Λευτέρης Βογιατζής: Ένας πρωτοπόρος δημιουργός του Θεάτρου

  Πριν τέσσερα χρόνια, 2 Μαΐου 2013, έφυγε από τη ζωή ο Λευτέρης Βογιατζής. Σκηνοθέτης και ηθοποιός που είχε καταφέρει κάθε θεατρική του παράσταση να είναι ένα πραγματικό καλλιτεχνικό γεγονός, γεγονός πρωτοποριακό, γεγονός υψηλής αισθητικής και δημιουργίας.

 Ο Λευτέρης Βογιατζής έπαιξε ρόλους κλασικού ρεπερτορίου και το 1981 ίδρυσε την Εταιρία Θεάτρου Η Σκηνή, με τη συνεργασία έξι συναδέλφων του. Το 1988 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα Νέα Σκηνή. Το 1989 ίδρυσε το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, σκηνοθετώντας, μεταξύ άλλων,  την Αντιγόνη του Σοφοκλή, μία Αντιγόνη κλειστού χώρου.

  Το Θέατρο της οδού Κυκλάδων ήταν το θεατρικό «σπίτι» του Λευτέρη Βογιατζή, για πολλά χρόνια, πριν φύγει από τη ζωή. 

 Ορισμένες θεατρικές παραστάσεις του Λευτέρη Βογιατζή: Θείος Βάνιας του Άντον Τσέχωφ, Ρίπερ, Ντένε, Φος του Τόμας Μπέρνχαρντ, Μισάνθρωπος του Μολιέρου, Νύχτα της κουκουβάγιας του Γιώργου Διαλεγμένου , Πέρσες του Αισχύλου, Τέφρα και σκιά του Χάρολντ Πίντερ, Καθαροί πια της Σάρα Κέην , Σ’ εσάς που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη , Crave της Σάρα Κέην, Το σχολείο των γυναικών του Μολιέρου, Bella Venezia του Γιώργου Διαλεγμένου, Αντιγόνη του Σοφοκλή, Ήμερη του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ύστατο σήμερα του Χάουαρντ Μπάρκερ, Θερμοκήπιο του Χάρολντ Πίντερ, Ο Τόκος του Δημήτρη Δημητριάδη, Αμφιτρύων του Μολιέρου.

 Ο Λευτέρης Βογιατζής έπαιξε σε λίγες ταινίες στον κινηματογράφο, κυρίως του Νίκου Παναγιωτόπουλου: Τα οπωροφόρα της ΑθήναςΑθήνα-ΚωνσταντινούποληBeautiful peopleΟνειρεύομαι τους φίλους μουΗ γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα, Βαριετέ, Μελόδραμα.  Επίσης, έπαιξε στις ταινίες Ανατολική Περιφέρεια του Βασίλη Βαφέα, Ρόζα του Χριστόφορου Χριστοφή, Ακροπόλ του Παντελή Βούλγαρη.

  Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή, όπου μιλά και περιγράφει την πορεία του ο ίδιος ο σκηνοθέτης (ΕΡΤ – σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η ιστορία των χρόνων μου»). Τέλος, ένα (σχεδόν δεκάλεπτοαπόσπασμα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή, όπου ο ίδιος ερμηνεύει το ρόλο του Κρέοντα. 

Ετικέττες: ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email