Εμιλιάνο Ζαπάτα: Γη κι ελευθερία

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Στιγμιότυπα • 8 Αυγούστου 2016

Ο Εμιλιάνο Ζαπάτα Σαλασάρ (1879 -1919), μια ηγετική φυσιογνωμία της αγροτικής Μεξικανικής Επανάστασης και της περιόδου που ακολούθησε.  

Ο Ζαπάτα γεννήθηκε, σαν σήμερα, 8 Αυγούστου 1879, στο χωριό Ανεκουίλκο της μεξικανικής πολιτείας Μορέλος και από μικρή ηλικία πάλεψε για τα δικαιώματα των φτωχών χωρικών. Το 1909 εκλέγεται επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας για την περιφρούρηση των περιουσιών των μικρογαιοκτημόνων, που καταπατήθηκαν. Ένα χρόνο αργότερα ξεσπά η αγροτική εξέγερση, με τον Φρανσίσκο Μαδέρο, ο οποίος ήταν πολιτικός αντίπαλος του Πορφίριο Ντιας προέδρου τότε της χώρας. Ο Ζαπάτα προσχωρεί στην εξέγερση, μαζί με τους Πάντσο Βίγια και Πασκουάλ Ορόσκο, με  το σύνθημά «Tierra y Libertad» (Γη κι ελευθερία).

Η εξέγερση κέρδισε, αλλά ο Μαδέρο αρνήθηκε να προχωρήσει σε αναδιανομή της γης, μη εκπληρώνοντας τις θέσεις των επαναστημένων. Ο Ζαπάτα, με τη βοήθεια του αναρχικού δασκάλου Οτίλιο Μοντάνιο Σάντσες, έφτιαξε το «πρόγραμμα Αγιάλα», ένα επαναστικό αγροτικό πρόγραμμα που προέβλεπε τα εξής: Δήμευση και διανομή στους ακτήμονες του ενός τρίτου των κτημάτων, επιστροφή στους μικροϊδιοκτήτες όλων των κατασχεθέντων λόγω χρεών περιουσιών τους, συντάξεις στις χήρες και τα ορφανά όλων εκείνων που χάθηκαν στην εξέγερση. 

Ο Ζαπάτα σκοτώθηκε στις 10 Απριλίου 1919 σε ενέδρα κυβερνητικών στρατευμάτων. 

Ετικέττες: ,

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email