Ο Φαήλος και το καταραμένο φίδι

ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ ΣΚΩΠΤΗΣ ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ ΣΚΩΠΤΗΣ Απόψεις • 17 Αυγούστου 2014

Ένα καλό επιθεωρησιακό κείμενο δεν χρειάζεται επεξηγήσεις και σχολιασμούς. Είναι αυταξία. Το άρθρο που ακολουθεί είδε το φως της δημοσιότητας στο Antinewsτου κ. Φαήλου Κρανιδιώτη, συμβούλου του κ. Αντώνη Σαμαρά. indiana-jones-caricature-cropΤου πρωθυπουργού, ο οποίος έσπευσε – ως μη όφειλε – να μπλεχτεί στα πόδια των αρχαιολόγων πριν ακόμη αυτοί προβούν σε οποιαδήποτε επιστημονική ανακοίνωση.

Η πρώτη παράγραφος («Εν μέσω καύσωνα») ίσως αποτελεί μια ελάχιστη δικαιολογία για την ποιότητα της συλλογιστικής του κειμένου. («Η Αμφίπολη μπορεί να είναι η αρχή της αισιοδοξίας, ότι κι αν βρεθεί εκεί, πολύ περισσότερο αν μας κάνουν τη μεγάλη έκπληξη με τον… Μεγάλο Στρατηλάτη».)

end of the world swing in Banos, Ecuador, captures a man on the swing overlooking an erupting Mt. Tungurahua_eΟΜΩΣ το θερμόμετρο μόλις ακούμπησε τους 39 βαθμούς Κελσίου. Τι έχουμε να ακούσουμε από τους κυβερνητικούς αν φτάσει τους 45;

Και μια και μιλάμε για ταφικά μνημεία: Είναι φανερό πως η ΝΔ ζει, και επικοινωνιακά, τις «Τελευταίες μέρες της Πομπηίας». Εξάλλου δεν ήταν ο υπουργός Πολιτισμού κ. Κων. Τασούλας αυτός που είπε από τηλεοράσεως εκείνο το ανεπανάληπτο «Μας μένουν ακόμα 2-3 εβδομάδες μέχρι να μπούμε μέσα στον τάφο»;

Ακολουθεί το σπαρταριστό κείμενο:

 

Η ελπίδα γεννιέται στην Αμφίπολη

Antinews16/08/2014 12:16

 

Οι ανακαλύψεις της Αμφίπολης θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο ενός νέου ξεκινήματος, μιας αναγεννητικής προσπάθειας που θα έδινε νέο άνεμο αισιοδοξίας στη χώρα.

Εν μέσω καύσωνα και με τον κόσμο στις παραλίες, το κορυφαίο θέμα συζήτησης σε όλη τη χώρα είναι ασφαλώς η Αμφίπολη. Είναι ο μακεδονικός αυτός τάφος που μπορεί να κρύβει ένα μυστικό 2.300 χρόνων και που οι ανακαλύψεις που μπορεί να προκύψουν θα βάλουν την Ελλάδα στον επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Έχουμε γράψει στο antinews σχετικά με τις υψηλές προσδοκίες που έχουν γεννηθεί αλλά και για τον… τρόμο του ΣΥΡΙΖΑ μπας και συμβεί κάτι καλό για τη χώρα. Και ασφαλώς οποιαδήποτε μεμψιμοιρία είναι ανεπίτρεπτη αλλά απόλυτα δικαιολογημένη για ένα κόμμα που έχει ποντάρει στην αποτυχία της χώρας, στη μιζέρια του κόσμου και στην καμένη γη. Υπάρχει ο κ. Τσίπρας για να επιβεβαιώνει ότι η κακομοιριά της αριστεράς έχει χτυπήσει κόκκινο τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση η ανακάλυψη της Αμφίπολης, όποια κι αν είναι αυτή, δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει από τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί η κυβέρνηση, ή μέρος αυτής να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τα μυστικά της μακεδονικής γης για να σκεπάσει τις προκλήσεις των επόμενων μηνών.

Η ανακάλυψη του τάφου εν ολίγοις δεν μπορεί να καλύψει με τόνους χωμάτων ότι ο κόσμος βρίσκεται ακόμη σε οικονομική κατάρρευση, ότι οι φόροι που έρχονται με το που θα τελειώσουν οι διακοπές είναι απίστευτοι, ότι μπροστά μας έχουμε την τελική διαπραγμάτευση για το χρέος κι ότι η Ελλάδα χρειάζεται χωρίς άλλες καθυστερήσεις τις πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες συζητάμε χρόνια τώρα.

Όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά κανένα κόμμα δεν έχει δικαίωμα να κρύβει το δάσος πίσω από ένα δέντρο, όσο σημαντικό κι αν είναι αυτό. Αντιθέτως, οι ανακαλύψεις της Αμφίπολης θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο ενός νέου ξεκινήματος, μιας αναγεννητικής προσπάθειας που θα έδινε νέο άνεμο αισιοδοξίας στη χώρα. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε ότι το ένδοξο παρελθόν της χώρας είναι ότι καλύτερο έχουμε, όμως, δεν πρέπει να μένουμε μόνο σ’ αυτό. Δεν μπορεί η σύγχρονη Ελλάδα να μένει στα επιτεύγματα των προγόνων και να μην παίρνει παραδείγματα για ακόμη πιο σπουδαία πράγματα. Κι όπως ξέρουμε αυτό είναι το βασικό πρόβλημα των Ελλήνων. Αναπαύονται στις δάφνες του παρελθόντος.

Ο Έλληνας περνά δύσκολα, δεν πάει διακοπές, μετρά και το τελευταίο ευρώ, σκέφτεται ότι πρέπει να πληρώσει φόρους 8 δις ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα, δεν ξέρει αν θα έχει δουλειά το φθινόπωρο, αγωνιά για το μέλλον των παιδιών του, αντιμετωπίζει τεράστια καθημερινά προβλήματα με την ασφάλειά του. Ούτε λοιπόν τα οικονομικά του προβλήματα θα λυθούν, ούτε το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, ούτε η ανάπτυξη που δεν έρχεται, ούτε θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτά χρειάζονται κόπο και κυρίως τρόπο και οι κυβερνώντες πρέπει να ξέρουν ότι δεν έχουν και πολλές ευκαιρίες.

Ίσως να έχουν τη μοναδική τους ευκαιρία τους μήνες που απομένουν μέχρι την προεδρική εκλογή η οποία είναι κομβική για την πολιτική σταθερότητα.

Στις θύελλες του φθινοπώρου για όλους τους Έλληνες, λοιπόν, μπορούμε να έχουμε ως φάρο τις σπουδαίες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη. Μπορούμε να στηριχθούμε στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι φάρος πολιτισμού για όλο τον κόσμο. Μπορούμε να δείξουμε στους ξένους ότι είμαστε μια σπουδαία χώρα που αξίζουν να την επισκεφτούν.

Δεν έχει όμως κανείς το δικαίωμα να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό με επικοινωνιακά σόου. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανασκαφή και τα ευρήματα με τη σοβαρότητα που αρμόζει στις περιστάσεις. Όπως έκανε πριν μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός, όπως κάνουν οι αρχαιολόγοι που κάνουν τις εργασίες στην Αμφίπολη. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και ότι προκύψει. Αλλά με ακόμη μεγαλύτερη σοβαρότητα να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και να μην καλυφθούν από τα χώματα της ανασκαφής.

Να αποφύγει η κυβέρνηση τεράστιες γκάφες όπως αυτή με τον ΕΝΦΙΑ που πλήγωσε όσο τίποτε άλλο. Να αποφύγει ανοησίες όπως το απίστευτο φοροκυνηγητό που κάποιοι σχεδίαζαν. Και να αποφύγει νέες επιβαρύνσεις που δεν τις αντέχει έτσι κι αλλιώς ο κόσμος.

Είναι καιρός να δοθεί η αίσθηση της εξόδου από την κρίση, να γεννηθεί η ελπίδα που λείπει χρόνια τώρα από τη χώρα. Η Αμφίπολη μπορεί να είναι η αρχή της αισιοδοξίας, ότι κι αν βρεθεί εκεί, πολύ περισσότερο αν μας κάνουν τη μεγάλη έκπληξη με τον… Μεγάλο Στρατηλάτη.

Αλλά το τονίζουμε και πάλι. Να λείπει από τη χώρα μια επικοινωνιακή… αδερφή του Μέγα Αλέξανδρου με σώμα γυναίκας και ουρά ψαριού. Οι γοργόνες είναι στα όνειρά μας, όπως και οι σωτηρίες εξ ουρανού. Η χώρα θα σωθεί αν δουλέψουν όλοι με σοβαρότητα και κυρίως με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού.

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email