Ο ξεσηκωμός ανέστειλε το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΟΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΟΚΑΣ Κοινωνία • 2 Ιουλίου 2014

Κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος!

 

 Τη Δευτέρα 30 Ιούνη, είδε το φως της δημοσιότητας μια είδηση που έχει να κάνει με την ιδιωτικοποίηση του νερού, που πέρασε στα «ψιλά». Η  διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ (είναι η αρμόδια κρατική υπηρεσία στην οποία έχουν αναθέσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας), ανακοίνωσε την «επανεξέταση» των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Να θυμίσουμε ότι την ΕΥΑΘ διεκδικεί εδώ και καιρό η κοινοπραξία των εταιριών «Suez» (από τη Γαλλία) και «Ακτωρ» (ελληνική εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα). Οι υποψήφιοι μνηστήρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ, προαναγγέλλοντας επίσης επενδυτικό σχέδιο πενταετούς διάρκειας.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα: «Τι συνέβη» και αναδιπλώθηκε η κυβέρνηση στο θέμα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ; Την απάντηση, μας τη δίνουν οι διοικούντες το ΤΑΙΠΕΔ, που έχουν αναλάβει να ξεπουλήσουν για λογαριασμό των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ακόμη και το δημόσιο αγαθό που λέγεται νερό. Σε επιστολή του προς τη Γενική Συνέλευση της ΕΥΑΘ, το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει πως «η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ΕΥΔΑΠ δημιουργεί ένα νέο δεδομένο στο θέμα της αποκρατικοποίησης των εταιριών υδάτων. Το ΤΑΙΠΕΔ, σεβόμενο τους νομικούς θεσμούς, αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε επανεξέταση της διαδικασίας αξιοποίησης της ΕΥΑΘ και θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του».

Ουσιαστικά, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ομολογεί δημόσια, ότι αναστέλλει προσωρινά την εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης να προχωρήσει και στο ξεπούλημα του νερού, για δύο λόγους:  Ο πρώτος είναι η υποχρέωση των διοικούντων το ΤΑΙΠΕΔ, να σεβαστούν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ, που- όπως η ΕΥΑΘ- διαχειρίζεται το δημόσιο αγαθό που λέγεται νερό. Ο δεύτερος είναι οι κινητοποιήσεις  των εργαζομένων αλλά και πολύμορφες αντιδράσεις (προσφυγή στα δικαστήρια, όπως το ΣτΕ κλπ) που εκδηλώθηκαν στη χώρα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Μια από αυτές τις αντιδράσεις, ήταν και το δημοψήφισμα που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 25 Μάη– παράλληλα με τις ευρωεκλογές- από το οποίο προκύπτει πως η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα, είπε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και άρα του νερού.

Η κυβερνητική αναδίπλωση στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, επιβεβαιώνει την κοινή αλήθεια πως κανένας αγώνας, δεν πάει χαμένος. Ακόμη και το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε, να παγώσει- έστω και προσωρινά- τις διαδικασίες για το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ, είναι μια νίκη. Τη νίκη αυτή, την πέτυχαν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους και άλλες αντιδράσεις (όπως η μαζική συμμετοχή των Θεσσαλονικέων στο δημοψήφισμα που έγινε στη Θεσσαλονίκη ανήμερα των εκλογών) ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και κατ’ επέκταση του νερού.

Προσοχή, όμως. Δεν χρειάζεται επανάπαυση αλλά επαγρύπνηση. Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για επανεξέταση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, δεν σημαίνει πως οι κυβερνώντες εγκαταλείπουν οριστικά την ιδιωτικοποίηση του νερού. Όλα δείχνουν, πως το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στο ξεπούλημα κάθε είδους περιουσιακού στοιχείου- και των εταιριών ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ κλπ- που οι ιδιώτες ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν επειδή εκτιμούν ότι θα τους αποφέρει μεγάλα και εύκολα κέρδη. Και, όπως έχει αποδειχτεί από άλλες χώρες, η ιδιωτικοποίηση του νερού, είναι ένας από τους τομείς που εξασφαλίζει μεγάλα και εύκολα κέρδη σε όσους εκμεταλλεύονται κερδοσκοπικά αυτό το δημόσιο αγαθό.

Η εκτίμηση πως οι κυβερνώντες δεν έχουν εγκαταλείψει την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων (άρα θα προσπαθήσουν να ξεπουλήσουν, ακόμα και το νερό), ενισχύεται τόσο από την επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ προς τους μετόχους της ΕΥΑΘ όσο και από την δήλωση, που έκανε αμέσως μετά στους μετόχους της ΕΥΑΘ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Νίκος Παπαδάκης. Οι μεν διοικούντες το ΤΑΙΠΕΔ,  εξηγούν με την επιστολή πως θα συνεχίσουν να υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων- άρα και στο ξεπούλημα του νερού- με την εξής διαφορά: Ότι δηλαδή το ξεπούλημα θα γίνεται (αν αυτό είναι ποτέ δυνατόν) «με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, άρα και το συμφέρον των πολιτών», ενώ παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ «οφείλει να διασφαλίζει τη νομιμότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων»! Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Ν. Παπαδάκης, ανάφερε στη Γενική Συνέλευση πως «επιτυχία (σ.σ. για την ΕΥΑΘ) θα είναι η υλοποίηση ενός μακροχρόνιου πλάνου επενδύσεων…». Με τη δήλωση αυτή, τασσόταν εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της πώλησης του 51% της ΕΥΑΘ στις εταιρίες του Μπόμπολα και της «Suez», που υποσχέθηκαν ένα 5ετές σχέδιο επενδύσεων.

Με βάση όσα προαναφέρθηκαν, οι εργαζόμενοι και γενικότερα οι κάτοικοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και όλων των πόλεων ή χωριών της Ελλάδας, πρέπει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση, ώστε να ματαιώσει κάθε νέα απόπειρα των κυβερνώντων, να παραδώσουν ακόμη και το νερού στην κερδοσκοπική ασυδοσία το μεγάλου κεφαλαίου. Το νερό είναι, ακόμη, δημόσιο αγαθό. Και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, με την εξής προϋπόθεση. Οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς  θα πιστέψουν στις δυνάμεις τους και διεκδικήσουν- με τη μαζική τους συμμετοχή στους αγώνες στις πόλεις και στα μικρά χωριά- την παραμονή των εταιριών ύδρευσης σε δημόσιο έλεγχο, ώστε να λειτουργούν με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και όχι των μονοπωλίων.

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email