Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Γερμανία αναβαθμίζει το στρατιωτικό της ρόλο

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η θέση που διατύπωσε ο γερμανός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ ότι η Γερμανία οφείλει να διαδραματίζει έναν πιο..

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η θέση που διατύπωσε ο γερμανός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ ότι η Γερμανία οφείλει να διαδραματίζει έναν πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο.
Οι τίτλοι ορισμένων δημοσιευμάτων του γερμανικού τύπου είναι ενδεικτικοί των αντιδράσεων που προκάλεσε ο Γ. Γκάουκ. Η αριστερή Tageszeitung έγραψε ότι «Ο Γκάουκ καλεί τους Γερμανούς στα όπλα», η Frankfurter Rundschau θεωρεί την λογική του προέδρου απλά λανθασμένη ενώ η Süddeutsche Zeitung χαρακτήρισε τη δήλωση «εμπρηστική». Σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο γερμανός Πρόεδρος είπε ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν θα πρέπει να αποκλείεται εξ αρχής η ανάληψη στρατιωτικής δράσης. «Απαραίτητο μερικές φορές να πάρεις τα όπλα»
Η δήλωση του Προέδρου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις

Η δήλωση του Προέδρου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις

«Αισθάνομαι ότι η χώρα μας ίσως θα έπρεπε να εγκαταλείψει την απροθυμία, που επιβαλλόταν σε προηγούμενες δεκαετίες (και να ταχθεί) υπέρ ενός μεγαλύτερου αισθήματος ευθύνης» υπογράμμισε ο Γιοάχιμ Γκάουκ για να προσθέσει:

«Εντούτοις σήμερα η Γερμανία είναι μια υγιής και αξιόπιστη δημοκρατία και ένα κράτος δικαίου. Στέκεται στο πλευρό των καταπιεσμένων και μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε αυτό τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή για την επιβίωση αθώων ανθρώπων είναι μερικές φορές απαραίτητο να πάρεις τα όπλα».

Δεδομένου ότι στο πρόσφατο παρελθόν αρκετές γερμανικές κυβερνήσεις έχουν δώσει το πράσινο φως για τη συμμετοχή του γερμανικού στρατού σε αποστολές του εξωτερικού, οι δηλώσεις Γκάουκ δεν θα έπρεπε να προκαλούν έκπληξη. Άλλωστε ο ίδιος είχε ζητήσει μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια έναν πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο ως ultima ratio.

Αντιδράσεις 

Δριμεία κριτική στον Πρόεδρο άσκησε το Κόμμα της Αριστεράς με τον εκπρόσωπό του για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιαν βαν Άκεν να τονίζει ότι ο Γκάουκ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι βόμβες δεν συμβάλουν στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ελάχιστη κατανόηση φαίνεται πως δείχνουν και οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι εξέφρασαν την έκπληξή τους για τη χρονική συγκυρία των δηλώσεων Γκάουκ. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ μάλιστα, υπογράμμισε ότι η ιδιαίτερη ευθύνη της Γερμανίας ως «πλουσιότερης χώρας της Ευρώπης» δεν συνεπάγεται αυτομάτως και έναν πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο:

«Το ότι σε διεθνείς συγκρούσεις και πολέμους πρέπει να προτάσσεται η διπλωματία, ότι χρειαζόμαστε πρόληψη κρίσεων, (…), το ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, είναι, πιστεύω, κάτι το οποίο μπορεί να προσφέρει κάλλιστα η Γερμανία».

Τις θέσεις Γκάουκ έσπευσε να στηρίξει, αντίθετα, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των γερμανών Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ, ο οποίος εκτιμά ότι ο ειδικός ρόλος που είχε επί δεκαετίες η Γερμανία δεν υφίσταται πλέον. Σε συνέντευξή του προς την Passauer Neue Presse διευκρινίζει ωστόσο ότι η πρόληψη κρίσεων και η διπλωματία πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.

* Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Deutche Welle

Απόψεις