Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι Κούρδοι από τη Ροζάβα γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά
εγκαινιάζοντας τα γραφεία του PYD στην Αθήνα

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται, ο Saleh Muslim μιλάει στο ANF για την επιχείρηση στη Ράκκα, τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, τις απειλές της Τουρκίας και τις εξελίξεις γύρω από την Manbij και το Efrin.

Η Διπλωματική Αντιπροσωπεία των Βαλκανικών Χωρών του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (Partiya Yekîtiya Demokrat – PYD) εγκαινίασε τα γραφεία της στο..

Η Διπλωματική Αντιπροσωπεία των Βαλκανικών Χωρών του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (Partiya Yekîtiya Demokrat PYD) εγκαινίασε τα γραφεία της στο Κέντρο της Αθήνας, την Παρασκευή 31 Μάρτη, με δεξίωση για τον εορτασμό του Νεβρόζ, της Κούρδικης πρωτοχρονιάς που συμπίπτει με την Εαρινή Ισημερία, της 21ης Μάρτη.

Η αντιπροσωπεία του PYD, ανάμεσα σε φίλους, βουλευτές, εκπροσώπους κομμάτων, δημοσιογράφους, καθηγητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες, καλωσόρισε το Νέο Ετος, τη νίκη του φωτός της Ανοιξης πάνω στο σκοτάδι του Χειμώνα σαν υπόσχεση για το ξημέρωμα της δικαίωσης των αγώνων του κουρδικού λαού για τη ζωή και την ύπαρξή του, για το δικαίωμά του να έχει και να ασκεί ελεύθερα τα δικά του ήθη και έθιμα, να μιλά και να διδάσκεται τη γλώσσα του, να ζει ειρηνικά και με δημοκρατία στα εδάφη του.

Ο καρδιολόγος Ιμπραχέμ Μουσλέμ, μέλος της Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του PYD και επικεφαλής στην Αθήνα, υποδέχτηκε τους καλεσμένους, μίλησε για το Νεβρόζ και τις μάχες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και των Μονάδων Προστασίας Γυναικών (YPJ) και την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα.

Ξεχωριστή παρουσία ήταν αυτή της νεαρής μαχήτριας των YPJ, που τραυματισμένη σε μάχη με τις δυνάμεις του ISIS στο Χαλέπι, βρίσκεται αυτή την εποχή στην Αθήνα. Η μαχήτρια με το αποφασιστικό βλέμμα και το αισιόδοξο χαμόγελο, η Μπερφάν, περιμένει να αναρρώσει από τα τραύματά της και να γυρίσει πίσω στη Ροζάβα για να συνεχίσει τον αγώνα της μέσα από τις γραμμές των PYJ.

Από τη δεξίωση στα γραφεία της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του PYD στην Αθήνα. Η ώρα των τραγουδιών.

Η επιχείρηση στη Ράκκα, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ
και τη Ρωσία και οι απειλές της Τουρκίας

Κατά τη διάρκεια του Μάρτη 2017, ο τουρκικός στρατός και οι συμμορίες των ισλαμοφασιστών που υποστηρίζει, επιτέθηκαν στο Δυτικό Κουρδιστάν, στη Ροζάβα, με βαρύ οπλισμό, 47 φορές, παραβίασε τα σύνορα της Συρίας 7 φορές και προσπάθησε να εισβάλει στα Καντόνια Κομπανί και Εφρίν.Οκτώ φορές τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο του Δυτικού Κουρδιστάν.

Η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκκα από τον ISIS πέρασε στην Τρίτη φάση. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) προχωρούν σε τρία μέτωπα, έχουν απελευθερώσει συνολικά μια έκταση 1.786 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει πολλά χωριά και οικισμούς,  και πλησιάζουν τη πόλη της Ράκκα. Οι μαχητές του SDF μεταφέρουν τους άμαχους που απελευθερώνουν σε ασφαλείς περιοχές, προχωρούν σε εκκαθάριση των περιοχών από νάρκες.

Τον Μάρτη 272 μέλη των ισλαμοφασιστών μισθοφόρων σκοτώθηκαν. Από τις δυνάμεις των Κούρδων, 82 μαχητές των PYG/PYJ έχασαν τη ζωή τους. 63 από αυτούς στην επιχείρηση του Ευφράτη, 9 από επιθέσεις του ISIS και  4 από τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού και πυροβολικού.

Ο συμπρόεδρος του PYD, Σαλίχ Μούζλιμ (Saleh Muslim), σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, μίλησε με το πρακτορείο Ειδήσεων ANF NEWS, για την επιχείρηση στη Ράκκα, τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, τις απειλές της Τουρκίας και τις εξελίξεις γύρω από την Manbij (Ιεράπολη) και το Efrin:

—  Πώς εξελίσσεται η πορεία των γεγονότων στη Συρία μετά τη Ράκκα;

— Η απελευθέρωση της Ράκκα από το ISIS είναι σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον, είναι σημαντική για την ασφάλεια της περιοχής και των λαών μας στη Ροζάβα. Ο εχθρός θα εκδιωχθεί από τα εδάφη του λαού μας και οι άνθρωποι θα είναι πιο ασφαλείς.Ο πόλεμος θα μετακινηθεί μακρυά  από τις περιοχές μας.

Δεύτερον, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους της Ράκκα που έτσι θα ξεφορτωθούν αυτές τις βάρβαρες συμμορίες και θα οργανώσουν τις ζωές τους. Το δημοκρατικό ομοσπονδιακό μας σύστημα θα επεκταθεί σε μεγαλύτερη έκταση. Αν επιλέξουν να το κάνουν οι άνθρωποι της Ράκκα, θα γίνουν μέλη αυτού του συστήματος. Παρατηρούμε ότι πολλοί άνθρωποι που ζουν σε χωριά και πόλεις γύρω από τη Ράκκα, που πρόσφατα απελευθερώθηκαν, υιοθετούν το ομοσπονδιακό σύστημα.

—  Σε τι ποσοστά οι άνθρωποι της Ράκκα συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση;

— Περίπου το 75% των πολεμιστών που πλέον γίνονται μέλη της εκστρατείας και πολεμούν για την απελευθέρωση της Ράκκα είναι από τη Ράκκα και τις γύρω περιοχές. Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη  με τη συμμετοχή τοπικών δυνάμεων.

— Τι θα συμβεί αφού απελευθερωθεί η Ράκκα; Θα τελειώσει το ISIS;

— Όχι, το ISIS δε θα τελειώσει, αλλά ο πόλεμος εναντίον του θα αλλάξει μορφή. Το ISIS θα δεχτεί ένα ισχυρό χτύπημα, και θα υποχρεωθεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται.

Πώς;

— Τώρα εγκαθίστανται και αναπτύσσονται στις πόλεις σε ομάδες. Μετά τη Ράκκα θα διασκορπιστούν και θα μείνουν κυρίως σε αγροτικές περιοχές σε μικρές ομάδες. Αυτός ο αγώνας μπορεί να συνεχιστεί για άλλα 2-3 χρόνια.

— Οπότε λέτε ότι το ISIS θα παραμείνει ως απειλή;

— Ναι, θα είναι μια απειλή, αλλά όχι μόνο για εμάς. Θα συνεχίσουν να αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής διότι υπάρχουν και άλλες οντότητες που φέρουν τη νοοτροπία του ISIS. Για παράδειγμα, κάποιες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία με το ISIS. Έχουν την ίδια ιδεολογία. Επομένως, η απελευθέρωση της Ράκκα, ακόμα και της Μοσούλης, θα είναι σημαντική αλλά δε θα σηματοδοτήσει το τέλος του ISIS. Αυτό θα μετασχηματίσει τη μορφή της πάλης ενάντια στο ISIS.

— Η απελευθέρωση της Ράκκα θα καταστήσει δυνατή την επίλυση των προβλημάτων στη Συρία;

— Όχι, όχι. Το συριακό ζήτημα θα συνεχίσει να υπάρχει. Υπάρχει ακόμα το Ιντλέμπ. Ας πούμε ότι το ISIS διωχθεί από τη Ράκκα και το Deirez Zor. Και οι άλλες περιοχές; Η Al Nusra και άλλες ομάδες έχουν ως βάση τα πιο γόνιμα μέρη της Συρίας. Αυτές είναι όλες ομάδες προερχόμενες από την Al Qaida. Ο πόλεμος μέσα και γύρω από το Ιντλέμπ θα είναι πιο απαιτητικός επειδή αυτές οι ομάδες βρίσκονται σε ορεινές περιοχές. Επιπλέον, αυτή η περιοχή είναι πιο κοντά στα τουρκικά σύνορα. Αυτές οι ομάδες είναι σε ορεινή περιοχή και έχουν τη δυνατότητα να ελίσσονται σε μία περιοχή που εκτείνεται έως την Αλεξανδρέττα.

— Τι είδους επίδραση θα έχει η επιχείρηση στη Ράκκα στις σχέσεις σας με τις διεθνείς δυνάμεις;

— Οι σχέσεις μας με τις διεθνείς δυνάμεις βασίζονται σε αμοιβαία συμφέροντα. Δεν αποτελούμε ένα σύνολο από διαφορετικές δυνάμεις, είμαστε ανεξάρτητοι και βασιζόμαστε στη δική μας δύναμη. Όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία ήρθαν στη Μέση Ανατολή για τα συμφέροντά τους, έτσι και εμείς, ως Κούρδοι, έχουμε  τα δικά μας συμφέροντα και στόχους. Οι σχέσεις μας με αυτές τις δυνάμεις είναι επικεντρωμένες στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία του ISIS.  Το ISIS είναι εχθρός δικός μας και δικός τους. Οι σχέσεις μας αναπτύχθηκαν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε αυτή τη βάση. Οι υποσχέσεις που αμοιβαία δώσαμε κρατήθηκαν και δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, θα θέλαμε να δώσουμε σε αυτές τις σχέσεις μία πολιτική προοπτική και να τις αναπτύξουμε. Υποθέτω ότι και αυτές οι δυνάμεις θέλουν την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων.

Είμαστε η πιο αποτελεσματική δύναμη ενάντια στην τρομοκρατία στην περιοχή από όλες τις απόψεις. Είμαστε μία δύναμη και παίρνουμε τις αποφάσεις μόνοι μας. Αυτοί επίσης καταλαβαίνουν και γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία άλλη δύναμη τόσο αποτελεσματική όσο εμείς στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία. Αυτοί είναι που θα αποφασίσουν σε ποιο βαθμό οι σχέσεις μας θα αναπτυχθούν. Οι συζητήσεις συνεχίζονται.

— Σε ποιο πολιτικό επίπεδο χρειάζεται μια συμφωνία;

— Έχουμε το σχέδιο μας για μια Δημοκρατική Ομοσπονδιακή Συρία που στοχεύει στον εκδημοκρατισμό της Συρίας. Και αυτοί λένε πως θέλουν μια δημοκρατική Συρία. Ακόμα και εάν αυτό είναι σε επίπεδο συζητήσεων, λένε ότι δε θέλουν τη διαίρεση της Συρίας. Ούτε εμείς θέλουμε η Συρία να διαιρεθεί. Θέλουμε να παραμείνουμε ως μέρος της Συρίας. Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τις διεθνείς δυνάμεις σε αυτό το θέμα. Παρόλα αυτά, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με σκοπό την υλοποίηση του σχεδίου μας σε κάθε περίπτωση. Στο μέλλον ίσως υπάρξουν διαφωνίες και ίσως βρεθούμε σε διαφορετικές καταστάσεις. Αυτό δεν είναι θέμα που μπορεί να μας οδηγήσει να ζητήσουμε τη διαίρεση της Συρίας. Υπάρχουν διαφορετικές δυναμικές και η ομοφωνία ίσως να μην επιτευχθεί. Θα είμαστε προετοιμασμένοι και για μία διαφορετική περίπτωση. Θέλουμε να κάνουμε τις σχέσεις μας σταθερές και μόνιμες σε κάθε περίπτωση. Όπως είπα, αυτές οι σχέσεις βασίζονται σε αμοιβαία συμφέροντα και έτσι θα μείνουν.

— Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι σχέσεις σας θα πάρουν πολιτική μορφή μετά τη Ράκκα;

— Ναι, υπάρχουν. Ωστόσο, δεν έχουμε κάποια γραπτή συμφωνία. Οι ΗΠΑ και οι άλλες δυνάμεις έχουν ευρύτερους στόχους στην περιοχή. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η Συρία και το Κουρδιστάν. Υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα όπως αυτό των ΗΠΑ-Ρωσίας, του ΝΑΤΟ, των σχέσεων με την Τουρκία και την Ουκρανία. Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη για αυτούς. Ίσως χρειαστεί να διαλέξουν μεταξύ ΝΑΤΟ και Τουρκίας στο μέλλον. Αυτό γιατί το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό για αυτούς. Εξαιτίας των συμφερόντων τους με την Τουρκία, ίσως διαλέξουν να τελειώσουν τις σχέσεις τους μαζί μας. Γνωρίζουμε αυτήν την πραγματικότητα. Ωστόσο, δε γνωρίζουμε ακόμα τι θα κάνουν. Αλλά θέλουμε οι σχέσεις μας να συνεχίσουν στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων. Ακόμα, δεν είμαστε ούτε ποτέ θα γίνουμε υπηρέτης κανενός. Πράττουμε σύμφωνα με τα συμφέροντά μας και θα συνεχίσουμε έτσι. Θέλουμε οι σχέσεις μας να συνεχιστούν σε αυτό το πλαίσιο.

— Τι συμβαίνει γύρω από την Ιεράπολη; Υπάρχουν ρώσικα και αμερικάνικα στρατεύματα εκεί. Υπάρχει συμφωνία με τη Ρωσία;

— Ναι, έχει γίνει μία συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και του Στρατιωτικού Συμβούλιου της Ιεράπολης. Το καθεστώς του Ασαντ δεν είναι άμεσος συμμέτοχος αυτής της συμφωνίας, η Ρωσία είναι. Οι στρατιώτες του καθεστώτος έχουν τοποθετηθεί σε έξι χωριά στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας με τη Ρωσία.

—  Ο Ερντογάν λέει: «θα επιτεθούμε». Υπάρχουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία εκεί, ποια ακριβώς είναι η κατάσταση;

— Το καθεστώς του Ασαντ και η Ρωσία δρουν μαζί εκεί, όπως και το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Ιεράπολης και τα στρατεύματα των ΗΠΑ Ρωσία και ΗΠΑ έχουν σχέσεις σε αυτή την περιοχή. Ο ένας δεν ανακατεύεται με τον άλλο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχουν αρμονική σχέση μεταξύ τους. Πιστεύω ότι ΗΠΑ και Ρωσία μπορεί επίσης να έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία πάνω σε αυτό.

Τι είδους συμφωνία;

— Νομίζω ότι ΗΠΑ και Ρωσία μπορεί να έχουν έρθει σε συμφωνία σχετικά με την παρουσία της Τουρκίας εκεί. Ρωσία και ΗΠΑ μπορεί να πουν στην Τουρκία «φύγε από τη Συρία, κάτω τα χέρια σου από εδώ» στο κοντινό μέλλον. Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι δύο δυνάμεις μπορεί να αντιδράσουν στην παρουσία της Τουρκίας στη Συρία.

— Πότε και πώς; Υπό ποιες συνθήκες μια τέτοια στάση θα μπορούσε να παρθεί κατά της Τουρκίας;

— Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία γνωρίζουν το τι κάνει η Τουρκία τώρα εκεί. Η Τουρκία είναι ένας εισβολέας στη Shehba, επιτίθεται στον κόσμο και ασκεί εχθρική πολιτική. ΗΠΑ και Ρωσία ίσως πουν στην Τουρκία «βγες έξω από τη Συρία έτσι ώστε ο Συριακός λαός να μπορέσει να κυβερνήσει τον εαυτό του». Η Τουρκία πήγε εκεί με την πρόφαση της μάχης κατά του ISIS, αλλά εκεί δεν υπάρχει ISIS. Ούτε το συριακό καθεστώς είναι εκεί. Επομένως, η Τουρκία εκεί έχει θέση εισβολέα.

Είναι οι συριακές δυναμικές που θα έπρεπε να κυβερνήσουν εκεί, όχι η Τουρκία. Η θέση της Τουρκίας στη Συρία δεν γίνεται αποδεκτή στη διεθνή αρένα. Επομένως, είναι πολύ πιθανό για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να πάρουν θέση.

— Πώς είναι οι σχέσεις σας με τη Ρωσία; Πώς σας επηρέασε η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας;

— Οι σχέσεις μας συνεχίζουν όπως πριν. Το γραφείο μας στη Μόσχα συνεχίζει τις δραστηριότητες του. Δεν υπήρξε αλλαγή στις σχέσεις μας. Η προσέγγιση της Ρωσίας προς το μέρος μας δεν έχει αλλάξει, οι υποσχέσεις που δώσαμε έχουν αμοιβαία κρατηθεί.

Η Ρωσία είναι θετική σε εμάς και το ομοσπονδιακό σύστημα που προτείνουμε. Τους μιλήσαμε για το σχέδιό μας. Δεν είναι εναντίον μας αλλά δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία μεταξύ μας. Η Ρωσία λέει ότι οι Σύριοι θα αποφασίζουν για το μέλλον της Συρίας και θα παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Οι σχέσεις μας συνεχίζονται σε αυτό το πλαίσιο.

— Είχε ανακοινωθεί ότι η Μόσχα μεσολάβησε ανάμεσα σε εσάς και τη Δαμασκό

— Ναι, η Ρωσία μεσολάβησε ανάμεσα σε μας και το καθεστώς του Ασαντ. Το θέμα είναι ότι το πρόβλημα το δικό μας είναι η δημοκρατία, όχι για το εάν το καθεστώς θα παραμείνει ή όχι. Εάν υπάρξει εκδημοκρατισμός και το ομοσπονδιακό σύστημα αναπτυχθεί, το καθεστώς δε θα μείνει ούτως ή άλλως ως έχει.

— Καθίσατε στο τραπέζι με τη διοίκηση της  Δαμασκού;

— Μιλήσαμε στους Ρώσους και τα μεταβίβασαν σε αυτούς. Η Ρωσία μεσολάβησε στη συζήτηση, αυτή ήταν η μορφή των συνομιλιών στη βάση Khmeimim. Η Ρωσία έκανε χωριστές συζητήσεις με τα δυο μέρη και μεταβίβασε τα αιτήματα στις άλλες πλευρές. Υπήρξε μία συνάντηση στην οποία συμμετείχαν 19 κουρδικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του TEV-DEM, αλλά δεν έφερε αποτελέσματα. Το σημερινό καθεστώς δεν έχει τη πολιτική θέληση να μας δεχθεί ακόμα. Η νοοτροπία του είναι ίδια με πριν και δεν έχει αλλάξει. Έχει την ίδια νοοτροπία με την Τουρκία και το Ιράν. Δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη των Κούρδων. Δεν είναι δυνατό για εμάς να ζήσουμε με αυτό το καθεστώς και αυτή τη νοοτροπία.

— Τι συμβαίνει γύρω από το Efrin; Οι τούρκικες επιθέσεις συνεχίζονται από τη μία πλευρά, μία συμφωνία με τη Ρωσία επετεύχθη από την άλλη.

— Οι επιθέσεις στο Efrin δε σταμάτησαν ποτέ. Συμμορίες υποστηριζόμενες από την Τουρκία συνεχίζουν τις επιθέσεις τους. Υπήρξαν συμπλοκές στις οποίες χάσαμε κάποιους αγωνιστές. Η Τουρκία συνεχίζει τις επιθέσεις και από τα σύνορα επίσης.

— Με ποιο σκοπό ήρθε η Ρωσία στο Efrin;

— Κάποιοι λένε ότι η Ρωσία ήρθε στο Efrin με σκοπό να υπερασπιστεί τους Κούρδους. Δεν είναι αυτός ο λόγος.  Η συνοριακή πύλη του Cilvegoz είναι κοντά στην περιοχή του Efrin, Jinderes. Αυτή η πύλη και οι γύρω περιοχές, όπως επίσης και η περιοχή γύρω από το στρατόπεδο Atma, αποτελούν διάδρομους διέλευσης των συμμοριών. Το στρατόπεδο Atma είναι το εκπαιδευτικό κέντρο της al Nusra. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες εκεί και κάποιες φορές συγκρούονται μεταξύ τους, έχοντας ως αποτέλεσμα εκρήξεις και θανάτους. Αυτή η περιοχή είναι κοντά στη δική μας. Η Ρωσία θέλει να πολεμήσει αυτές τις ομάδες αλλά δεν έχει άλλη γεωγραφική θέση να το κάνει. Δε μπορούν να φτάσουν εδώ από το Χαλέπι ή το Νότο.

Η Ρωσία ήρθε στο Efrin στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας. Αυτές οι ομάδες επιτίθενται και σε εμάς επίσης και θέλουμε να καθαρίσει η περιοχή από αυτές. Τα ρωσικά στρατεύματα ήρθαν στην περιοχή στο πλαίσο αυτής της συμφωνίας.

— Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για εσάς;

— Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή για εμάς. Η τουρκική Κουρδοφοβία είναι επικίνδυνη. Η τουρκική κυβέρνηση απομονώνεται όλο και πιο πολύ και υιοθετεί επιθετικές πολιτικές όσο αυτό συμβαίνει. Μας βλέπουν σαν εχθρό. Ενημερώσαμε τις διεθνείς δυνάμεις για την προσέγγιση της Τουρκίας. Η σχέση του με το ISIS είναι επίσης γνωστή. Θέλουν να έρθουν στη Ράκκα με την πρόφαση να πολεμήσουν το ISIS αλλά ο σκοπός τους είναι να σώσουν το ISIS. Όλοι παρατηρούν αυτήν την πολιτική και την απορρίπτουν. Ό,τι είπαμε σχετικά με την Τουρκία από την αρχή αποδεικνύεται πραγματικότητα. Οι άλλες δυνάμεις έχουν συνειδητοποιήσει τώρα αυτή την πραγματικότητα.

Οι Πολιτοφύλακες του YPG/YPJ κάνουν τον απολογισμό του Μάρτη.

 

 

*Ο πίνακας στον τίτλο είναι το Newroz – έργο του Κούρδου ζωγράφου Χασίμ Σαϊντάμ

Σχετικά θέματα

Απόψεις