Ισραήλ: Ο καλοπληρωμένος μπάτσος των ΗΠΑ.

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Διεθνή • 24 Ιουλίου 2014

Τι ακριβώς συμβαίνει στη Γάζα και γιατί το Ισραήλ μπορεί να υλοποιεί  δίχως καμία ουσιαστική αντίδραση από τη Διεθνή Κοινότητα  την εγκληματική του πολιτική, μπορεί κανείς να το αντιληφθεί παρακολουθώντας το τρίλεπτο βιντεάκι που ακολουθεί:Αυτό που περιγράφεται στο βίντεο είναι ο δρόμος του χρήματος, που ενώνει το Τελαβίβ με την Ουάσιγκτον σε μια ιδιαίτερη στρατηγική σχέση.

Τόσο ιδιαίτερη  είναι η αμερικανοισραηλινή σχέση που:

  •  Το Ισραήλ απορροφά τη μισή από το σύνολο της «βοήθειας» που προσφέρουν οι ΗΠΑ παγκοσμίως

Η συνολική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ υπολογίζεται σε πάνω από 120 δισεκατομμύρια δολάρια

Ειδικότερα,

  • 3 δισεκατομμύρια το χρόνο σε στρατιωτική βοήθεια
  • 500 εκατομμύρια σε Στρατιωτικά προγράμματα έρευνας
  • 720 εκ για την ανάπτυξη κοινού αντιπυραυλικού συστήματος

Επίσης το Ισραήλ έχει αυτόματη πρόσβαση στις αμερικανικές στρατιωτικές αποθήκες για προμήθεια προηγμένου εξοπλισμού σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ταυτόχρονα, η αμερικανική βοήθεια για τη στήριξη του Ισραηλινού κράτους επεκτείνεται σε χορηγίες για τη δημιουργία και λειτουργία πανεπιστημίων βιβλιοθηκών ερευνητικών κέντρων.

Η ροή όλου αυτού του χρήματος (από τις τσέπες των Αμερικανών φορολογούμενων) στα ταμεία των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών που παράγουν την «βοήθεια» την οποία λαμβάνει το Ισραήλ εξηγεί σ ένα βαθμό τον άρρηκτο δεσμό που συνδέει Ουάσιγκτον και Τελαβίβ.

Από την άλλη, το αντάλλαγμα που προσφέρουν οι κυβερνήσεις του Τελαβίβ εδώ και δεκαετίες στην εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον, είναι επίσης γνωστό: Ο Ισραηλινός στρατός, ένας από τους δέκα καλύτερα εξοπλισμένους στρατούς του κόσμου, είναι ο χωροφύλακας στην  ευρύτερη περιοχής της Μέσης Ανατολής, της περιοχής, η οποία έχει την ατυχία να είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή αποθήκη της υδρογείου.

Ο έλεγχος της ενέργειας (και των δρόμων και δικτύων μεταφοράς της) για τους Αμερικανούς προφανώς αξίζει  πολύ περισσότερο από το αίμα των Παλαιστινίων που σφάζει ο Ισραηλινός μπάτσος της  στη Γάζα…

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email