Αιωνόβιο το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Πολιτισμός • 13 Μαρτίου 2017

Το 2017 είναι το έτος συμπλήρωσης 100 χρόνων  από την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων  Ηθοποιών και τα γιορτάζει με μια μεγάλη έκθεση του πλούσιου αρχειακού υλικού του, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», από την Δευτέρα 13 Μαρτίου.

Αλλά, αυτή εδώ δεν είναι μια απλή επέτειος. Είναι η συμπλήρωση ενός αιώνα, η οποία σημαδεύεται από την εργασιακή και μισθολογική εξαθλίωση εκατοντάδων ηθοποιών, από ανεργία που αγγίζει το 90%, από μισθούς  πείνας, από εργασιακές συνθήκες προσβλητικές για τον καλλιτέχνη και την τέχνης.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών είναι από τα πρώτα σωματεία της χώρας, τα μέλη του οποίου πρόσφεραν πολλά με τους αγώνες και την τέχνη τους, στο λαϊκό κίνημα, αλλά και εμπνεύστηκαν απ’ αυτό. Από τη μικρασιατική καταστροφή, μέχρι το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τη χούντα των συνταγματαρχών, το σωματείο πάλευε για την επιβίωσή του και την επιβίωση του κλάδου. Δημιούργησε μέσα σε δύσκολες στιγμές και μέσα από τις γραμμές του πέρασαν όλοι οι σημαντικοί καλλιτέχνες της χώρας.

Η ζωή του σωματείου, χέρι – χέρι με τη ζωή του κινήματος και την ιστορία του τόπου, θα ξεδιπλωθεί 13-22 Μάρτη στο πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη, μέσα από την έκθεση σπάνιου αρχειακού υλικού, που συλλέχτηκε από το αρχείο του σωματείου, προσωπικά αρχεία, εφημερίδες της εποχής και άλλες πηγές. Το υλικό αυτό πρώτη φορά θα βγει στη δημοσιότητα και είναι  ιστορικής σημασίας, η διάσωσή, συντήρηση και ψηφιοποίηση  του, που επιχειρεί το σωματείο.

Η έκθεση  πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων, (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης Θησείο), από 13 ως 22 Μαρτίου.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Ετικέττες: ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email