Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Κοινωνία • 15 Αυγούστου 2017

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Πολυδένδρι Καπανδριτίου, με συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέες εστίες στην περιοχή Σαλαμίδι. Οι ισχυροί άνεμοι ωθούν την πυρκαγιά προς την εθνική οδό, ενώ απειλείται και η Μονή Χρυσοβαλάντου. Αναζωπυρώσεις και στη φωτιά της Ηλείας, όπου απειλείται χωριό.

Επίσης, η τροχαία ανακοίνωσε πως διακόπηκε η κυκλοφορία από το Πολυδένδρι προς τη Λαμία και από τον κόμβο Μαρκοπούλου προς την Αθήνα. 

Οι φλόγες προσέγγισαν επικίνδυνα τα περίπου δέκα σπίτια που βρίσκονται κοντά στην περιοχή και όπως είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης, δόθηκε οδηγία (από τους τοπικούς φορείς) εκκένωσης των σπιτιών. Τρεις οικογένειες έχουν ήδη σφραγίσει και αποχωρήσει από τα σπίτια τους με τη δική τους θέληση. Δεν έχει δοθεί επίσημη οδηγία εκκένωσης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Ανήσυχος για την εξέλιξη της πυρκαγιάς εμφανίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο (το εκτίμησε περίπου στα 5 χλμ) ενώ οι άνεμοι παραμένουν πολύ ισχυροί, με αποτέλεσμα οι φλόγες να κατευθύνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς την Μαλακάσα αλλά και προς την εθνική οδό. 

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται από την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Ωστόσο ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως παρά τις αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν (13), το πύρινο μέτωπο δεν μπόρεσε να οριοθετηθεί. Επίσης, ο Π. Φιλίππου ζήτησε από τους οδηγούς να αποφύγουν τους δρόμους από το Πολυδένδρι προς τη Μαλακάσα.  

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο της πυροσβεστικής. Η φορά τους αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση ενώ πρόσκαιρη εξασθένηση αναμένεται μέχρι τα μεσάνυχτα. 

Μάχη με το χρόνο και τον άνεμο

Δύσκολες ώρες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι στο Μετόχι, όπου μαζί με τους πυροσβέστες προσπαθούσαν να σώσουν σπίτια στην πευκόφυτη περιοχή. Αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση της τεράστιας πυρκαγιάς και ιδίως προς την πλευρά του Καπανδριτίου.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα

Στο πυρκαγιά επιχειρούν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις Ένοπλες Δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, 3 αεροσκάφη CANADAIR και 6 ελικόπτερα.

 

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στο μέτωπο προς Βαρνάβα και Γραμματικό.

Στις 2.30 τη νύχτα, από την αστυνομία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.

Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Στάχτη και αποκαΐδια στην Ανατολική Αττική 

Η φωτιά που για τρίτη ημέρα καίει, έχει προκαλέσει υλικές ζημιές αλλά και τεράστια οικολογική καταστροφή κατακαίγοντας ό,τι βρήκε στο διάβα της στον Κάλαμο, επεκτάθηκε σε Βαρνάβα-Καπανδρίτι και κινήθηκε μέχρι την παραλία σε Αγίους Αποστόλους και Σέσι Γραμματικού.

Από την πύρινη κόλαση στον Κάλαμο πάνω από 20 κτίσματα έχουν υποστεί ζημίες, και κινδύνευσαν κάτοικοι. Άγνωστος ο αριθμός των σπιτιών που έχουν καεί στο Καπανδρίτι.

Εκκενώθηκε μοναστήρι στο Καπανδρίτι και στρατόπεδα στην περιοχή του Βαρνάβα, ενώ από το απόγευμα της Κυριακής έχουν εκκενωθεί δύο παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή για προληπτικούς λόγους.

Δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Π.Ε. Ζακύνθου

Στον Κοιλιωμένο, μαίνονται δύο μέτωπα: ένα στα όρια του χωριού με τον Αγαλά, μετά από αναζωπύρωση και ένα στον ορεινή έκταση «Στανίλου», σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή.

Σύμφωνα με το imerazante.gr, στο πρώτο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να αποκόψουν το δρόμο της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, αφού παρά τη σχετική ύφεση τις νυχτερινές ώρες, η αναζωπύρωση είναι ικανή να θέσει και πάλι σε κίνδυνο περιουσίες στα όρια του χωριού Αγαλάς.

Το δεύτερο μέτωπο στην περιοχή Στανίλου, εκτείνεται σε ιδιαίτερα δύσβατη ορεινή έκταση. Εκεί επιχειρούν περισσότεροι από 16 πυροσβέστες, ενώ γίνονται και ρίψεις νερού από ελικόπτερο, προσπαθώντας να αποτρέψουν άλλωστε την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τη Μονή Υπεραγάθου.   

Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού οι φωτιές βρίσκονται υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής. 

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει και η φωτιά στο Νομό Ηλείας, στην περιοχή Κρυονέρι Αμαλιάδας. 

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12.10 το μεσημέρι της Δευτέρας, σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Κρυονέρι Ηλείας. Η φωτιά ήταν σε ύφεση το πρωί της Τρίτης, ωστόσο οι άνεμοι δεν ήταν βοηθητικοί, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναζωπύρωση και νέο μέτωπο σε δύσβατη περιοχή, όπου μπορούν να επιχειρήσουν μόνο εναέρια μέσα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά κινείται απειλητικά προς το χωριό Περιστέρι, με τις αρχές να εξετάζουν την εκκένωση του. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο και 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ ενώ από αέρος επιχειρούν 1 Α/Φ Canadair και 2 Ε/Π (1 Ericson και 1 Chinook).

Πηγή: efsyn.gr – H ενημέρωση ανανεώται εδώ

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email