Ο Οδυσσέας Ελύτης διαβάζει «Αξιον Εστί»

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Στιγμιότυπα • 24 Αυγούστου 2014

Ο Οδυσσέας Ελύτης στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, στην Πάτμο, διαβάζει το ποίημα «Ναοί στο σχήμα του Ουρανού», από το έργο του «Αξιον Εστί».  Είναι ένα απόσπασμα από την πολύτιμη εκπομπή του Γιώργου και της Ηρούς Σγουράκη«Μονόγραμμα», αφιερωμένη στον ποιητή.

 

Ακολουθεί βίντεο από συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο, όπου παρουσιάστηκε το «Αξιον Εστι» του Οδυσσέα Ελύτη,  μελοποιημένο από τον κορυφαίο Ελληνα συνθέτη. Ο βαρύτονος Ανδρέας Κουλουμπής αποδίδει το ποίημα «Ναοί στο σχήμα του Ουρανού».

Ναοί στο σχήμα τ’  ουρανού 

ΝΑΟΙ στο σχημα τ’ ουρανου και κοριτσια ωραια με το σταφυλι στα δοντια που μας πρεπατε ! Πουλια το βαρος της καρδιας μας ψηλα μηδενιζοντας και πολυ γαλαζιο που αγαπησαμε ! Φυγανε φυγανε ο Ιουλιος με το φωτεινο πουκαμισο και ο Αυγουστος ο πετρινος με τα μικρα του ανωμαλα σκαλια. Φυγανε και στα ματια μεσα των βυθων ανερμηνευτος εμεινε ο αστεριας και στα βαθη μεσα των ματιων ανεπιδοτο εμεινε το ηλιοβασιλεμα ! Και των ανθρωπων η φρονηση εκλεισε τα συνορα. Τειχισε τις πλευρες του κοσμου και απο το μερος τ’ ουρανου σηκωσε τις εννεα επαλξεις και στην πλακα επανω του βωμου σφαγιασε το σωμα τους φρουρους πολλους εστησε στις εξοδους. Και των ανθρωπων η φρονηση εκλεισε τα συνορα. Ναοι στο σχημα τ’ ουρανου και κοριτσια ωραια με το σταφυλι στα δοντια που μας πρεπατε ! Πουλια το βαρος της καρδιας μας ψηλα μηδενιζοντας και πολυ γαλαζιο που αγαπησαμε ! Φυγανε φυγανε ο Μαϊστρος με το μυτερο του σανταλο και ο Γραίγος ο ασυλλογιστος με τα λοξα του κοκκινα πανια. Φυγανε και βαθια κατω απο το χωμα συννεφιασε ανεβαζοντας χαλικι μαυρο και βροντες, η οργη των νεκρων και αργα στον ανεμο τριζοντας εγυρισανε παλι με το στηθος μπροστα φοβερα, των βραχων τ’ αγαλματα !

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email