Ολοταχώς για εκλογές- μνημόνιο

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Πολιτική • 20 Αυγούστου 2015

Οι οριστικές αποφάσεις για το αν και πότε θα γίνουν εκλογές, αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το τέλος της σύσκεψης που άρχισε λίγο μετά τις 15:00 στο γραφείο του κκ. Τσίπρα στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός έχει καλέσει στενούς συνεργάτες του, το επιτελείο του Μαξίμου, καθώς επίσης κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, με τους οποίους θα συζητήσει το θέμα πριν λάβει την τελική απόφασή του. Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη παρίστανται οι κκ. Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Τάσος Κορωνάκης και άλλοι.

Ο κ. Τσίπρας ζητεί τις εισηγήσεις των κυβερνητικών στελεχών και τις απόψεις τους, ωστόσο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις και εμφανίζεται να εξετάζει τα υπέρ και τα κατά που έχουν οι δύο βασικές εναλλακτικές: η άμεση προσφυγή στις κάλπες ή η μετάθεση του χρόνου εκλογών για τον Οκτώβριο.

Μεταξύ των υπουργών και των στελεχών του επιτελείου του Μαξίμου, εκείνοι που εισηγούνται την άμεση προσφυγή στις κάλπες, ει δυνατόν ακόμη και στις 20 Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις 27, επισημαίνουν πως έχει διαγνωσθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η μετάθεση του χρόνου των εκλογών ουσιαστικά σημαίνει παράταση της αστάθειας.

Στον αντίποδα, εκείνοι που επιθυμούν τη μετάθεση του χρόνου εκλογών και υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν πριν από τις 11 Οκτωβρίου υποστηρίζουν ότι εάν γίνουν μετά την πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα έχει διαμορφώσει κλίμα εμπιστοσύνης έναντι των εταίρων για την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη νέα συμφωνία και θα μπορεί να πάει στις εκλογές έχοντας εξασφαλίσει δεσμεύσεις σχετικά με το χρέος.

Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι προφανές ότι η κυβέρνση επιλέγει την επίσπευση των εκλογών όχι μονο για να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς με την «Αριστερά Πλατφόρμα», αλλά και για να διασφαλίσει τους όρους μιας «καθαρής» και χωρίς προσκόμματα εφαρμογής του 3ου Μνημονίου. 

Εξάλλου όπως προκύπτει από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες μέρες το μοτίβο της προεκλογικής καμπάνιας θα περιλαμβάνει μπόλικη κινδυνολογία από το ενδεχόμενο μιας εξόδου από το ευρώ σε συνδυασμό με την προβολή της «καθαρής λύσης» του 3ου μνημονίου, το οποίο θα παρουσιασθεί ως μονόδρομος. Τέλος, στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έχει θέση και το σύνθημα για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, εγγυητής της οποίας είναι το κυβερνητικό κόμμα, που αναδεικνύεται σε κυρίαρχο του κεντροαριστερού πόλου του υπό διαμόρφωση πολιτικού σκηνικού. 

Ετικέττες: ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email