Λούτσιο Ντάλα: Σπάζοντας τα πρότυπα

Σαν σήμερα, 4 Μαρτίου 1943, γεννήθηκε ο Λούτσιο Ντάλα (1943-2012), Ιταλός τραγουδοποιός, εκπρόσωπος της ιταλικής έντεχνης λαϊκής μουσικής.  

Ο τραγουδοποιός Τζίνο Πάολι διέκρινε τον Ντάλα και τον «έσπρωξε» να ακολουθήσει μουσική πορεία στη σόουλ. Σε ηλικία 21 ετών ηχογράφησε  τα τραγούδια Lei και Ma Questa Sera (διασκευή του τραγουδιού του Κέρτις Μέιφιλντ Hey Little Girl). Στη συνέχεια φτιάχνει το συγκρότημα Gli Idoli.

Το 1973 συνεργάζεται με τον ποιητή Ρομπέρτο Ροβέρσι και «γεννιούνται» οι δίσκοι Il Giorno Aveva Cinque Teste (1973), Anidride Solforosa (1975) και Autobobili (1976). Ο Ροβέρσι διαφώνησε με την κυκλοφορία του τρίτου δίσκου και οι δρόμοι τους χώρισαν.  Ο Ντάλα συνέχισε με το άλμπουμ Com’ e profondo il mare (1977). Το 1979 μαζί με τον Φραντζέσκο Ντε Γκρέγκορι κυκλοφόρησε το άλμπουμ Banana Republic. Το 1986 έρχεται ο δίσκος  DallAmeriCaruso με το τραγούδι Caruso (αφιερωμένο στον εμβληματικό τενόρο Ενρίκο Καρούζο). Ακολουθεί το 1988 η συνεργασία του με τον Τζιάνι Μοράντι και προκύπτει το τραγούδι Attenti al Lupo. Ο Ντάλα στρέφεται και στην κλασική μουσική και στην όπερα.  

Ο Λούτσιο Ντάλα έφυγε από τη ζωή την 1η Μαρτίου 2012 στο Μοντρέ της Ελβετίας. Στις 4 Μαρτίου είχε προγραμματίσει να γιορτάσει τα γενέθλιά του, σε συναυλία που θα έδινε στη Γενεύη.

Ετικέττες: ,

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email