αντιστοιχίζεται, δηλαδή, στα δεκαπέντε (15) ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (26,18 Χ 15 = 392,7 ευρώ), όπως προβλέπει ο νόμος 4093/2012, για τον οποίο το 3ο μνημόνιο προβλέπει να ενεργοποιηθεί πλήρως. Αντίστοιχες μειώσεις θα επιβληθούν στις κατώτερες συντάξεις όλων των Ταμείων.

Πρόκειται για βαρύτατο πλήγμα στους χαμηλοσυνταξιούχους, που, σε συνδυασμό με τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από το Μάρτη του 2016, θα δημιουργήσει μια νέα τεράστια ομάδα συνταξιούχων η οποία δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα βασικά είδη για την επιβίωσή της.

Θα φυτοζωούν χιλιάδες συνταξιούχοι

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Π. Χαϊκάλη, που υπογράφτηκε στις 14/8, η κατώτατη σύνταξη μειώνεται κατά 20% για όσους συνταξιοδοτούνται από εδώ και στο εξής τουλάχιστον με 4.500 ένσημα ή λόγω αναπηρίας 80%, ή εξαιτίας εργατικού ατυχήματος.

Σημειώνεται ότι ακόμα και αυτή την πετσοκομμένη πενιχρή σύνταξη δεν θα την λαμβάνουν όσοι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτούνται από εδώ και πέρα και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, σύμφωνα και με σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο 3ο μνημόνιο.

Ταυτόχρονα, με την ίδια εγκύκλιο τίθεται σε πλήρη εφαρμογή ο αντιασφαλιστικός νόμος 3863/2010, με τον οποίο καθορίζονται το νέο σύστημα συνταξιοδότησης και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, οι οποίες πλέον μειώνονται δραστικά, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης επί του συντάξιμου μισθού από 70% στην 35ετία μειώνεται στο 48% στην 40ετία!

Παράλληλα, ο συντάξιμος μισθός για τα χρόνια εργασίας και ασφάλισης μετά το 2010 θα είναι ο μέσος μισθός όλων των ετών ασφάλισης και όχι η καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας, όπως υπολογίζεται για τα έτη ασφάλισης μέχρι το 2010.

Ειδικότερα, με τη σχετική εγκύκλιο ορίζονται ο τρόπος απόδοσης της λεγόμενης βασικής σύνταξης και ο τρόπος υπολογισμού της «αναλογικής σύνταξης», όπως περιγράφεται στο νόμο 3863/2010.

Η εγκύκλιος

Αναφέρεται στην εγκύκλιο:

«Η βασική σύνταξη, το ύψος της οποίας καθορίζεται μέχρι 31.12.2015 στο ποσό των 360,00 ευρώ μηνιαίως και αναπροσαρμόζεται από 1.1.2016, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του ν. 3863/2010, θα καταβάλλεται (α) σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης των 15 ετών, έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια διαμονής στη χώρα, καθώς και (β) στους δικαιούχους αναλογικής σύνταξης, από την ημερομηνία χορήγησης αυτής.

Το ποσό της βασικής σύνταξης μειώνεται: α. Για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος, κατά 1/35 για κάθε έτος που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στη χώρα μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας,

β. στις περιπτώσεις λήψης μειωμένης σύνταξης (γήρατος ή αναπηρίας),

γ. στην περίπτωση σύνταξης λόγω θανάτου και

δ. για τους ανασφάλιστους και όσους δεν έχουν πραγματοποιήσει 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης) σε κάθε περίπτωση απόκλισης από τα απαιτούμενα κριτήρια (διαμονής στη χώρα)».

Και αύξηση εισφορών

Με άλλη εγκύκλιο του υπουργείου (από τις 30/7/2015) προς όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τίθεται σε εφαρμογή και η μείωση των αποδιδόμενων συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών για τον κλάδο Υγείας. Η αύξηση των εισφορών ανέρχεται σε 50%, από το 4% στο 6% επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, ενώ από την ίδια ημερομηνία τίθεται για πρώτη φορά παρακράτηση ύψους 6% επί του καταβαλλόμενου ποσού στην επικουρική σύνταξη. Τα επιπλέον ποσά για τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο θα παρακρατηθούν με την απόδοση των κύριων και επικουρικών συντάξεων του Σεπτέμβρη.

Πηγή: «Ριζοσπάστης» 

Ετικέττες: , , , , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

4 Σχόλια - "«Μαχαίρι» τουλάχιστον 20% στις κατώτερες συντάξεις"

 1. Ο/Η ανδρεας ιωαννου λέει:

  Το ασφαλιστικό πρόβλημα έχει πάρα πολλές παραμέτρους, που δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν όλες εδώ. Εμένα θα μου επιτρέψετε να σταθώ σε μία παράμετρο που είναι σημαντικότατη και που δείχνει ότι ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (ανεξάρτητα από το αν είναι δημόσια ή ιδιωτική) ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ. Δηλαδή : Ο ασφαλιστής που θα περιμένει να εισπράξει ασφάλιστρα για να πληρώσει ασφαλίσματα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σύντομα θα πτωχεύσει. Το πόσο σύντομα θα έλθει αυτή η ώρα είναι συνάρτηση, πλην άλλων και της εισφοροδιαφυγής και της ποσότητας των συναπτομένων ασφαλίσεων κλπ. κλπ. ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ (όσων τέλος πάντων εισπράττονται), όπως έχουν τα πράγματα, ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗ !! Προσθέσατε τώρα σ’ αυτό το πρόβλημα και τη λεηλασία των δημοσίων ασφαλιστικών ταμείων από το Δημόσιο και την, πώς να τη χαρακτηρίσω; «λωποδυσία» ; – είναι λίγο – της διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων, κατ’ εντολή των εκάστοτε καπιταλιστικών κυβερνήσεων, με τα «δομημένα ομόλογα» και το χρηματιστήριο επί κυβερνήσεως Σημίτη και θα έχετε μια «περίπου» εικόνα του προβλήματος. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑ.
  Συνεπώς, το να φωνάζουμε τώρα για τους «καημένους τους συνταξιούχους» χωρίς να ορκιζόμαστε ταυτόχρονα ότι θα παλέψουμε μέχρις εσχάτων να γκρεμίσουμε συτή την αντιανθρώπινη σαπίλα, είναι αυτό που θα λέγαμε » α λ υ σ ι τ ε λ έ ς «.-

 2. Ο/Η gian λέει:

  Οι συνταξιούχοι σ ένα καπιταλιστικό και νεοφιλελεύθερο σύστημα ήταν, είναι και θα είναι βαρίδια, τα περήφανα γερατειά έχουν γίνει βαρίδια του οικονομικού συστήματος που μάλιστα για κάποιους δεν πεθαίνουν κιόλας! στα 67 η σύνταξη από την πρώτη «αριστερή» κυβέρνηση, κατάργηση του ΕΚΑΣ το επόμενο διάστημα και η κατώτερη πέφτει κάνα κατοστάρικο.
  Δούλεψε ραγιά για το μεγάλο κεφάλαιο, μην σηκώσεις κεφάλι, μην αντιδράσεις, μην μιλήσεις 40-50 χρόνια για να φτάσεις στο και πέντε να πάρεις τρεις και εξήντα.

 3. Ο/Η G.T. λέει:

  Μας έρχονται και άλλα στο νου:
  http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=10/3/1995&pageNo=16

  Ε! εκεί στη συγκυβέρνηση! Αλίμονό σας αν έχετε κάτι τέτοιο στο μυαλό σας

 4. Ο/Η G.T. λέει:

  Δεν ξέρουμε πως φαντάζεται τους γερόντους ο κ. Χαϊκάλης και η πρώτη φορά «αριστερή» κυβέρνηση, αλλά εμάς μας έρχεται στο νου το παρακάτω:
  «Οι γερόντοι»
  στίχοι: Γ.Ρίτσος
  μουσική: Θ. Μικρούτσικος
  ερμηνεία: Μ.Δημητριάδη
  https://www.youtube.com/watch?v=OKGR4heb4IE&list=PLkvQ4TJuwBpE2RtzZ8ZjiPP8qls-IMjkM&index=46

Άποστολή άρθρου μέσο Email