Οι «καυγάδες» των εταίρων για τα όπλα
και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Διεθνή • 23 Ιουλίου 2014

 

Χαρακτηριστική δυστοκία παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς τις κυρώσεις που σχεδιάζει κατά της Ρωσίας σχετικά με την υπόθεση της κατάρριψης του μαλαισιανού Boeing στην Ανατολική Ουκρανία. Στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονται στα κοινοτικά όργανα έχουν αναπτυχθεί αντιπαραθέσεις που οφείλονται στον υπολογισμό των ζημιών που θα προκύψουν, όχι τόσο για τη Ρωσία, όσο για τα κράτη μέλη τη Ε.Ε,  που έχουν αναπτυγμένες οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα. Από την άποψη αυτή είναι χαρακτηριστικός ο «καυγάς» Βρετανίας, Γαλλίας σχετικά με τις πωλήσεις όπλων προς τη Ρωσία. Είναι προφανές ότι οι μεταξύ τους αντιθέσεις, όσο και ο υπολογισμός των συνεπειών που θα έχουν από πιθανά ρωσικά αντίμετρα, οδηγεί τους Ευρωπαίους εταίρους σε δεύτερες σκέψεις, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν και την πίεση των ΗΠΑ για την άμεση εφαρμογή των κυρώσεων που αποφασίστηκαν από την Ουάσινγκτον, αλλά και από το G7.

«Στοχευμένα μέτρα»

Σειρά στοχευμένων μέτρων στους τομείς του περιορισμού πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου, άμυνας, προϊόντων διπλής χρήσης αλλά και ευαίσθητων τεχνολογιών εναντίον της Ρωσίας περιλαμβάνει το έγγραφο που έχουν ετοιμάσει οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS) της Κάθριν Άστον.

 

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, το οποίο παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα «Το Βήμα» και το οποίο θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper) την Πέμπτη 24 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ένα βήμα πέραν της «φάσης 2» των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» στη συνάντησή τους την περασμένη Δευτέρα.

 

Οι βασικές αρχές που καθοδηγούν το περίγραμμα των στοχευμένων μέτρων είναι:

α) η αποτελεσματικότητα (δηλαδή οι επιπτώσεις επί της ρωσικής οικονομίας),

β) ο υπολογισμός κόστους / οφέλους (βάσει του οποίου λαμβάνονται υπόψη οι αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες των κρατών μελών από πιθανά ρωσικά αντίποινα),

γ) η ισορροπία μεταξύ τομέων και μεταξύ κρατών – μελών,

δ) ο συντονισμός των κυρώσεων με αυτές που έχουν ανακοινωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους G7 και άλλες χώρες,

ε) η επεκτασιμότητα (scalability) και η αναστρεψιμότητα (reversibility) των μέτρων και

στ) η νομική βάση των μέτρων και η ευκολία εφαρμογής τους.

 

«Προσεκτικές» διατυπώσεις

Όπως προκύπτει, οι «28» διατηρούν οδούς διαφυγής καθώς το έγγραφο περιλαμβάνει πολύ προσεκτικές διατυπώσεις, όπως πχ σε ό,τι αφορά στο εμπάργκο εισαγωγών και εξαγωγών όπλων – ένα ζήτημα που απασχολεί μεταξύ άλλων τη Γαλλία εξαιτίας της συμφωνίας για την πώληση δύο σκαφών Μιστράλ στη Μόσχα.

 

Δίνει όμως πολύ έμφαση στην επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση των ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου.

 

Πόλεμος ανακοινώσεων Βρετανίας και Γαλλίας για τα όπλα

 

Πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας με αφορμή τις πωλήσεις όπλων αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που εξακολουθούν να πραγματοποιούν προς τη Ρωσία, αμφότερες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Την αρχή έκανε η κυβέρνηση Κάμερον η οποία πριν από λίγες ημέρες άσκησε σκληρή κριτική στο Παρίσι για τις πωλήσεις πολεμικών πλοίων προς τη Ρωσία, μεσούσης της κρίσης στην Ουκρανία. Ωστόσο σήμερα ομάδα βρετανών βουλευτών ανακοίνωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί και αυτή να πωλεί όπλα στη Ρωσία, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του πρωθυπουργού Κάμερον, ότι έχει σταματήσει από τον Μάρτιο.

 

Σύμφωνα με την έκθεση των βουλευτών, η διακοπή των πωλήσεων την οποία εξήγγειλε ο Κάμερον αφορά μόνο σε 34 είδη όπλων, ωστόσο 251 ακόμη συμβόλαια, αξίας 167 εκατομμυρίων ευρώ εξακολουθούν να ισχύουν. Οι άδειες εξαγωγής βρετανικών όπλων προς τη Ρωσία, που παραμένουν σε ισχύ, αφορούν αντιαεροπορικά όπλα και ανταλλακτικά για πυραύλους αέρος-αέρος, τουφέκια υψηλής ακριβείας (sniper) και άλλα ελαφρά όπλα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κρυπτογραφικός εξοπλισμός για τις επικοινωνίες, καθώς και κιάλια νυκτός.

 

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να σταματήσουν οι πωλήσεις-μαμούθ σε 28 χώρες, όπου η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρίνεται ως «μέτρια». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Σρι Λάνκα και κυρίως η Συρία.

 

Η Γαλλία, δια στόματος του επικεφαλής της διπλωματίας Λοράν Φάμπιους, δήλωσε ενοχλημένη από τις βρετανικές πωλήσεις την ώρα που πολλές χώρες της Δύσης προσανατολίζονται στη επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για την στάση της στην ουκρανική σύγκρουση.

 

Η μεταφορά τω σορών στην Ολλανδία

 

Στο αεροδρόμιο της ολλανδικής πόλης Αϊντχόφεν προσγειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης τα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη που μετέφεραν από το Χάρκοβο της Ουκρανίας τις σορούς 40 θυμάτων της πτήσης MH17.

 

Παρόντες στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη του ολλανδικού C-130 και του αυστραλιανού C-17 ήταν ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος, η σύζυγός του Μάξιμα, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, μέλη της κυβέρνησης, αλλά και συγγενείς θυμάτων.

 

Το ολλανδικό στρατιωτικό αεροσκάφος μετέφερε 16 σορούς ενώ το αυστραλιανό 24 σορούς. Η μεταφορά των σορών από το Χάρκοβο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια, στη στρατιωτική βάση της πόλης Χίλβερσουμ, θα ξεκινήσει το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των νεκρών -διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει πολλούς μήνες.

 

Στην πτήση MH17 επέβαιναν συνολικά 298 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 193 ήταν Ολλανδοί.

 

Να σημειωθεί ότι λίγο μετά την αναχώρηση των αεροσκαφών από την Ουκρανία, Ολλανδοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι στο Χάρκοβο μεταφέρθηκαν από τον τόπο της συντριβής μόνο 200 σοροί και όχι 282 όπως ισχυρίζονταν οι αυτονομιστές.

 

Όσον αφορά στα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους, αυτά βρίσκονται στα χέρια βρετανών εμπειρογνωμόνων και οι αναλύσεις από τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί αναμένονται τα επόμενα 24ωρα.

 

 

Στοιχεία αντλήθηκαν από in.gr, το «Βήμα» και την «Εφημερίδα των Συντακτών.

 

 

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email