Λέων. μας λείπεις!

Δεκαπέντε χρόνια από το θάνατο του Λεων. Αυδή

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Στιγμιότυπα • 24 Σεπτεμβρίου 2015

Το μέγεθος της απώλειας είναι συνάρτηση του χρόνου. Είναι οι απώλειες που με το πέρασμα του χρόνου «μικραίνουν» και κάποιες εξαφανίζονται. Είναι όμως και κείνες που, όσο περνάει ο καιρός, γίνονται μεγαλύτερες και επομένως πιο επώδυνες. Αφορμή για τις σκέψεις αυτές στέκεται σήμερα, η συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων  (23/9/2000) από το θάνατο του Λεων. Αυδή (όπως ο ίδιος ήθελε να γράφεται το όνομα του). Οσοι είχαν τη τύχη να τον γνωρίσουν ξέρουν ότι ο Λεων. Αυδής μισούσε τα πολλά και κυρίως τα «μεγάλα» λόγια. Δυό λόγια μόνο, λοιπόν: «Λέων.  μας λείπεις!».

Το βιογραφικό του 

Δημοσιεύουμε το σύντομο βιογραφικό του, όπως το συνέταξε ο ίδιος , ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων το 1998.

«Ο Λέων Αυδής γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1937 .

Παντρεμένος με την Ίριδα Καλκάνη απέκτησε ένα γιο.

Κατοικούσε στο Γουδί και εργάζονταν ως δικηγόρος με ενασχόληση στο εργατικό δίκαιο.

Το 1968 εκτοπίστηκε από την Απριλιανή δικτατορία, στη Σίκινο.

Τη χρονική περίοδο 1981-1986 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Από το 1991 ως το 1993 διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρίας Δικαίου εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της οποίας και παρέμεινε μέλος ως το τέλος.

Το 1996 εκλέχθηκε βουλευτής του ΚΚΕ στην Α` Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας μετείχε στη διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης – Δικαιοσύνης της Βουλής και υπήρξε Β Αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Από την ιδιότητα του βουλευτή παραιτήθηκε τον Μάη του 1997 για να ασχοληθεί με τον δήμο Αθηναίων ως δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα».

Εχει συγγράψει μελέτες και άρθρα για θέματα του Εργατικού Δικαίου, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά (Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου, Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας, Δίκαιο επιχειρήσεων και εταιριών) και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες (Συνδικαλιστική Επιθεώρηση, Ριζοσπάστης)

Επίσης ήταν νομικός σύμβουλος της Γ.Σ.Ε.Ε.».

Ετικέττες: , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

5 Σχόλια - "Λέων. μας λείπεις!"

 1. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ λέει:

  ΠΡΟΣ. ΤΑΝΙΑ.
  Καλα τα λες στον Νικηφόρο, που βρήκε την ευκαιρία να αφήσει υπονοούμενα . Τον Λέων τον έχουμε μέσα μας για πάντα……

 2. Ο/Η Χρήστος Δημούλας λέει:

  Χαμόγελο ζεστό, πολιτικό ήθος, βλέμμα ευθύ, λόγος που σε κέρδιζε.. Τον θυμάμαι να μιλά σ’ εμάς τους Κνίτες για την Αθήνα σε συγκέντρωση της ΚΝΕ στην Τεχνόπολη κι άλλοτε σε περιοδεία μαζί του στο Μεταξουργείο, στα Αναφιώτικα, στο Γκάζι..
  Δυστυχώς δεν υπήρξα ποτέ δημότης Αθηναίων κι ούτε ψηφοφόρος Α΄ Αθήνας για να τον ψηφίσω, κάτι που αν& φαίνεται αστείο μιας κι ήμουν τότε ήδη Κνίτης , με πείραζε κάποτε εντός μου πολύ. Εντάξει, τώρα μεγαλώσαμε, το Κόμμα το τιμάς όπου κι αν ψηφίζεις και δράς. ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ. Ζήτω το ΚΚΕ κι οι αλύγιστοι νεκροί του.

 3. Ο/Η Νικηφόρος Πελαγίσιος από τη Σκιάθο λέει:

  Ο Λέων-του Λέων ; ;; !!!
  Είστε σίγουροι ότι ένας τόσο μορφωμένος άνθρωπος, όπως ο Λέων Αυδής, που ήταν «κινητή βιβλιοθήκη» ήθελε να γράφουν το όνομά του ανορθόγραφο στη γενική πτώση;
  Στα ελληνικά, αγαπητοί φίλοι, το αρχαιοπρεπές όνομα «ο Λέων», έχει γενική «του Λέοντος», ή αν το φέρουμε στη δημοτική γίνεται «ο Λέοντας – του Λέοντα» (αφού προέρχεται άλλωστε από τα τριτόκλιτα διπλόθεμα οδοντικόληκτα της αρχαίας ελληνικής)
  Το βαρβαρισμό αυτό, «του Λέων», σίγουρα δεν τον χρησιμοποιούσε ο αείμνηστος σύντροφος, τον είχαν όμως «καθιερώσει» κάποιοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι, αν και δημοσιογράφοι, δεν έχουν και μεγάλη σχέση με την ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας!
  Πιθανότατα, όμως, οι δημοσιογράφοι τα μπουρδούκλωσαν με το όνομα του Λέοντος Αυδή, γιατί ο αείμνηστος σύντροφος, εκτός από το πρώτο του όνομα, Λέων, αναφερόταν και με το δεύτερο όνομά του: Λέων-Λεωνίδας Αυδής. Προφανώς, λοιπόν, κάπου θα γράφτηκε μια φορά το συγκεκομμένο «Λεων.» (χωρίς τόνο) προερχόμενο από το Λεωνίδας, και κάποιοι αδαείς των εφημερίδων το εξέλαβαν ως …γενική ενικού για το όνομα «ο Λέων»!!!
  Στην ίδια λούμπα είχαν πέσει και πολλοί δημοσιογράφοι του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, που επαναλάμβαναν, χωρίς να το σκεφτούν και πολύ, τη βαρβαρίζουσα αυτή «πατατιά». (Τους το είχα επισημάνει αυτό γύρω στα 1999 με γράμμα μου προς την εφημερίδα, αλλά μάλλον το σημείωμά μου εκείνο κάπου θα …παράπεσε ή μάλλον κάπου… θα αρχειοθετήθηκε αρμοδίως!)
  Όπως και να ‘χει το πράγμα, η μνήμη του συντρόφου Λέοντος Αυδή ήταν είναι και θα παραμείνει σεβαστή, ενώ το έργο του αποτελεί σεμνή παρακαταθήκη για κάθε κομμουνιστή, για κάθε αληθινό δημοκράτη και πατριώτη αυτής της χώρας.
  Σε τέτοιους καιρούς σαν τους σημερινούς, ο Λέων μάς λείπει ακόμα περισσότερο και το κενό του παραμένει δυσαναπλήρωτο για το λαϊκό μας κίνημα…

  • Ο/Η Τανια λέει:

   Αγαπητέ κ. Νικηφόρε,
   Ο Λέων λοιπόν ήταν «του Λέων» γιατι έτσι το ήθελε και ο ίδιος… Για τον απλούστατο λόγο ότι το όνομά του ήταν Λεωνίδας και όχι Λέων… Και γι αυτό λοιπόν δεν ήταν λάθος… Ήταν του Λέων. Αυδή λοιπόν!!! Και πραγματικά μας λείπει πολύ!! Αλλα τον κουβαλάμε μέσα μας…

   • Ο/Η Νικηφόρος Πελαγίσιος από τη Σκιάθο λέει:

    Αν εσείς έχετε πληρέστερη γνώση του θέματος αυτού, τότε εγώ δεν θα επιμείνω. Φυσικά, οι πιο αρμόδιοι για να μας επιλύσουν τη …διαφορά είναι οι συγγενείς του συντρόφου!
    Πάντως, αγαπητή συναγωνίστρια Τάνια, εκείνο που θυμάμαι πολύ καλά είναι ότι το όνομα του Λέοντος Αυδή στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος αναγραφόταν ως «Λέων-Λεωνίδας».
    Όπως επίσης, ότι πολύ συχνά σε εκδηλώσεις και πολιτικές συζητήσεις αναγγελλόταν η συμμετοχή του Λέοντος (ή του Λέοντα) Αυδή και όχι «του Λέων.». Μιλώ φυσικά για την προφορική αναγγελία του ονόματός του. Μόνο στα γραπτά των εφημερίδων εμφανιζόταν αυτός ο τύπος που δεν έχει σχέση με τη σωστή κλίση του ονόματος «ο Λέων».
    Με αγάπη και πολλούς χαιρετισμούς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άποστολή άρθρου μέσο Email