Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Η φιλοσοφία της τέχνης του Καρλ Μαρξ» (Μ. Λίφσιτς) – «Αισθητική της μουσικής» (Γκ. Λούκατς)

H νέα σειρά βιβλίων των εκδόσεων Τόπος αφορά την τέχνη που αναδεικνύει την αναγκαιότητα του στοχασμού και του αναστοχασμού για..

H νέα σειρά βιβλίων των εκδόσεων Τόπος αφορά την τέχνη που αναδεικνύει την αναγκαιότητα του στοχασμού και του αναστοχασμού για τα ζητήματα πολιτισμικής και καλλιτεχνικής εμπειρίας. Με την έκδοση μελετών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση μιας ριζοσπαστικής οπτικής, η σειρά φιλοδοξεί να συμβάλει στη δημιουργική συζήτηση και στην εποικοδομητική αναζήτηση εκείνων των ρευμάτων που ιστορικά εξέφρασαν τη δομική σχέση τέχνης – κοινωνίας – πολιτικής και τις εναλλακτικές πολιτισμικές εμπειρίες και προτάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστούν σημαντικά κείμενα ξένων διανοητών καθώς και σχετικές εργασίες ελλήνων μελετητών που προωθούν τον προβληματισμό τόσο στο πεδίο της θεωρίας όσο και σε αυτό της ίδιας της ίδιας της καλλιτεχνικής πράξης. 

Διεύθυνση σειράς: Γιώργος Μανιάτης.

Τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς είναι «Η φιλοσοφία της τέχνης του Καρλ Μαρξ» του Μιχαήλ Λίφσιτς  και η «Αισθητική της μουσικής» του Γκέοργκ Λούκατς.  

 «Η φιλοσοφία της τέχνης του Καρλ Μαρξ» του Μιχαήλ Λίφσιτς

(Μετάφραση: Μαρία Μαντώ Γιαννίκου – Επίμετρο-Επιμέλεια: Γιάννης Ιόλαος Μανιάτης)

[…] ο Λίφσιτς αρνείται να περιοριστεί στα πιο οικεία θέματα περί αισθητικής του Μαρξ. Η ανάλυσή του εκτείνεται από τη διδακτορική διατριβή του Μαρξ στον Επίκουρο, μέχρι τη συζήτηση για την ελληνική τέχνη στα Grundrisse και από το Κεφάλαιο μέχρι τα λογοτεχνικά επιχειρήματα της Αγίας Οικογένειας. Η φιλοσοφία της τέχνης, επομένως, δεν αποτελεί τόσο μια εξειδικευμένη υπο-ενότητα στα κείμενα του Μαρξ, όσο μια συνεκτική και πρωτότυπη άποψη, με βάση την οποία μπορεί κανείς να παρατηρήσει μέρος της τροχιάς της δουλειάς του.

                                                                                                                                                                   Τέρυ ‘Ηγκλετον

Η τέχνη πέθανε! ΖΗΤΩ H ΤΕΧΝΗ! Είναι το σύνθημα του Μαρξ για την αισθητική. Έτσι τελειώνει το βιβλίο του Ρώσου φιλοσόφου και κριτικού της λογοτεχνίας Μιχαήλ Λίφσιτς Η φιλοσοφία της τέχνης του Καρλ Μαρξ. Ένα θεμελιώδες έργο το οποίο δεν περιορίζεται απλώς σε μια εισαγωγή στις αισθητικές αντιλήψεις του Γερμανού φιλοσόφου, αλλά κατορθώνει κάτι πολύ περισσότερο: Λειτουργεί τόσο ως κριτική αποτίμηση των αντιλήψεων αυτών όσο και ως οδηγός για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε η σκέψη του Μαρξ από τα πρώιμα κείμενά του μέχρι την ωριμότητα.

«Αισθητική της μουσικής» του Γκέοργκ Λούκατς

(Επίμετρο-Μετάφραση: Πάνος Ντούβος)

Τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν το έργο του Γκέοργκ Λούκατς για την αισθητική διαπερνούν και τη μελέτη του για τη μουσική, και είναι: η πρωταρχική σημασία της αντανάκλασης της πραγματικότητας, η έμφαση στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της τέχνης και στην καθοριστική σημασία της στη διαδικασία κοινωνικοποίησης του ανθρώπου, η υπεράσπιση της αισθητικής αξίας του ρεαλισμού, η κριτική στάση απέναντι στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του σύγχρονου ατομικισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βασικές πτυχές που θίγει ο σημαντικός μαρξιστής διανοητής για τη μουσική είναι: η θεμελίωση του κοινωνικού χαρακτήρα της λειτουργίας και της ηθικής επίδρασής της, το πρόβλημα της αυτονόμησής της από τον λόγο και τον χορό, η σχέση μορφής-περιεχομένου.

 

Απόψεις