Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η αβάσταχτη ελαφρότητα των… «ελαφρύνσεων»

 Την παγίωση του ΕΝΦΙΑ και τη μετατροπή του σε μόνιμο χαράτσι για τη λαϊκή κατοικία στο μέλλον, μέσω της είσπραξης..

 Την παγίωση του ΕΝΦΙΑ και τη μετατροπή του σε μόνιμο χαράτσι για τη λαϊκή κατοικία στο μέλλον, μέσω της είσπραξης του από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αν. Σαμαράς. Την ίδια ώρα,  ο πρωθυπουργός,  σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι για τις πολιτικές φορολεηλασίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του, ανακοίνωσε μειώσεις στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και «διορθώσεις» στο ΕΝΦΙΑ.

 Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να επιτεθεί στους εργαζόμενους,  κάνοντας λόγο για «συντεχνίες», αναφερόμενος  σε οποιονδήποτε αντιστέκεται στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Δίνοντας δείγματα γραφής για τις «δημοκρατικές» του ευαισθησίες, χαρακτήρισε «πολιτική αυτοκτονία» την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές και στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Προανήγγειλε το ξεπούλημα του συνόλου της δημόσιας περιουσίας, των ενεργειακών αποθεμάτων και των στρατηγικών υποδομών της χώρας. Διαβεβαίωσε του «συμμάχους» του για την βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην Ουκρανία, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στη Βόρειο Αφρική. Κήρυξε αμείλικτο πόλεμο στους μετανάστες.
 
Μοίρασε υποσχέσεις περί ανάκαμψης και ανάπτυξης, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στους στόχους της κυβέρνησης για τη μείωση της ανεργίας. Διαβεβαίωσε τους μεγάλους επιχειρηματικού ομίλους για νέες μειώσεις των φόρων στα κέρδη τους – στο 15% από 25% που είναι σήμερα – και δεσμεύτηκε για τη παροχή νέων δανείων και κεφαλαίων μέσω του ΕΣΠΑ. Προχώρησε σε σκληρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα φάνηκε σίγουρος ότι θα υπάρξουν «πρόθυμοι» βουλευτές εντός του κοινοβουλίου που θα εξασφαλίσουν την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Εμφανίστηκε σαν πρεσβευτής της «αλήθειας» και ισχυρίστηκε ότι οποιαδήποτε άλλη πολιτική πρόταση, πέραν της συνέχισης της μνημονιακής βαρβαρότητας, θα «οδηγήσει στο χάος».
 

Οι …φοροελαφρύνσεις και η πραγματικότητα

 

Ο πρωθυπουργός ειδικότερα ανακοίνωσε μια σειρά από περιορισμένες «ελαφρύνσεις». Συγκεκριμένα:

 

 Τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, λέγοντας ότι «ο φόρος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα». Τι κρύβεται πίσω από την εξαγγελλία του πρωθυπουργού. Πρώτον, όταν το 2012 επιβλήθηκε για πρώτη φορά ο ειδικός φόρος, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 40%. Σήμερα και όταν προχωρήσει η μείωση, η τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσει να είναι αυξημένη. Δεύτερον. Χρειάστηκε να περάσουν δυο χειμώνες, στους οποίους ξεπάγιασε ο ελληνικός λαός, πέθαναν άνθρωποι από μαγκάλια, πνίγηκαν τα μεγάλα αστικά κέντρα από την αιθαλομίχλη, ώστε  να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εξαγγελία για τη μείωση του φόρου. Τρίτον. ο φόρος μειώνεται γιατί δεν απέδωσε τους εισπρακτικούς στόχους που είχαν θέσει κυβέρνηση και τρόικα και όχι γιατί τους έπιασε ο «πόνος» για το λαό. Επιπλέον, η επιβολή του φόρου οδήγησε στη μείωση των πωλήσεων, η οποία επηρέασε τα κέρδη μεγάλων ομίλων πετρελαιοειδών (Βαρδινογιάννη, Μελισσανίδη, Λάτση κα). Τέταρτον ακόμα και μετά τη μείωση ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει τεράστια πόσα για να εξασφαλίσει τη θέρμανση του, αφού στο πετρέλαιο θέρμανσης παραμένουν μια σειρά από φόροι που αυξάνουν την τιμή του. 

 

 Την καθιέρωση περισσότερων δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να προσδιορίσει τον αριθμό των δόσεων που θα καθοριστεί μετά από τα παζάρια κυβέρνησης – τρόικας. Το συγκεκριμένο μέτρο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα διευκολύνει υπερχρεωμένους ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά, οι οποίοι αδυνατούν μετά την δραματική μείωση των εισοδημάτων τους να ρυθμίσουν με οποιονδήποτε τρόπο τα χρέη τους. 

 

— Την παροχή εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα διαμερίσματα. Ωστόσο ο πρωθυπουργός έκρυψε ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει ότι οι …«εκπτώσεις» δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δις ευρώ, που αυτόματα σημαίνει ότι θα υπάρξουν «ισοδύναμα» μέτρα,  που θα κληθεί να τα πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός. Επιπρόσθετα ανακοίνωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μετατραπεί σε «μόνιμο έσοδο» για την Τοπική αυτοδιοίκηση και άρα μόνιμο φόρο για τη λαϊκή κατοικία.

 

— Την «αισθητή μείωση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους. Ο πρωθυπουργός ωστόσο δεν είπε όλη την «αλήθεια». Απέκρυψε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η διατήρηση της και το 2015, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να φορολογούνται οι συντάξεις και οι μισθοί για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο.

 

Η «βιωσιμότητα» του χρέους θα φέρει νέο μνημόνιο

 

Ο Αν. Σαμαράς αναφερόμενος στο χρέος,  υποστήριξε ότι «μέσα σε λίγους μήνες θα λάβουμε πιστοποίηση ότι είναι βιώσιμο. Ήδη, παρά το γεγονός ότι παραμένει πολύ υψηλό, σε απόλυτο αριθμό άρχισε να μειώνεται, έστω και οριακά. Και όταν αυξηθεί το ΑΕΠ, θα φανεί ακόμη περισσότερο η μείωση του χρέους». Ο πρωθυπουργός βέβαια, δεν ανέφερε ποιο θα είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών που θα συνοδεύει τη ρύθμιση του χρέους. Η «βιωσιμότητα» του χρέους, περνάει μέσα από την υπογραφή νέας δανειακής συμφωνίας, που θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο ή όπως αλλιώς ονομάσουν την συνέχιση των πολιτικών χρεωκοπίας του ελληνικού λαού.

 

Παροχές στο κεφάλαιο. Υποσχέσεις στους ενστόλους. Απολύσεις στο Δημόσιο

 
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για τη μείωση στο 15% των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των επιχειρήσεων, τη παραπέρα μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ που αφορά τις βιομηχανίες, καθώς και την παροχή νέων δανείων από τις τράπεζες και παχυλές χρηματοδοτήσεις από τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ ύψους άνω των 19 δις ευρώ για την επόμενη εξαετία. Προανήγγειλε ότι μέσα στο επόμενο 4μηνο θα ανακοινωθεί το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα αφορά αποκρατικοποιήσεις μέσω της εκποίησης της περιουσίας δημοσίου, την προσέλκυση καταθέσεων, την αξιοποίηση υποδομών μέσω της παραδώσεις τους σε ξένους και ντόπιους επενδυτές. Επίσης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα,  εξετάζει σχέδιο για τη «δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών»,  με πρώτη περιοχή τη Θεσσαλονίκη, μέσα στις οποίες θα υπάρχει  ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις και περιορισμένα δικαιώματα (μισθολογικά, ασφαλιστικά) για τους εργαζομένους.
 

Σε ό,τι αφορά τους ένστολους ανακοίνωσε ότι «η απόφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί τουλάχιστον όσο επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού» και ότι θα υπάρξει άμεσα η μέγιστη δυνατή αποκατάστασή των αποδοχών τους.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για την «αξιολόγηση», των δημοσίων υπαλλήλων ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστεί και παρότι ισχυρίστηκε ότι «αξιολόγηση δεν σημαίνει απόλυση», τόνισε ότι θα οδηγήσει στην «εξυγίανση του Δημοσίου» και τη «μείωση της σπατάλης», δηλαδή στην συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ εντείνοντας τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ λαϊκισμού». Τον εμφάνισε σαν υποκινητή των κινητοποιήσεων, ενώ σε ένα κρεσέντο μαύρης προπαγάνδας ανέφερε ότι τα στελέχη του «υπερασπίζονται ακραίους τρομοκράτες». Ο Αν. Σαμαράς κατηγόρησε την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης «παίζουν ακόμη και με το Σύνταγμα. Αφού δεν μπόρεσαν να ρίξουν την κυβέρνηση από το πεζοδρόμιο προσπαθούν να τη ρίξουν με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Απόψεις