Τελικά…Γιούνκερ

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Πολιτική • 27 Ιουνίου 2014

topontiki.gr

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται πλέον η εκλογή του συντηρητικού πρώην προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην θέση του προέδρου της Κομισιόν, μετά και το χρίσμα που πήρε από τους 28 ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών.

Μεγάλος πολέμιος της υποψηφιότητας Γιούνκερ ήταν η Βρετανία που ψήφισε κατά μαζί με την Ουγγαρία. Σύμφωνα με την άποψη τους, ο Γιούνκερ είναι υπερβολικά «φεντεραλιστής», δηλαδή οπαδός της εμβάθυνσης της ομοσπονδιοποίησης της Ένωσης.

«Η απόφαση ελήφθη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ανέφερε ο Ρομπάι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η ψηφοφορία, η οποία οδήγησε σε αποτέλεσμα 26 έναντι 2 αποτέλεσε ρήξη με μια παράδοση οι βασικές θέσεις αξιωματούχων στις Βρυξέλλες να πληρούνται με συναίνεση των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε., αποτυπώνοντας την ένταση των βρετανικών ενστάσεων για το πρόσωπο του κ. Γιούνκερ.

Ο διορισμός του Γιούνκερ πρέπει τώρα να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που θεωρείται βέβαιο, καθώς εντός του Κοινοβουλίου έχει διαμορφωθεί κοινό μέτωπο μεταξύ της ευρωπαϊκής δεξιάς και των Σοσιαλδημοκρατών υπέρ του Λουξεμβούργιου πολιτικού.

Για πολλούς αναλυτές, ο Γιούνκερ αποτελεί τον άνθρωπο της Μέρκελ στο ύπατο τεχνοκρατικό αξίωμα της Ένωσης, επιβεβαιώνοντας την πανευρωπαϊκή γερμανική κυριαρχία αλλά και την συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής της λιτότητας.

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άποστολή άρθρου μέσο Email