Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Όποιος έχει να πληρώσει… κολυμπάει»!

Με το Γιώργο Τσάλτα, είχαμε να τα πούμε από το Φεβρουάριο του 2011. Από τα πιο παλιά και δραστήρια μέλη..

Με το Γιώργο Τσάλτα, είχαμε να τα πούμε από το Φεβρουάριο του 2011. Από τα πιο παλιά και δραστήρια μέλη του «Εθνικού», του μεγάλου πειραιώτικου αθλητικού σωματείου. Εκείνη την εποχή ήταν Γενικός Γραμματέας, Ταμίας, και Έφορος του Πόλο. Ήταν ένας άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Σήμερα, παρακολουθεί τον Εθνικό από πολύ κοντά, γενικότερα τον αθλητισμό του Πειραιά και όχι μόνο. Βρεθήκαμε στη μαγευτική τοποθεσία «Βοτσαλάκια», κάτω από τα χιλιοτραγουδισμένα σοκάκια του Προφήτη Ηλία, με μια εκπληκτική Θέα του Φαληρικού Κόλπου και αναρωτηθήκαμε και οι δύο, σχεδόν ταυτόχρονα, γιατί αυτή η πανέμορφη χώρα να μην μπορεί να βρει το δρόμο της; Όχι ότι δεν ξέρουμε, αλλά…

Είχαμε μιλήσει τότε, τον Φεβρουάριο του 2011 για την πορεία του Εθνικού και γενικότερα του αθλητισμού. Η συνέντευξη εκείνη είχε δημοσιευτεί στο «Ριζοσπάστη». Σήμερα το θέμα μας είναι τι έγινε στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν.

Όταν τον ρώτησα τότε, πως πάνε τα οικονομικά του Εθνικού, μου απάντησε: «Πολύ δύσκολα. Έχουμε να πάρουμε επιχορήγηση 3χρόνια, και εάν πάρουμε θα είναι μειωμένη κατά 50%».

Πέντε χρόνια μετά, στην ίδια ερώτηση απαντά: «σήμερα τα ερασιτεχνικά τμήματα στηρίζονται από την οικογένεια, τα δε επαγγελματικά τμήματα αν υπάρχουν, στηρίζονται από “χορηγούς”. Πριν 3 χρόνια η συμμετοχή σε κολυμβητικούς αγώνες ήταν δωρεάν, σήμερα για να πάρει μέρος ένα παιδί σε αγώνες, η οικογένεια, εκτός από τα 40 ευρώ που δίνει το μήνα για την προπόνηση, δίνει και 15ευρώ για τη συμμετοχή του παιδιού σε κάθε αγώνισμα, που θα λάβει μέρος. Το ίδιο γίνεται και στο πόλο που είναι 4 κατηγορίες για αγόρια και 4 κατηγορίες για κορίτσια. Αυτή τη στιγμή η κολύμβηση συντηρείται από τους γονείς…».

Η επόμενη ερώτηση προέκυψε αβίαστα: «Δηλαδή ο αθλητισμός είναι πλέον μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν;». Και η απάντηση ήταν επίσης αβίαστη: «Α, βέβαια. Αυτό είναι σαφές. Όποιος έχει να πληρώσει κολυμπάει…»!

Για να καταλάβετε σε ποια κατάσταση φτάσαμε, σας λέμε ότι για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό, η σύγκριση της κατάστασης του 2011 μ΄ αυτήν του 2016, είναι σα να συγκρίνεις τον παράδεισο με την κόλαση…

Γ.Τ. Νίκο, γνωρίζεις πολύ καλά ότι με την Ομοσπονδία Κολύμβησης και με τον Πρόεδρο της, Διαθεσόπουλο, δεν τα πήγαινα και πολύ καλά. Σήμερα, όμως, συμφωνώ μαζί του. Που θα γυμναστεί η Εθνική πόλο; Ζητάνε λεφτά για να γυμναστούν οι κολυμβητές μας στο ΟΑΚΑ…Στο σπίτι τους! Λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες… Πες μου φίλε μου, είμαστε σοβαροί;

Ν.Γ. Όχι Γιώργο, δεν είμαστε. Και μόνο το γεγονός ότι ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση δείχνει ότι δεν είμαστε σοβαροί. Λογικά όλος ο αθλητικός κόσμος έπρεπε να είναι στους δρόμους. Αλλά…

Γ.Π. Νίκο, τα έχουμε ξαναπεί, από τότε που έκλεψαν το Στάδιο Καραϊσκάκη, και δεν το αντικατέστησαν, ο αθλητισμός στον Πειραιά έχει πεθάνει. Παραδείγματος χάριν, ο Εθνικός. Που είναι οι αθληταράδες που είχε; Γεντέκος 78μ στη σφύρα, Παπατώλης 2.17μ. στο ύψος, Αυθύνος 16.66μ στο τριπλούν, Επιτρόπουλος στο δέκαθλο… Όλοι στελέχη της Εθνικής Ομάδας….Σήμερα τι υπάρχει; Τίποτα…».

Το 2011, πρόεδρος της Επιτροπής του Εθνικού Κλειστού Γυμναστηρίου Πειραιά « Πέτρος Καπαγέροφ» ήταν ο μεγάλος αθλητής του πόλο, Αντώνης Αρώνης.

Μου έλεγε τότε: « Σήμερα Νίκο ο αθλητισμός βιώνει τις χειρότερες μέρες του, με σοβαρό κίνδυνο τη διάλυση του ερασιτεχνικού σωματείου και βέβαια του ερασιτεχνικού αθλητισμού».

Έτσι ακριβώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Τα ερασιτεχνικά σωματεία διαλύθηκαν, σχολικός αθλητισμός δεν υπήρξε από συστάσεως του ελληνικού κράτους και το κράτος είναι έτοιμο να δώσει τα πάντα στους ιδιώτες…

Ν.Γ. Για πες μου Αντώνη το κλειστό δίπλα γιατί δεν λειτουργεί;

Α.Α. Νίκο, το Κολυμβητήριο είναι κατασκευής 1975, το σκεπάσανε το 1989…Δίπλα είναι το κλειστό του μπάσκετ του οποίου από το 2005 η στέγη έχει παρουσιάσει πολύ σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα τα τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ των δύο μεγάλων σωματείων του Πειραιά του Ολυμπιακού και του Εθνικού, αλλά και 5 μικρότερων σωματείων της περιοχής με εκατοντάδες παιδιά να έχουν σκορπίσει…

Ακόμα, εν έτει 2016 δεν έχει γίνει τίποτα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει 30 εκατομμύρια ευρώ, λεφτά που τ΄ αρπάζει από τα πέντε εκατομμύρια φτωχούς, για να τα δώσει σε Μελισσανίδη και Αλαφούζο…Αυτό δεν είναι έγκλημα;

Μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο, δύσκολες, πολύ δύσκολες μέρες περιμένουν τον αθλητισμό. Η υλικοτεχνική αθλητική υποδομή σε όλη τη χώρα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν υπάρχει ( δεν υπάρχει έδρα αθλητιατρικής στο Πανεπιστήμιο), οι Αθλητικές Ομοσπονδίες και οι Τοπικές Αθλητικές Επιτροπές διάσπαρτες σε όλη τη Χώρα, για την ενίσχυση του τοπικού και σωματειακού αθλητισμού, χωρίς χρήματα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ο αθλητισμός θα είναι πλέον μια καθαρά ¨ ιδιωτική¨ υπόθεση………

Σχετικά θέματα

Απόψεις